Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9120098 www.bgdnes.bg

Здравни експерти и ресторантьори с общи правила срещу разпространението на COVID-19 в заведенията advertorial icon

Д-р Ангел Кунчев: За сигурна защита от коронавирус дезинфектантът трябва да е течен и с поне 70 на сто спиртно съдържание

Да се увеличи броят на диспенсърите с препарати за дезинфекция. В ресторанти и дискотеки да се поставят стрелки, които да указват накъде да се движат потоците от хора. Обикновените почистващи продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности, да бъдат заменени с дезинфектанти на спиртна основа. Това са само част от мерките, набелязани от представителите на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на онлайн среща. Тя се организира от Националната пациентска организация и е част от поредицата уебинари за работодатели и служители, заетите в услугите, институциите и други организации, в които се осъществяват много социални контакти. Целта на инициативата е не само да популяризира най-важните противоепидемични мерки, но и да помогне с

препоръки за най-добро прилагане в конкретните условия.

Препоръките на здравните власти са да има диспенсъри с дезинфектант на възможно най-много точки в заведенията. Мярката е насочена както към посетителите, така и към персонала. За ръце специалистите препоръчват продукти на течна основа с минимум 70% етилов спирт. Така дезинфектантът достига по-добре до всички гънки и се разнася по-ефективно. Желателно е в препарата да има и протектор за кожа. Най-често използваният и препоръчван от Световната здравна организация е глицеринът. Дезинфектантът, съдържащ протектор, е по-добър от чистия спирт, тъй като се грижи за здравето на епидермиса. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на продукта. Това обаче е проблем, защото те предизвикват алергии или кожни обриви. Ето защо трябва да се търсят

продукти с безвредни природни съставки,

като например добре познатата лавандула, съветват експертите.

Според д-р Кунчев хората не трябва изрично да търсят името COVID-19 на етикета на дезинфектанта. Достатъчно е върху него да е изписано, че има вирусоцидно или частично вирусоцидно действие, както и номерът на разрешителното му от Министерството на здравеопазването“, допълни той.

„До момента няма

нито едно огнище на вируса в заведение

и аз съм убеден, че една от причините за това е дисциплинираното поведение на повечето ни колеги“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него е изключително важно да се спазват противоепидемичните мерки, за да се преодолее коронакризата възможно най-бързо. Всеки собственик на заведение и неговите служители имат интерес от това, допълни Алигбегов.

По думите на държавния здравен инспектор в заведенията, където се сервират храни и напитки има

действащ алгоритъм

за спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекция. Той е описан в указанията на Българската агенция по безопасност на храните, изготвени съвместно с Министерството на здравеопазването.

Според тези указания използваните в обектите биоциди (дезинфектанти) трябва да бъдат разрешени от министъра на здравеопазването и да бъдат задължително етикетирани от производителя. На етикета следва да бъдат посочени данните за тяхното предназначение, изискванията относно начина им на използване, дозиране и условия за безопасно съхранение, номер на издаденото разрешение. В зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и за продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“.

Има продукти, които отговарят едновременно и на двете категории действие. Именно те са

подходящи за дезинфекция на повърхности

като маси, столове, дръжки на врати, барове, плотове и повърхности в помещения, кухни за приготовление на храни и други подобни. Ето защо според д-р Кунчев една от работещите мерки по време на пандемия би могла да бъде обикновените почистващи продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности в заведенията, да бъдат заменени с дезинфектанти. „Препаратът за дезинфекция на повърхности трябва да бъде течен и с поне 70 на сто спиртно съдържание, тъй като алкохолът е сред най-ефикасните и безопасни химикали, които намаляват ефективно патогените, включително и коранавируса“, обясни държавният здравен инспектор.

Програмният директор на Националната пациентска организация Александър Миланов коментира, че общественото здраве контролът зависи от дисциплината, дезинфекцията, дистанцията и информирането за потенциалните рискове. „Свикваме да живеем в пандемия, преориентираме се, търсим алтернативи, но не бива да забравяме, че вирусът е опасен и може да има сериозни последици за уязвимите пациенти с хронични заболявания“, допълни Миланов.

Част от другите мерки, обсъдени на уебинара, са свързани с поетапното влизане на хора в обекта,

без да се допуска струпване.

Ресторантьорите трябва да се погрижат например на местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, да има поставени табели, които указват спазването на дистанция както между самите посетители, така и между служителите на обекта.

Реклама
Реклама
Реклама