Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9142792 www.bgdnes.bg

Папата: Хомосексуалните двойки имат право на брак

Да се разреши сключването на законни граждански съюзи на еднополовите двойки. Това призова папа Франциск в изненадваща позиция предвид консервативните възгледи на Католическата църква. Изказването на папата е част от документален филм в контекста на духовната грижа към ЛГБТ хората.

“Хомосексуалните имат право да са част от семейството. Те са Божии чеда и имат право на семейство. Никой не бива да бъде отлъчван или каран да страда заради това”, казва той, цитиран от сайта на Католическата новинарска агенция. “Трябва да се създаде закон за гражданските съюзи. Така те ще са правно защитени”, добавя светият отец.

Реклама

Докато служеше като архиепископ на Буенос Айрес, Франциск се застъпваше за граждански съюзи за гей двойки като алтернатива на еднополовите бракове. През 2014 г. от пресслужбата на Светия престол коментираха, че папата няма да заема позиция за правото на хомосексуалните на граждански съюзи, а ще се придържа към позицията на църквата.

Духовниците в някои части на света признават еднополовите бракове, но според експерти новият коментар на Франциск е отстъпление от официалното учение.

Документалният филм, на име Francesco, е посветен на живота и службата на папата. Премиерата му беше в сряда на Филмовия фестивал в Рим.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама