Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9158385 www.bgdnes.bg

Омбудсманът Диана Ковачева зове: Намалете цената на водата!

Занижен е контролът на ВиК услугите

По-ниска цена на водата, когато качеството й е лошо. За това призова пред "България Днес" омбудсманът Диана Ковачева.
"Омбудсманът многократно е настоявал пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изготвяне на процедура за прилагане на по-ниска цена на водата, когато не отговаря на нормативните изисквания за качество, за да се избегне и субективната преценка. Зачестилите проблеми с предлагането на ВиК услугата в страната говори за съжаление, че контролът е занижен", сподели пред вестника общественият защитник.
По-рано Ковачева поиска от ВиК – Хасково, да не повишава цената на водата. Още повече че съдържанието на уран в живителната течност разбуни духовете. Масово в цяла България цената се покачи драстично в последните години, дори на места, в които местното население с доброволен труд и средства е изградило водопреносната мрежа.
Заради "позлатяването" на водата имаше и протести в много райони. Един от многото примери е врачанското село Зверино в Искърското дефиле, където години наред местните хора с доброволен труд и средства, удържани от месечните им заплати, изграждат водопровод от близкия балкан.


"Ръководствата на ВиК операторите могат да вземат решение да предлагат услугата на по-ниска цена от утвърдената. Така например по време на водната криза в Перник взеха решение да не прилагат утвърдената по-висока цена от регулатора. Омбудсманът е отправял такава препоръка и към ВиК - Шумен. На фона на качеството на водата това би било най-справедливото решение", категорична е Ковачева.
Омбудсманът е категоричен, че повишаването на цената на водата трябва да е обвързано с качеството на услугата и инвестициите във ВиК сектора. "Като основна причина за проблемите ВиК операторите изтъкват именно липсата на достатъчни финансови ресурси за рехабилитация на компрометираната инфраструктура и за въвеждане в експлоатация на нови водоизточници", коментира Ковачева и подчертава, че по всяка жалба защитникът извършва проверка във ВиК операторите и в отговорните институции.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама