Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9122504 www.bgdnes.bg

В Нареченски бани са категорични: Не ни е страх да пием вода с уран!

От десетилетия си ползваме тази чешма, казват местни хора 

Завишени стойности на уран бяха установени в чешма в пловдивското село Нареченски бани. Здравните инспектори съветват да не се пие от нея, но може да се използва за битови нужди като поливане и миене.

"Става въпрос за чешма в края на селото - по пътя към Пампорово, която не е свързана с водопреносната мрежа на Нареченски бани, така че няма опасност за домакинствата. Преди десетилетия минералната вода от тази чешма се бутилираше и изпращаше из цяла България, така че не знам какво се е променило в състава й. Вероятно държавните стандартни са променени", коментира пред "България Днес" кметът Димитър Бакалски.
Управникът обясни, че местните хора са спокойни и не се плашат от малките стойности на урана. "Всеки може да отиде и да си измие лицето на чешмата. Ако отпие малка глътка, едва ли ще му стане нещо. Поставили сме предупредителна табела, нека хората сами да си преценят дали им се рискува", каза още Бакалски.
Уран в малко над определената максимална стойност беше открит и в чешма за обществено ползване преди втория тунел вдясно по пътя Асеновград - Бачково (наречена "Панчева чешма"). "Там е поставяна табела трикратно от общината, но тя е била премахната от недобросъвестни граждани. Водата от тази чешма не е подходяща за пиене. Чешма с име "Соленото изворче", разположена край Новия пазар в Асеновград, също има леко завишение на естествения уран, обща алфа-активност и бета-активност. И там водата не е подходяща за пиене, а само за ползване за битови нужди", предупредиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.
Близо три години в Хасково чакаха да потече чиста вода без уран. Драмата започна, след като в живителната течност беше открит силно токсичният и радиоактивен метал. На местното население беше забранено да пият и да готвят с вода от чешмите, като периодично бяха осигурявани водоноски. Мнозина признаха, че не се плашат от урана, тъй като вероятно го пият от десетилетия. Ограниченията засегнаха не само Хасково, но и околните села.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама