Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9130723 www.bgdnes.bg

Жан-Клод Ван Дам спаси наше куче

Актьорът разбуди институциите с видео 

Рая трябваше да бъде умъртвена в Норвегия, но се връща в България 

Жан-Клод Ван Дам спаси българско куче от умъртвяване в Норвегия. Холивудската звезда разбуди институциите с видеоапел и само за няколко часа 3-месечната Рая извървя пътя от евтаназията до новината за щастливо завръщане в България.


Рая от породата чихуахуа пътува за Норвегия на 9 септември т.г., като малко по-рано у нас й е издаден паспорт, който се оказва, че е фалшив, а направената ваксина срещу бяс - с изтекъл срок на годност. Купена е от частно лице в столицата Осло и новите й собственици съвестно я завеждат на лекар. Норвежците установяват, че между поставянето на ваксината и чипирането има 20 дни разлика, което допълнително ги усъмнява.

Реклама


"Случаят е много интересен, защото тази порода струва 200 лева у нас, а то е продадено в Норвегия за 2000 лева. Вероятно става въпрос за схема и може да не е изолиран случай. Нашият ветеринар дори не е въвел данните в системата на Агенцията по храните и това е масова практика. Тук вината на институцията е единствено заниженият контрол, иначе те правилно са казали на норвежките си колеги, че няма информация за това куче", обясни пред "България Днес" Явор Гечев от "Четири лапи".
В скандинавската страна палето е ваксинирано допълнително срещу бяс и други заболявания. На 23 септември обаче норвежката агенция по храните отнема кучето от собствениците му и го поставя под карантина. От институцията твърдят, че кучето е внесено в страната незаконно. Тя се нуждае от потвърждение от българската администрация, за да може то да се върне обратно в България, в противен случай ще бъде убито. Според собственика на чихуахуата в Норвегия смятат, че кученцето е внесено в страната с търговска цел и няма доказателства за произхода му.
Новината за възможната евтаназия на Рая привлича вниманието на медиите в скандинавската страна и започва поредица от репортажи. Вероятно така и достига до Жан-Клод Ван Дам, който е известен с борбата си за защитата на животните по света.
Екшън актьорът моли Българската агенция по храните да позволи на кучето да се прибере в България. Това става чрез видео, което е излъчено на живо в социалните мрежи и инициира подписка в подкрепа на четириногото в официалните си профили във фейсбук, туитър и инстаграм. Ван Дам дори е готов да направи фонд за спасението на животното.
"Обичам България, всички знаете това! Снимал съм много филми там и сме изхарчили милиони долари за туризъм в тази страна, за да има работа за хората", казва във видеото бойната легенда.
"Норвежците директно следват закона. Щом там пише, че животното трябва да бъде евтаназирано, те го правят, въпреки че е видно, че не е болно и не проявява никакви тревожни признаци. Това е безумие. Обърнете внимание, че Ван Дам се обръща към българските институции - тоест той вярва, че ние по може да задействаме спасяването, отколкото норвежците да направят компромис", коментира Гечев.
И спасението се случи. Още вчера преди обяд Агенцията по храните даде разрешение на норвежците чихуахуато да дойде обратно в България и да прекара 30 дни под карантина, каквито са правилата. По думи на Гечев Рая съвсем скоро ще бъде върната в нашата страна, като тя ще пътува със стопанина си. "Разходите ще бъдат за сметка на собственика и българският данъкоплатец няма да бъде натоварен по никакъв начин. Мисля, че той лично ще дойде у нас и няма да изостави животното", поясни още представителят на "Четири лапи".
Българската агенция по храните ще прецени дали по време на карантината животното да бъде настанено в клиника или в домашни условия. От "Четири лапи" изявиха готовност да го вземат при себе си, защото "много е важно да бъде под постоянно наблюдение". Най-вероятно след спазването на всички законови изисквания Рая ще се прибере със стопанина си обратно в Норвегия и няма да бъде дадена за осиновяване на друго лице.


"С този случай трябва да се занимае прокуратурата, защото вероятно не е единствен", завърши Гечев.
А Жан-Клод Ван Дам вероятно е много щастлив, че само с кратко видеообръщение успя да вразуми институциите в две държави и да спаси живота на невинно 3-месечно кученце.

Т

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама