Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9154313 www.bgdnes.bg

Адвокатът на известния актьор - Денислав Асенов: Разследването срещу Явор Бахаров е опорочено

Защитата атакува Наредбата за вземане на проби за алкохол и наркотици, за да е в унисон с европейското право

Чрез делото на Явор Бахаров искаме да постигнем нещо добро - започваме кампания за спазване правата на българите! Това разказа пред "България Днес" адвокатът на известния актьор - Денислав Асенов. В петък звездата от "Стъклен дом" беше признат за виновен за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. След 7-часово заседание съдия Емил Божков от Районния съд в Разлог му даде 1 г. затвор и постанови глоба от 500 лева и отнемане на книжката на подсъдимия за 1 г. и половина. Наказанието е за това, че на 8 февруари т.г. актьорът е спипан да шофира с 1,42 промила алкохол и след употреба на кокаин и канабис. Според полицията той е привлякъл внимание с това, че е карал с пълна ски екипировка.
Защитата е категорична, че Бахаров е подведен под отговорност след опорочена процедура по разследване. Основният проблем е, че пробите му не са изследвани в сертифицирана лаборатория. Освен това е използвана стара бланка за кръвно изследване, тя е връчена без дата и час, а разпитите на свидетелите са провеждани от инспектор, а не от разследващ полицай.

Реклама


Оказва се, че в България няма сертифицирана лаборатория, която да изследва пробите от кръв и урина на шофьорите, алармира адвокат Денислав Асенов. Той приема проблема като свое кредо и се заканва да започне кампания за промяна на Наредба 1 от 2017 г. за реда за установяване на алкохол и наркотици. По думите на юриста в подзаконовия нормативен акт има много за ремонтиране, тъй като той не е унифициран с европейски регламент и рамково решение. Те уреждат да има единен орган по сертификация и пробите от шофьорите да се извършват в сертифицирани лаборатории.
"В други европейски държави като Германия и Франция въпросът е уреден - или има нулев толеранс към употребата на алкохол и наркотици зад волана, или са въведени референтни стойности и за двете. На много места тези случаи са декриминализирани и се налагат тежки административни глоби. У нас за алкохол от 0,5 промила има административна санкция, над 1,2 промила - наказателна, а за наркотиците няма никакви стойности", коментира юристът. Като пример той посочва това, че законът преследва тези, които са употребили марихуана, а не които са под въздействие. Затова е категоричен, че тези неща трябва да бъдат уредени.
"Защо французинът и германецът да имат право да получат резултати от сертифицирана лаборатория, а българинът - не?", пита се адвокатът. Затова той атакува наредбата и пред Върховния административен съд. По делото на Явор Бахаров в Разлог му отказват преюдициално запитване за унифициране на законодателството, но по всяка вероятност въпросът ще бъде поставен и пред втората инстанция - Окръжния съд в Благоевград.
Актьорът и защитата му са категорични, че ще обжалват наказанието в 15-дневния законов срок. "Явор можеше да получи условна присъда, защото пред закона се води реабилитиран. Ако подсъдим беше някой непопулярен, нямаше да получи такова наказание. Това е за назидание, а известността му явно е отегчаващо обстоятелство", смята юристът. Той допуска, че в случаи с популярни лица нарочно се завишават наказания и се прилага цялата строгост на закона, за да се даде сигнал към обществото.
За Явор Бахаров и адвоката му процесът в Разлог приключва изненадващо в петък, при положение че има определена и следваща дата. Изведнъж се оказва, че документите, изискани от полицията в Банско, са налични по делото. В съдебната зала, след няколко неуспешни призовавания, е доведена медицинската сестра, прегледала звездния актьор. Тя разказала пред съда, че Бахаров изглеждал напълно адекватен и ориентиран за времето и пространството.
След изготвяне на мотивите и изчакване на процедурните срокове делото ще поеме към Окръжния съд в Благоевград. Ако магистратите там потвърдят решението, то ще бъде окончателно и ще влезе в сила. В противен случай може да се стигне и до Върховния касационен съд като трета инстанция, уточняват юристи.


Съжалява

Явор Бахаров съжалява за случилото се и никога не е отричал фактите за проверката в Банско. Той приема присъдата мъжки и се опитва да се държи, споделят негови близки. "Искам да помогна занапред и да дам добър сигнал", разказва актьорът пред познати по повод инициативата с адвоката му за промяна в закона. С присъдата Темида потвърждава гаранцията от 3 бона за свободата на известния подсъдим. Той още чака разликата от 2 хиляди лева от Областната дирекция на МВР, на която е преведена първоначално определената гаранция от 5 бона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама