Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9158399 www.bgdnes.bg

Деца убийци

Непълнолетни ръгат с ножове, душат и изнасилват жертвите си

Те са деца, в повечето случаи като всички останали, до момента, в който не отнемат по брутален начин живота на свои връстници. Психолози спорят кое е първо - агресията или маргинализацията на голяма част от обществото, за да се стигне до жестокост, която променя живота както на близките на погубените тийнейджъри, така и на извършителите на убийствата им. След това всички - и жертви, и убийци, стават само бройка от статистиката.
Към кървавите цифри ще бъде прибавен и последният случай на дете, отнело живота на връстница заради отказана запалка в старозагорското с. Скобелево. 13-годишната Диана е наръгана с нож от година по-големия Тунджай. Към 18 часа в събота Диана е в двора на къщата си, когато там влиза 14-годишният Тунджай. Двамата учат заедно, не са се карали, въпреки че момчето има проблеми - било със специални образователни потребности. Тунджай иска от момичето запалка, а то не му дава, защото няма. Тийнейджърът изважда нож от джоба си и наръгва Диана. По това време баща й спи в къщата. Заради това не може да реагира навреме.


Жертвата е наръгана на три места. Фатална се оказва раната в гърдите. Намушканото момиче издъхва на път за болницата. В селото са в шок от случилото се. Опечалената майка на момичето Чона Янкова разказа: "Дъщеря ми влиза вътре и казва: "Татко, аз съм наръгана". На три места е наръгана от Тунджай. Оттам нататък тя изгасна. Аз тръгнах с кола заедно с нея и по пътя спряхме линейката. Качихме се веднага, но тя вече беше мъртва".
"На 30 октомври щеше да направи 14 години. Учиха заедно с Тунджай, нямаше никакви разправии. Как стана това нещо, не знам", добави покрусената от мъка майка на убитата Диана.
От Окръжната прокуратура в Стара Загора са наложили 72-часов арест на Тунджай. Разпоредени са няколко спешни експертизи, включително психолого-психиатрична, която да изясни какво е състоянието на 14-годишния. Според хора от махалата Тунджай бил тих и кротък и никой не знаел, че тайно носи нож и може да нападне и нарани някого. Дали само запалката е била повод за кървавото нападение над момичето, предстои разследващите да установят.

Реклама


На момче със специални потребности стана жертва и 11-годишната Никол от Бургас. Тя бе наръгана смъртоносно с нож от 15-годишния Иван Иванов в асансьор преди три години. Двамата тийнейджъри се запознават в социалната мрежа и решават да се срещнат. Качват се в асансьор на блок и поемат към тавана на сградата, за да пушат трева. По пътя нагоре Иван иска да целуне момичето. След като Никол отказва, той я пробожда в областта на шията с 20-сантиметров нож.
До последно Иван отрича, че е убил Никол. Твърди само, че я боцнал с ножа. Експертите са категорични, че убиецът е вменяем по време на престъплението. Родителите на младежа заявиха, че ще обжалват наложеното наказание на сина им от осем години затвор.
"Тъжно и страшно е, че в България деца убиват деца. Това е една тенденция, която не знам обществото ни как и по кой начин трябва да преодолее. Считаме, че една от причините е не само конкретната Ц това, че на него му е отказана някаква интимност, той е опитал да целуне момиченцето, а то се дръпнало, по неговите обяснения той се ядосал и по някакъв начин решил да я накаже", каза съдия Стефан Стойков в заключителните си думи по време на делото срещу непълнолетния Иван. Съдия Стойков подчерта, че у извършителя на убийството на Никиол липсва ценностна система, за която частично обвини обществото, медиите, телевизионния ефир, електронни игри и начина на възпитание на Иван Иванов.
Жители на Перник още потръпват при спомена за брутално убийство в града им през далечната 2004 г. На 10 октомври гимназистът Кристиян кани съученика си Кристин да играят карти в празното жилище на баба му, която от години работи в Гърция. Кристиян удря с брадва съученика си в тила, прерязва гърлото на агонизиращото момче и разфасова трупа му. После заравя останките в близката горичка над стадион "Металург".
Убийството излиза наяве три дни след изчезването на Кристин, когато във включен хладилник в жилището разследващите откриват опаковани в найлонови пликчета част от вътрешните органи на жертвата. Разкритият убиец показва на ченгетата мястото, където е заровил нарязаното на парчета тяло на съученика си.
Непълнолетният килър прави самопризнания и получава присъда от 11 години затвор от максимални 12 по закон. Последните 2,5 г. прекарва на по-лек режим в затворническото общежитие в Самораново. Кристиян излежава 10 години и е пуснат условно предсрочно, спестявайки си година в затвора.

Двоен килър учи медицина

Слeд кaтo изтърпял приcъдa зa убийството на майка си и 6-годишното си братче, Джунeйт Шeфкeт от Кърджали вeчe учи зa лeкaр в Aнглия. За бруталното престъпление 17-годишният тогава извършител получи 7 гoдини и 4 мeceцa зaтвoр.


Двoйнoтo убийcтвo бe извършeнo нa 21 cрeщу 22 януaри 2011 г. 36-гoдишнaтa Нeвджин Шeфкeт е oткритa мъртвa върху cпaлнятa в ceмeйния aпaртaмeнт. В рaнния cлeдoбeд нa 22 януaри нa пoкривa нa блoка е намерено и тялoтo нa удушения 6-годишеня Eниc Шeфкeт. Дълбoкo в гърлoтo му пък ca нaтъпкaни пaрчeтa oт coбcтвeнaтa му пижaмa.

Разгонен ром погуби Андреа

Абитуриентката Андреа Руменова стана жертва на 17-годишния ром Аксел Олеков, на когото отказва секс. На 15 януари 2020 г. непълнолетният ром се вмъква в къщата на момичето във врачанското село Галиче. Изнасилва я, след което я убива, а с откраднатите от жертвата пари си купува маратонки и колона.


След убийството на красавицата от Галиче премиерът Бойко Борисов обеща на нейния баща Асен, че ще бъдат предприети спешни законови промени, според които непълнолетните извършители на тежки престъпления да не се измъкват с меки присъди. До момента такива текстове не са гласувани.

Реклама
Реклама
Реклама