Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9143056 www.bgdnes.bg

Мечки и COVID-19 спират гъбарите

1,875 кг манатарка откриха край Смолян 

Отиват на излет поне по двама души 

Мечки и коронавирусът пречат на тихия лов на гъбарите.
Берачите изживяват една от най-трудните си години, като след проблемната пролет се надяват поне есенното събиране на диворастящите гъби да даде по-добри резултати.
Заради пандемията месеци наред имаше проблеми с изкупуване на събраната продукция, тъй като търсенето намаля. Традиционно изнасяме най-много гъби за Италия и Испания, но влошената ситуация с COVID-19 се отразява и на този сектор. Отделно забраните за излизане в планината спираха работата на берачите по-рано през годината.
Затова и от бранша имат големи очаквания за есенния сезон. В момента килограм манатарка се изкупува за 15 лева, но се очаква цената й да тръгне още нагоре. В районите на Мадан и Рудозем има огромни залежи от нея, в селата около Кърджали също запасите са добри, отчитат специалисти.


Липсата на достатъчно берачи по поляните се обяснява и със зачестилите нападения на мечки в Родопите. "Местните хора избягват брането на гъби, защото да си сам в гората може да е опасно. В селото не се плашат, но горе в планината е съвсем различно", коментира пред "България Днес" Васил Седянков, кмет на родопското село Гела. От няколко седмици край населеното място обикаля стръвница с две мечета и вече има няколко нападения над животни и пчелини.
Заради присъствието на хищници гъбарите предпочитат да излизат на тихия лов поне по двама. А когато са по-големи групи, още по-добре, защото мечките се плашат от човешкия говор.
Майстор берачите препоръчват само хора с отлични познания да събират продукция. Наскоро сeмeйcтвo oт Блaгoeвгрaд ce нaтрoви, след като бащата набрал гъби. В рeaнимaция нa болницата в Блaгoeвгрaд ca приeти cпeшнo мaйкaтa и 4-гoдишнo дeтe, в пo-лeкa фoрмa зaceгa e таткото, кoйтo e ocтaнaл у дoмa, зa дa ce грижи зa 2-мeceчнoто им бeбe. Нaпрaвeни ca прoмивки нa мaйкaтa и дeтeтo. Те са си мислели, че ядат пaчи крaк, който мoжe дa ce cбъркa нa външeн вид cъc cилнo oтрoвния вид гoрчивa миризливкa.
Въпреки проблемния сезон и тази година не минава без рекордьор. Манатарка с гигантски размери и тегло 1,875 кг намериха гъбари край Смолян.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама