Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9128554 www.bgdnes.bg

Нашенци в схема за пране на пари от кибератаки

Международна организирана престъпна група за пране на пари от кибератаки с участието на българи е разбита от португалската полиция, ФБР и Европол. Криминалисти от 16 държави са неутрализирали бандата QQAAZZ, чиито лидери са предлагали своите услуги по изпиране на пари на най-известните хакерски форуми от 2016 г. насам.
Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления по цял свят. За неправомерно извършване на банкови транзакции към сметките, контролирани от мулетата, са били използвани хиляди компрометирани компютри на правителствени организации, фирми и граждани от САЩ и ЕС. Таксата за изпирането на парите често е достигала 40 до 50 процента от цялата открадната сума. За откриването на кухи фирми и банкови сметки в страните от ЕС мулетата са използвали подправени полски и български паспорти.
У нас в района на Варна е иззето оборудване на добиване на криптовалута, с която групата се е разплащала към свои клиенти. Антимафиоти са извършили претърсвания, изземвания и разпити.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама