Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9148302 www.bgdnes.bg

Съдебни заседатели провалят дела

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят" важни факти и обстоятелства около доказването в зала на тежки престъпления. Полза от това най-често имат подсъдимите, а страната ни е критикувана от Брюксел за бавно правораздаване и липса на ефективна съдебна система.
Според закона съдебните заседатели се избират сред предложени граждани от специална комисия към общините. Лицата в списъка трябва да отговарят на ред критерии, които изключват попадането в журито на такива с криминални прояви. Болшинството са хора с висок морал и стабилна ценностна система, но животът поднася и изненади. Някои от заседателите сами се оттеглят от делата, защото преценяват, че няма да са безпристрастни, други се разболяват, умират или се забъркват в престъпления.
Последният случай с отстраняване на заседател с обвинение за престъпление се разигра преди дни в спецсъда в София по делото срещу несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите и бандата му за рекет и разпространение на дрога. До отвод на 45-годишната заседателка Полина Петрова се стигна, след като той бе поискан от наблюдаващия прокурор. Причината за този ход на държавното обвинение бе, че Петрова е подведена под наказателна отговорност от Районната прокуратура в Берковица. Заседателката се разследва за имотна измама при сделка с апартамент. Според българското законодателство тя е невинна до доказване на противното и не разследването срещу нея бе препъникамък за участието й в процеса срещу бандата на Очите, а друг факт, премълчан пред съдебния състав, от който е част Петрова. Оказа се, че съдебната заседателка е наела адвокат, който е защитник на двама подсъдими от организираната престъпна група на несебърския наркобос Димитър Желязков. Това на практика е конфликт на интереси, подчерта прокурорът и поиска отвод на Петрова от състава. Спецмагистратите се съгласиха с мотива на държавното обвинение и заседателката бе освободена от състава, който заседава по казуса на Очите и компанията му.


Последствието от това е, че сега процесът трябва да започне от начало с повторен разпит на всички вече изслушани в залата свидетели. Законът не позволява смяна на членове от състава по време на който и да е наказателен процес. Той трябва да бъде започнат и довършен от един и същи съдебен екип.
Проблеми със заседатели, заради които делото му започваше от начало, имаше и бившият командос Златомир Иванов - Златко Баретата през далечната 2010 г. Паметливи източници от системата класират Баретата като най-големия карък по тази линия. Три смени в съдебния състав отчитат те в дело срещу Златомир Иванов и още 20 души за наркотици, прочули се като престъпната организация "Фирмата". Заседателят Петър Георгиев бе отстранен, след като прокуратурата му повдигна обвинение за разпространяване на порнографски материали с деца между 6 и 8 години. Георгиев бе арестуван при международна акция "Педофилите". Закопчаният заседател встъпи в процеса, след като предшественикът му бе отстранен заради коментари по хода на делото срещу Баретата. Трети заседател по делото срещу "Фирмата" пък почина от инфаркт по време на операция и се наложи мястото му в състава да бъде заето от друг колега.

Реклама

Рокади при балдъзата на Брендо

Два пъти от начало започва и друго популярно дело - това срещу балдъзата на международния наркобос Евелин Банев-Брендо - Десислава Дишлиева, за пране на над 3 млн. лв. Още преди да е започнал процесът, заседателят Драгомир Бучев напусна с мотива, че няма да е безпристрастен. Той се сдоби с обвинение от прокуратурата за източване на 5 млн. лева от държавното дружество "Консолид комерс", лъснало покрай аферата "Офшорлийкс". Конфликтът в случая е свързан с това, че адвокатката на Дишлиева Ина Лулчева е защитавала Владимир Милев, обвинен с Бучев.
Месеци по-рано процесът срещу Дишлиева беше рестартиран заради починал съдебен заседател. Предвид смъртта на единия и проблемите с правосъдието на другия съдът реши занапред в екипа да бъде включен резервен заседател.

Рестарт заради емиграция

Рестарт се наложил и на делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов и Методи Петков, общински екссъветник от Плевен. Двамата бяха обвинени за търговия с влияние и получаване на подкуп от 100 000 лв. от арендатора Светослав Илчовски. Делото бе на финал, когато се разбра, че един от съдебните заседатели е заминал на работа в чужбина. Рекетираният бизнесмен тогава обяви публично, че духналият зад граница заседател е получил подкуп, за да се оттегли от процеса и делото да продължи да се мотае с години, докато изтече давността по него.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама