Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9138618 www.bgdnes.bg

Рушвети с вятър и кюлчета злато

Шофьори опитват да се измъкнат с малки суми 

Духна ми 50 лева от портфейла в патрулката, оправдава се обвиняем 

Кюлче злато предложи като подкуп пиян шофьор в Пловдив. Почерпеният с бутилка водка водач офертирал двама полицаи с благородния метал, за да не му пишат акт и да не го тестват с дрегер.
Мъжът първоначално предложил "много пари" на полицейските служители, за да го пуснат да си ходи. След това ги офертирал и със златото. Не само че подкупът му не минал, но и го арестували, защото шофирал със сериозните 2,7 промила.
Факт е, че онези, които залагат на рушвета, за да се измъкнат от наказание по родните пътища, са особено изобретателни.
Вятър духнал банкнота от 50 лева от портфейла право в патрулката, а не е даван подкуп. Това се оправда Шюкрю Х. от Омуртаг, след като започна дело срещу него за подкупване на полицаи. Според обвинителния акт на 2 юни тази година на булевард в Търговище 38-годишният мъж бил спрян за проверка. В този момент Шюкрю управлявал автомобила си, без да си е сложил предпазен колан и без да е включил задължителните светлини.


Полицейският служител проверил документите на водача. Мъжът обяснил, че не слага предпазен колан по медицински причини. Служителят на реда заявил, че ще му бъде съставен фиш за движение на автомобила без светлини. Шюкрю Х. застанал до прозореца на служебната кола и пуснал в нея банкнота от 50 лева. Униформеният уведомил дежурната за престъпното поведение на подсъдимия и му съставил фиш. Шюкрю Х. заявил, че вятър е издухал банкнотата от портфейла му и не се е признал за виновен в хода на образуваното срещу него бързо производство. На първа инстанция магистратите не се трогнаха от обяснението на шофьора и го осъдиха - 1 г. лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 1000 лева.
Някои водачи не са само не се особено изобретателни в обясненията, но са и доста стиснати.
Пловдивският окръжен съд наказа с пробация шофьора Васил Димитров, като го призна за виновен в опит да подкупи двама полицаи с... 5 лева. Той предложил да плати на униформените, за да не пишат акт на съпругата му, която полицаите уличили в извършване на нарушение през април 2006 година.
Със същата сума се опита да заобиколи закона и 62-годишният Илия Й. Той отишъл в полицията в Монтана, за да регистрира "Мерцедес" с временни номера. Мъжът подал документите на операторката на гишето, но след преглед тя му ги върнала заради открити нередности. Малко по-късно Илия отново пристигнал и подал документите, но с пъхната между тях банкнота от 5 лева. Жената веднага информирала за случая началниците и на мястото пристигнали служители на Районното управление на полицията. От мъжа са снети обяснения и срещу него бе образувано досъдебно производство за подкуп.
10 лева "бакшиш" за полицаи вкараха в затвора за две години и половина рецидивист с дълго криминално минало. Освен лишаването от свобода Пловдивският окръжен съд наложи на Огнян Ангелов и 200 лв. глоба. Той метнал банкнотата с Петър Берон, след като униформени го спрели, а той шофирал с 1,77 промила алкохол в кръвта. Мъжът има многобройни предишни присъди, като само шест месеца преди случката е бил освободен от затвора след изтърпяването на поредното си наказание.
40 лева за съмнителни агнета и орехи не спасиха трима криминално проявени преди 5 години.
Полицай и жандармерист в патрул спрели в края на бургаското село Екзарх Антимово за проверка автомобил, зад чийто волан се оказал 26-годишен мъж от Сливен. Той возел още двама криминално проявени, на 22 и 38 години, от същия град.
В багажника на колата били открити три агнета, а на задната седалка - четири чувала с орехи. Тримата не дали смислено обяснение откъде имат стоката. Докато служителите на реда изяснявали случая, шофьорът подхвърлил в тяхната кола четири банкноти от 10 лева. и белезниците щракнали около ръцете им.

Намеците по света

"Сега какво правим" и "Хайде да почерпиш" са сред най-често срещаните фрази у нас за искането на подкуп. Представяме ви как по света заобиколно си искат да им платите под масата:
В Мексико казват "дай една хапка", докато в Колумбия фразата е "да хвърля един поглед". В Турция заговорят ли за "чорба парасъ", т.е. пари за супа, трябва да се бръкнете в джоба. В някои африкански държави искат да им спонсорирате чаша "кааве", а в Кения полицаите казват, че искат да купят "чай за родителите си".
Във Великобритания, Франция и някои скандинавски страни нещата отиват към подкуп, ако ви попитат "какво става под масата".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама