Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9122572 www.bgdnes.bg

Легендата Петър Попангелов: Рестрикциите ще ударят ски сезона

Няма да искам помощ от държавата - изискванията са сложни, а парите не си струват

Кой е той
Най-успешният български скиор алпиец Петър Попангелов очаква с нетърпение старта на новия сезон. Звездите на популярния бял спорт започват битката за Кристалния глобус през уикенда в австрийския курорт Зьолден. Месец по-късно е началото и на туристическия ски сезон у нас.
61-годишният самоковлия активно е ангажиран с едноименния си хотел в "Боровец". Специално за читателите на "България Днес" 4-кратният участник на олимпийски игри сподели своето мнение за предстоящите зимни месеци.


- Г-н Попангелов, по какъв начин ще се отрази пандемията на алпийските ски?
- Мерките ще бъдат както при всички останали спортове. Без публика. Лошото е, че има субекти, които искат да забогатеят с този вирус и не ценят живота на хората. Лакомията за пари и за власт няма граници. Това е истината.
- Ските винаги се свързват с невероятната атмосфера, създавана от публиката в големите курорти. Как ще повлияе на алпийците тишината по време на състезания?
- От една страна, е добре, защото ще се кара по-спокойно. Но е нож с две остриета. С публика и без публика, винаги е трудно в ските. Лошото е, че голямата група скиори ще бъде заедно по хотели. Винаги има риск.
- Колко опасно ще е за самите скиори?
- По наше време се настаняваха представители на няколко държави в един хотел. Не са всички на едно място. Сега предполагам е същото. Разпръснати са, но все пак няма гаранция, че ще бъде безопасно. Дано през декември да се успокои ситуацията.
- Когато за последно говорихме с вас, предупредихте да не изпадаме в голяма еуфория покрай добрите класирания на Алберт Попов. Какво не му стигна да задържи тези резултати?
- През този сезон ще бъде с доста по-заден стартов номер. Това също ще окаже негативно влияние. Алберт трябва да намери баланса между очакванията на хората и своите способности. Предполагам много пъти си го е мислел и вероятно го е осъзнал. Моментът е деликатен. Зрителите винаги искат повече от това, което можеш. Пожелавам му успех. Слаломът е неговата дисциплина. Всичко е до психика в спорта. Дори да си във висока спортна форма, идва момент на старта, когато не знаеш как точно да караш. Изпитал съм го на свой гръб. А конкуренцията е жестока. Караш с 15-20 човека, които са фаворити. Имаш италианци, австрийци, швейцарци. Нека да видим как ще тръгнат първите стартове. Дано успее да хване по-висок стартов номер. Едно е да си 19-и, друго е да си 40-и. Колкото и да е твърда пистата, тя се променя от натискането на тези преди теб. Надявам се Алберт да се овладее като психика и да мисли, че има много какво да учи.
- Вие имахте ли подобен период във вашата кариера, когато след добър старт последваха резултати, които не са чак толкова силни?
- Имал съм спадове, но в продължение на седем години бях в Топ 10. Сега вече говорим за Топ 30. По наше време караха всички във втория манш. В момента се пускат само най-добрите 30 от първия. Всяка епоха е трудна.
- Камен Златков е другият ни топ алпиец. Какво не му стига, за да се нареди до Алберт Попов?
- Не съм го гледал, защото рядко влиза във втория манш, а по-задните номера от първия не ги дават по телевизията. Тук в България съм го виждал няколко пъти. Те са набори с Алберт. Малко е поизпуснал, но ще видим тази година колко са тренирали. Нека да тръгнат и тогава ще дам по-точна оценка. Доколкото разбрах Йоан Тодоров вече не е в националния отбор заради свиване на бюджета. Неговите резултати тръгнаха надолу вместо да растат.
- Кои ще са основните фаворити за Световната купа?
- Няма да има друг като Марсел Хиршер. Той е природен гений. Доминираше както Стенмарк преди години. Фаворитите са Алексис Пинтуро и Хенрик Кристоферсен. Миналата година Александер Килде изкара късмет, когато прекъснаха Световната купа преди края на сезона. Четири-пет човека ще се борят за генералното класиране. Интересното е, че махнаха суперкомбинацията, но нас това не ни касае, защото ние не участваме в нея.
- Какво да очакваме от ски сезона в България?
- Не знам какво ще се случи с тези ограничения по кабинките. Очертава се доста сложно. Кабинките са по шест и осем места. Сега ще бъдат с 50% по-малко. По двама или трима. Хората, които са в хотелите, ще трябва да се качат на пистите по някакъв начин. Не искам да създавам психоза, но се опасявам, че това ограничение ще повлияе негативно на ски сезона. Откритите лифтове не са проблем.
- Как вървят резервациите за зимните месеци и ще работят ли хотелите в Боровец на пълен капацитет?
- Международните фирми, които правят резервациите, опипват почвата, но не смеят да правят резервации. Има частични. Ще е трудно. Доколкото разбрах, ще има хотели, които няма да отварят. Проблем са карантините. Никой не иска да рискува с почивка за седем дни, а след това да трябва да стои затворен.
- Очаквате ли помощ от държавата, която да ви компенсира заради рестрикциите?
- На Боровец тече сезонен бизнес. Може да има фирми, които да се възползват, но специално ние няма да вземаме от държавата. Изискванията са много сложни, а и помощите не са кой знае какви.
- Кога се очертава да стартира сезонът и какви са метеорологичните очаквания за неговата продължителност?
- Края на ноември, когато паднат температурите, започваме да правим изкуствен сняг. Сезонът е до края на март. Миналата година приключихме на 16-и, а на следващия ден Банско и Боровец затвориха лифтовете. Картината беше тъжна. Сезонът се скъси с три седмици. Обикновено работим до 5-6 април. След това българите започват да мислят за Великден, дори и да има писти и снежни условия. Като цяло нещата бяха добри. Надявам се този сезон да е с 50% по-слаб от предишния. Това ми е мечтата. Ще бъдем доволни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама