Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9122987 www.bgdnes.bg

13 присъди за бандата на Иво Турчина

Интерпол търси бос на наркомутри

Лейтенантът Стойнов опитал да завземе мръсния бизнес на Сако с дрога

Тринадесет обвинени за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици в София и страната получиха ефективни и условни присъди от спецсъда, съобщиха от спецпрокуратурата вчера.
Бандата е работила под ръководството на духналия от правосъдието бос Ивайло Стойнов - Иво Турчина, разкриват запознати. Той е обявен за издирване заради разследването, но до момента не е задържан. Кримигероят се търси като тартор на престъпната наркобанда, която беше разбита в София през ноември 2020 г. Тогава зад решетките бяха прибрани 15 от участниците в нея, а босът им Иво Турчина успял да се измъкне и до момента е в неизвестност. Той е обвинен задочно.
"Организаторът и ръководител на престъпното сдружение оттогава се укрива и материалите по отношение на него са отделени в друго дело", уточняват от спецпрокуратурата.


По време на операцията срещу наркоиграчите са намерени 10,5 кг дрога за 240 бона, които са били предназначени за пласиране. При обиските са иззети електронни везни, машинки за нарязване на марихуана и др.
Четирима от осъдените от бандата вече са преведени в Софийския затвор. Това стана, след като на 9 октомври 2020 г. спецсъдът одобри споразумението им с прокуратурата. По силата на него двама от дилърите ще изтърпяват наказания от по 2 години и 2 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Наложени са им и по 10 000 лева глоба. Другите двама осъдени отиват в пандиза - съответно за една година и шест месеца и една година и десет месеца лишаване от свобода. Те ще трябва да платят и по 2500 лв. глоба.
Условни присъди между 2 години и 1 година и 8 месеца затвор са наложени на обвинените с по-малък интензитет на участие в престъпната дейност на бандата. На тях също са определени глоби за плащане от по 2500 лв.
Всеки от осъдените е признал вината си за участие в престъпната група, повечето от тях - за държане и разпространение на наркотици, а двама - и за държане без разрешение на боеприпаси и за изнудване с физическа принуда. Всички те ще трябва да платят солидарно 1685 лв. разноски по делото.
Съгласно постигнатото споразумение около 70 000 лева, придобити от групата чрез престъпна дейност, са отнети в полза на държавата, съобщават от спецпрокуратурата.
Оттам допълват, че трима от участниците в групата са отказали да сключат споразумение с прокуратурата и съдебното дело срещу тях ще се разглежда по общия ред. Събраните доказателства по досъдебното производство сочат, че от началото на януари 2016 г. бандата е разпространявала в София и страната канабис, амфетамин, метамфетамин, екстази и редица други високорискови наркотични вещества от т.нар. нови дроги.
Според запознати бандата на Иво Турчина е използвала силови методи да прилапа бизнеса на друг известен играч и подсъдим в момента Стефан Бонев-Сако, който изгубил позициите си на пазара покрай проблемите с правосъдието. Възползвайки се от това, Турчина създал своя организация за разпространение на дрога зад гърба на шефа си Сако още през 2014 г. Така доскоро верният лейтенант на Сако - Иво Турчина, изградил своя мрежа от пласьори, докато босът му бил зад решетките. След няколкомесечен престой в пандиза Сако бил пуснат под домашен арест. Естествено, веднага му било докладвано какви ги върши зад гърба му Турчина. Босът пратил при него няколко от мутрите си да търсят сметка на предателя. Турчина набързо бил убеден да свие перки, но бил отлюспен завинаги от организацията на Сако. Останал без влиятелния си шеф, Турчина добил кураж да развива своя наркоструктура под покровителството на друг силов играч в мръсния бизнес - Радо Темерута.

Къртица в бандата

Внедрен агент на ченгетата е помогнал наркобандата на Турчина да бъде разбита отвътре. Спецченгетата успели да внедрят в престъпната организация свой агент, който уж посредничил за сделка с покупката на голямо количество кокаин, амфетамин и марихуана. От боса на бандата се изисквало да осигури килограм кокаин и 10 кила марихуана, които уж трябвало да се продадат в провинцията. Малко преди сделката двама от хората на Турчина са закопчани, последвали серия от арести на знакови дилъри от организацията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама