Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9130623 www.bgdnes.bg

Маймуната Алф с личен телевизор

Отгледан е от хора, вероятно оттам идва хобито му 

Обича рекламите, но не и да му прекъсват любимите предавания

Маймуната Алф е страстен почитател на гледането на телевизия.
За да се наслаждава на хобито си, животното от вида лапундер има личен телевизор във вътрешното си помещение в софийската зоологическа градина. "Особено много го впечатляват рекламите, но когато загледа някое предаване, рекламите не са му от "най-приятните". Но като другите маймунки много обича да си играе и е изключително забавен", разказаха от животинския кът.
Алф е една от най-големите звезди в парка, тъй като е израснал сред хора и посетителите не са му чужди с поведението си. Той е син на други два лапундера с имена Боби и Мая, които живеят в друга клетка.
Когато Алф се роди, стана ясно, че майката няма кърма и не може да се грижи за бебето. Затова се наложи Алф да бъде отгледан от служители на зоопарка, които го взеха в домовете си. Те се грижеха денонощно за малкото маймунче и го учеха на неща, които майка му би трябвало да прави - да му показва къде да спи например. Впоследствие се оказа, че и събратята на Алф не го приемат в групата, защото усещат по него миризма от хора, и той остава сам и изолиран.


Вероятно престоят при хората е причината маймуната да се "запали" по телевизията и с такъв интерес да следи предавания и реклами от малкия екран. Гледачите в парка го приемат като един от тях и не откриват много разлики с човешкото поведение.
Лапундерите са застрашен от изчезване вид, като традиционно обитават тропическите гори. Наричат ги още свинеопашати макаци заради малките им и завити опашки. Всеядни са, като наблягат на плодовете, насекомите, семената и листата. Най-любимата храна на лапундера обаче са орехите, които използва не само за хранене, но и за игра. Енергичното животно хапва плодовете директно с черупките, тъй като са му пораснали и здрави зъби. Интересен факт е, че мъжките екземпляри имат много по-големи кучешки зъби от женските, които използват, за да респектират противниците си.


Алф се роди на 31 януари 2016 г. и точно 18 дни по-късно проходи. Впоследствие няколко месеца прекара под карантина поради високия риск да се разболее от болести, разпространени и сред хората. След малко повече от три месеца служители в зоологическата градина ще му подготвят шарено парти за 5-ия рожден ден.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама