Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9133874 www.bgdnes.bg

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар.
Текстът със заглавие "В България брат е изправен пред подземния свят" братът на издирвания дупничанин – Марио, споделя убеждението си, че Янек е отвлечен от местен мафиот и е в неизвестност от 31 юли. Тогава Янек се вижда с бившия гард на мафиотите Братя Галеви - Васил Капланов-Каплата. Между двамата имало конфликт заради връзка на Янек с жената на Каплата. Заподозреният Капланов е прибран в ареста с голямо закъснение и естествено отрича да има нещо общо с изчезването на Янек. Каплата е с обвинения - за незаконни боеприпаси и заплаха за убийство към дупничанин, коментирал в мрежата случая с Янек.
"Марио премества небето и земята, за да намери брат си. Неговата борба разкрива влиянието на организираната престъпност върху обществото", пише "Льо Монд" и пояснява, че Янек от 17 години работел във Франция, а преди една - основал своя фирма за реновиране на жилища.
"Роднини описват Янек като очарователен и дискретен мъж, които е отвлечен на 31 юли от ревнив мафиот. Случаят му се превърна в национален скандал в България, в момента разтърсена от голяма протестна вълна срещу мафията и корупцията", пише "Льо Монд".
"Брат ми е съвършено мирен български гражданин, който беше отвлечен, без полицията да реагира достатъчно бързо. Той се превърна в символ ", обяснява Марио, пушейки цигара след цигара пред блока в комунистически стил, където се намира апартаментът на Янек в Дупница.


"Град под хватката на мафията. Разположен на час път с кола южно от София, този окаян град е известен като българската столица на употребявани автомобили и най-вече с това, че е подложен на мафиотска хватка, която от години тласка жителите му да мълчат. Или да избягат", пише "Льо Монд".
"Не обичам много да се връщам тук, но Янек винаги е оценявал околната природа", казва Марио, който в началото на август пристига от Лондон, където живее, готов да "направи всичко", за да намери брат си". Марио допълва, че са били нарязани гумите на колата на Янек, а по прозорците му е стреляно. Дни преди да изчезне, получил снимка на гроба на родителите си.
Марио упреква полицията, че не си е свършила работата по издирването на брат му. Той обвинява местния полицейски шеф, който е на служба от десет години, че е "корумпиран". Изданието отбелязва, че всъщност е трябвало Марио да вдигне шум, за да се размърдат разследващите. През август той създава страница във Facebook - "Къде е Янек?". Събира националните медии и организира шествие, което събра няколкостотин души, което е безпрецедентно за Дупница.
"Историята може бързо да се превърне в символ на хватката на мафията върху тази държава, считана за най-корумпираната в Европейския съюз", пише "Льо Монд". В материала се разказва и за протеста пред полицията в Дупница, събрал шепа хора. Пред тях излиза шефът на местната полиция, "за да им каже, че няма да отговори на нито един от въпросите им".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама