Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9137716 www.bgdnes.bg

Легендата в биатлона Екатерина Дафовска: Готвим две нови момчета за щафетата

Националният отбор по биатлон за мъже и жени се завърна във вторник от първия лагер на сняг. Най-добрите български състезатели прекараха 20 дни на австрийския глетчер Дахщайн и имаха възможност да поработят "на терен" с новия руски треньорски тандем Александър Касперович и Виталий Норицин.

Специално за читателите на "България Днес" олимпийската шампионка Екатерина Дафовска разказа как са преминали тренировките броени дни след като беше преизбрана за председател на федерацията.

Реклама

Огнян Георгиев

- Г-жо Дафовска, след преизбирането ви за председател успокоиха ли се страстите и напрежението във федерацията по биатлон?


- Може да се каже. Имам подкрепата на клубовете и на отбора. Надявам се да работим в името на спорта, а не в името на интригите.

- Какви са отзивите от лагера в Австрия?

- Всички са много доволни. Вече се правят плановете за оставащата част от предсезонната подготовка. Заминават следващата седмица за Контиолахти, Финландия. Там ще бъдат първите два старта за Световната купа, която стартира след месец. Няма да се тренира на същото трасе, защото ще го пазят за състезанията. Отборът ще бъде на университетска база, която е с изкуствен сняг. Доста от отборите също ще са там. Някои от момчетата, които имаха леки травми, направиха процедури за възстановяване. Обърнато им е внимание. Атмосферата е много добра.

- Какво е мнението на руските треньори за състоянието на националите и за изпълнението на плана до момента?

- Касперович е доволен. В понеделник предстои да направи отчет как е преминала цялата лятна подготовка. Ще разберем в детайли какво е състоянието на момчетата и момичетата. В тренировъчен план има доста нови неща. Подходът в силовата подготовка е по-различен, както и в използваните средствата. Имаше много повече крос имитация. Разнообразни дълги тренировки, които не включват само ролери. Обърна се внимание на всеки един състезател поотделно.
При жените имаме доста различно функционално ниво. Затова натоварването трябва да се дозира. Всички биатлонисти имат много голям респект към треньорите. Вярват, че подготовката ще им донесе резултат.

Реклама

- Ще има ли промяна в мъжката щафета, след като Красимир Анев прекрати своята кариера?

- До известна степен ще бъде трудно на отбора без Красимир Анев. Мисля, че ще се справим с покриването на олимпийските квоти. Там трябва да влязат в Топ 20 на отборното класиране за Световната купа, за да имаме пълен тим от четирима. Малко по-трудно е при момичетата, но ще видим. Нека да започне сезонът. Имаме две нови момчета, които готвим за четвърти пост. Треньорът ще прецени кой и кога ще пуска спрямо състоянието им. Това са Благой Тодев, който идва от юношеския отбор, и Владимир Оряшков.

- Кой се очертава да бъде втора пушка след Владимир Илиев?

- Владо е функционално на много по-високо ниво. Зависи от стрелбата кой как ще се представи. Митко Герджиков и Антон Синапов се готвиха много добре през лятото.

- Отрази ли се на спонсорите кризата с коронавируса и подсигурени ли са финансово отборите в предолимпийския сезон?

- Генералният спонсор намали помощта. С подкрепата на министерството на спорта смятаме, че ще се справим със завоюването на олимпийски квоти. Имаме трудности с изискванията на всяка държава. Пътува се с PCR тестове. Затова предвиждаме по-дълги престои на едно място в държавите, където ще бъдат световните купи.

Реклама
Реклама
Реклама