Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9130582 www.bgdnes.bg

Бунт срещу сценария на "Откраднат живот"

Темата за ХИВ в сериала подразни лекари и Центъра за сексуално здраве

Сценаристите на най-гледания в момента български сериал "Откраднат живот" разбуниха духовете.
В хитовата лента бе вмъкната темата за ХИВ и за това как болестта влияе на човек, когато чуе страшната диагноза. Героят на Евгени Будинов - д-р Петмезов, разбира по телефона, че е ХИВ позитивен в епизода в четвъртък вечер.
"Като празна черупка, без никакъв живот в нея. Ненужен - това е доживотната ми присъда. Защото аз съм със СПИН" - е част от сърцераздирателния монолог, който разкрива мислите му.
Несъответствията между сценария и реалния живот обаче ядосаха зрители и специалисти. От Центъра за сексуално здраве в София веднага скочиха да разяснят на зрителите разликите между ХИВ и СПИН.
"Истината е друга - ХИВ не означава непременно СПИН. Ако вирусът се контролира с терапия, пациент с ХИВ може да доживее дълбока старост и никога да не развие СПИН. Просто трябва да приема всекидневно една или две таблетки" - обясняват простичко от Центъра за антиретровирусното лечение, което от години се прилага на заразените. Целта на терапията е неоткриваем вирусен товар, който гарантира нормална продължителност на живота и предотвратяване на по-нататъшното предаване на вируса по сексуален път, а в случай на бременност - и за предотвратяване предаването на вируса на плода.
Зрителите на "Откраднат живот" не могат да си обяснят нелепите грешки в медицинския сериал. Не само сбърканите диагнози наостриха вниманието им. Реакциите на останалата част от героите в лентата, след като научават диагнозата на колегата си, са колкото комични, толкова и трагични. Изхвърлянето на чаша с кафе от страх, че човек с ХИВ я е пипал, и дезинфекция на работното място само защото същият е влизал в него, предизвикаха вълна от недоволство.
"Не може в XXI век да се показва, че медицински лица не знаят как се предава ХИВ" - бунтуват се феновете на сериала, част от които са медицински специалисти.


От Центъра за сексуално здраве изтъкват факта, че при битов контакт заразеният не може да предаде заразата. Също така уточняват, че няма начин подобна диагноза да се съобщи по телефона. В реалния живот се получава потвърждение на резултата от Националната референтна лаборатория по ХИВ.
Явно е, че целта на сценаристите е да се наблегне на първичния страх от чуването на диагнозата и това как дори медицинско лице може да забрави какво знае за болестта. Въпреки това от центъра обясняват, че това може да е объркващо за хора, които не са наясно с развитието на заболяването, начините за тестване и методите за лечение. Даването на изчерпателна и полезна реална информация в популярната лента би било по-добро решение, смятат специалистите.
Вече 18 години Центърът за сексуално здраве предоставя безплатно и анонимно тестване и консултиране на всеки, загрижен за своето здраве.

Начини за заразяване с ХИВ

1. Предаване чрез необезопасен секс - вагинален, анален, орален.
2. От майка на дете по време на бременност или раждане, или при кърмене.
3. Чрез кръв - при споделяне на инжекционен материал. Трансмисивен път на предаване (при преливане на инфектирана кръв и кръвни компоненти).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама