Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9130657 www.bgdnes.bg

Деляна e тайната любов на Васил Михайлов

Хаджиянкова играе майката в сериала "Братя"

Той спаси живота на родителите ми на два пъти, казва актрисата

"Васко Михайлов е дълбоко уважаван от мен приятел. Това ще кажа за отношенията ни днес." Това сподели червенокосата и талантлива актриса Деляна Хаджиянкова, която бе част от сериала "Дяволското гърло", а днес е звезда в сериала по Нова тв - "Братя". За младата публика тя е непозната, но актрисата показва таланта си в образа на своята героиня, майката на двамата братя.


Червенокосата по рождение 56-годишна красавица се качва на сцената на Сатиричния театър още преди да е завършила ВИТИЗ в скандалната по онова време постановка на Маргарита Младенова "Приказка за стълбата" по произведения на Христо Смирненски. През 1989 г. постъпва в трупата на новосъздадената театрална работилница "Сфумато" в годините, когато експерименталният театър на Маргарита Младенова и Иван Добчев се приема за ерес. Изиграва много роли и може би това начално втурване на сцената и особеният стил на Деляна, която изработва образите си на границата между сълзите и усмивките, мотивират Бинка Желязкова да я ангажира за Малката Надежда във филма си "Нощем по покривите", останал любим за зрителите.

Реклама


По онова време софиянци често засичат Деляна в компанията на големия Васил Михайлов, а двамата не крият отношенията си. Капитан Петко войвода дори се изнася от семейния дом. Двамата ходят заедно на работа и всеки може да ги види в жигулата на Михайлов, докато я паркира на софийския "Бродуей" - "Раковски", откъдето тръгват всички артистични клюки и интриги, или пък на ул. "Аксаков" - по близо до неговия Военен театър, отколкото до нейното "Сфумато".
"Някои издания, които не уважавам, си позволиха да публикуват пет-шест идиотски текста. Това не ме засяга особено, още повече че хората, на които държа, не ги четат. На тези, които се интересуват от култура, от изкуство, от моя личен живот и от това какви са отношенията ми с Васил Михайлов извън професионалното ни партньорство, има ли още нещо между нас и бута ли ме той напред в кариерата ми, ще кажа - снимах в 16 филма в киното и телевизията, преди да започна да работя с него. Направих девет главни роли. В продължение на две години Васил два пъти спаси живота на майка ми и баща ми при много тежки операции. Мисля, че това е достатъчно", коментира Хаджиянкова в интервю отношенията си с всенародния любимец тогава.
През 2002 г. след петгодишна интимна връзка Михайлов се върна при законната си съпруга - журналистката Гергана Михайлова, искайки прошка. Авантюрата му с 30-ина години по-младата Деляна обаче се отрази на кариерата й и тя изчезна от телевизионния екран. По-късно напусна и "Суфмато", работи и в провинцията, поставя пиеса и в Музикалния театър, отделно, че снима по някоя реклама и участва в концерти като водещ.


Междувременно приписват на Хаджиянкова авантюри и с други мъже, но тя жали единствено за покойния си съпруг Петър Пейков, с когото започва приятелство още като студенти във ВИТИЗ. После двамата дълги години играят в "Сфумато", докато той не избира да застане от другата страна на сцената като режисьор и преподавател в театралната академия. А Хаджянкова отново се връща към телевизионните сериали. Снима се и в последния клип в песента на Орлин Горанов "Тунел от самота". Категорична е: "Обичам да съм много заета, защото нямам време за глупави мисли. От глупави мисли човек се разболява". Няма време и желание да говори за бурната си страст с актрисата и Васил Михайлов, който отдавна е при семейството си, след като му простиха забежката. "Не говоря подробности от личния си живот, знаете", сподели екранният Петко войвода, запитан гледа ли екслюбимата си актриса в сериала "Братя". Между другото Васко и Деляна продължават да участват заедно в постановката "Клюки от ада" като с нея и с Ивайло Христов преди година-две бяха в САЩ да покажат представлението. От лудата им страст обаче вече е останало само приятелството, твърдят колегите им. Заради мъжкарското си поведение Михайлов е считан за Дон Жуана на българския театър. Не е тайна, че той блестящо влиза в този образ и на сцената. Но в живота упоритият бай Васко, както го наричат, може да бъде верен и на една жена.
"Не е вярно, че съм любовчия. Много харесвам жените, но не съм вкарвал огромен брой нежни имена в кревата си. Аз вече не съм в спортната мъжка възраст, макар че кръвта ми отчита кога една жена има искрено любопитство към мен - човешко или женско, и кога идва при мен по сметка", признава Васил Михайлов. Винаги деля тия неща. На 26 години бях директор - най-младият директор на театър, в Хасково. Имах осем актриси в театъра - все млади. На втория ден, като обявих конфиденциален разговор с всеки поотделно, за да им кажа какво ще правим следващата година, почнаха да идват актрисите, облечени като за бал. Още тогава си казах: "Не, докато си мъж, няма да ставаш началник, защото ето какво става. А то не е сладко така", смее се Михайлов.
Още от годините на социализма той е в постоянното жури на конкурси за красота, в компанията на плейбой като Батето. Става така, че двамата журират конкурса, в който победителка излиза Соня Васи. Тогава влезли в конфликт със Славков относно критериите си за красота, но надделяло мнението на Зетя: "Тя ще пробие, бе!" - казал му той за Васи и излязъл прав. Оттогава Михайлов не участва в журита, защото критерият му към жените следва класическите стандарти - младост и послушание. Самият той понякога ругае, но не понася жените, които се държат по този начин - харесва нежността и деликатността и не иска нежния пол да остарява. Признава че люби, но не обича актрисите - няма високо мнение за тях. Въпреки всичко 82-годишният актьор е работохолик с енергията на Тигър - от източната му зодия, както обича да казва, и помни думите на баща си, че когато нямаш работа, "можеш да забиеш пирон, за да си закачиш шапката на него". Видно, че при такъв темперамент се иска от всичко по много - много работа, много слава и много любов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама