Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9144491 www.bgdnes.bg

Член на "Недосегаемите" погнат за скрити данъци

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес".
Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации трябва да подава в Националната агенция по приходите, посочват разследващите. Че данъчни са участвали в дедесарската група "Недосегаемите", източила 145 милиона от държавата, разкриват криминалисти още при акцията срещу аферистите през 2011 г. Като бивши служители на НАП и финансисти повечето от подсъдимите знаят слабостите на системата и се възползват от тях, коментират тогава от прокуратурата.
Според обвинението Бояджиев е извършил данъчно престъпление като управител на "Джемелли" ООД. Както лично, така и чрез служител в счетоводно дружество той избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 629 824 лева. От тях ДДС в размер 580 692 лева и 49 132 - дължим корпоративен данък за внасяне, сочи прокуратурата в обвинителния акт.
Обвиняемият използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводството на фирмата, като отразявал доставки от различни фирми за кафе, сурови бадеми и кашу, без реално те да са извършени, разкриват следователите. Докато нищят случая, те откриват, че в дружеството нямало лица, назначени на трудов договор, нямало собствени или наети имоти, складове, в които да се съхраняват закупените стоки, както и МПС за тяхното транспортиране.
Контрагентите на фирмата на бившия данъчен са разпитани като свидетели. Повечето се оказали социално слаби или неграмотни. Някои от тях са заявили, че са изгубили личните си документи, а други, че са подписвали документи и пълномощни срещу заплащане. По тази схема Даниел Бояджиев на няколко пъти е подал декларации пред НАП, в които е потвърдил неистина и е упражнил право на данъчен кредит, който не му се следвал.


Обстоятелството, че подсъдимият е работил като данъчен служител в предходен етап от живота си, а впоследствие ръководел дружество, предоставящо счетоводни услуги, доказва, че той е бил отлично запознат с правата и задълженията си като управител на ООД да подава месечно и годишно изискуемата по закон информация към НАП, посочват от държавното обвинение.
Даниел Бояджиев все още се води неосъждан, макар и преди две години да е признат за виновен и да получи условна присъда от спецсъда. За източените милиони на подсъдимата скамейка са изправени като тартори на бандата бизнесменът Божидар Лашков, Христо Петров и Даниел Бояджиев, а като участници - Кирил Димитров, Цветан Колев и Павел Александров. Седмият подсъдим Асен Дишов умира и не дочаква присъдата си.
С решение на съдия Пламен Панайотов босовете получават по три години условно с 5-годишен изпитателен срок, а участниците - по 1 г. с 3-годишен изпитателен срок. Втората инстанция открива, че в мотивите си съдията е преписал обвинителния акт на прокуратурата до последната запетайка, вместо да анализира доказателствата и да коментира кои от тях кредитира и кои - не. Затова делото е върнато за ново разглеждане. На заседание в началото на октомври м.г. съдия Мария Кавракова открива нарушения, заради които връща обвинителния акт на спецпрокуратурата. Там материалите отлежават и до днес.


Побой с рязане на уши

"Недосегаемите" първоначално са обвинени за източване на 21 милиона, но с разследването сумата набъбва до 145 милиона. При акцията е задържан 42-годишният тогава Васил Лазаров, който по-късно е освободен поради липса на доказателства. Малко след това мъжът е нападнат и обезобразен от няколко маскирани бандити в кв. "Сухата река". Биячите са го ступали и са го кълцали с нож където сварят, включително по ушите и ахилеса. Криминалисти оприличават действията на злодеите с методите на "Бандата на Чуковете". Като водеща версия тогава полицаите извеждат побой от длъжници заради непогасен дълг към жертвата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама