Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9153665 www.bgdnes.bg

Пеле изолиран на 80

Краля на футбола навърши 80 години, но празненства за юбилея няма. Едсон Арантес до Нашименто - Пеле посрещна рождения си ден в имението в бразилския град Гуаруха, недалеч от Сао Пауло само в компанията на неколцина от най-близките си хора.
На клубно ниво Пеле е играл само в "Сантос" и "Ню Йорк Космос", като с "черно-белите" печели два пъти Копа Либертадорес и два пъти Междуконтиненталната купа. За "Сантос" Пеле има 643 гола в 656 мача. С националната фланелка легендарният нападател има 77 попадения в 92 срещи, три пъти е световен шампион. Сборът от всички голове на Пеле надхвърля 1200. 


Легендата получи подаръци от цял свят, но ще почерпи в бъдеще, когато карантината заради Ковид-19 бъде вдигната. "Както винаги - уточнява говорителят на Пеле, Пепито Форньос. - Още от времето на футболната си кариера Пеле не прави тържества, тъй като тогава нямаше възможност заради мачовете. После на този ден често бе по света, далеч от дома и така и до днес не може да се порадва на празненство по случая."
Според Форньос Пеле не е имал публични изяви дори за 80-ия си рожден ден, защото още е в траур заради смъртта на брат си Жаир през март тази година, който почина от рак.
От ФИФА публикуваха видео, в което множество футболни величия честитят на бразилската легенда Пеле. Пожеланията си към Краля отправиха Юрген Клоп, Кафу, Жозе Моуриньо, Зинедин Зидан, Майкъл Оуен, Роналдо, Карли Лойд, Кака, Марта, Бастиан Швайнщайгер, Дидие Дрогба, Карлес Пуйол, Джани Инфантино, Икер Касийяс, Карл-Хайнц Румениге, Марио Загало, Самуел Eто'о и Гари Линекер.

Мораеш изпрати фланелка

Бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораеш също се включи в поздравленията за празника на Пеле. Бразилецъгт от "Шахтьор" (Донецк) изпрати на Краля на футбола своя фланелка, а Пеле позира с нея. По-късно снимката беше споделена от Мораеш и от профилите на "Шахтьор" в социалните мрежи. 


Мораеш е юноша на бразилския гранд "Сантос", за който дебютира през 2007 година под ръководството на Вандерлей Люксембурго.
Неотдавна в свое интервю Жуниор Мораеш заяви, че мечтае да се завърне в "Сантос" и да приключи кариерата си в клуба на Пеле и Неймар.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама