Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9159955 www.bgdnes.bg

Спасиха художника на Левски

Вече не е нужно да спи в каруцата си

Днес започва ремонтът на къщата на 91-годишния Галилей

Художникът, създал един от най-емблематичните портрети на Васил Левски, е спасен!
Историята на 91-годишния Галилей Симеонов разтърси страната преди дни, когато стана ясно, че възрастният човек няма нормални условия на живот и е принуден да спи в каруцата си. Преди десетилетия Галилей губи съпругата си и от тогава е напълно сам в порутена къща в монтанското село Гаврил Геново. Преди година го сполетява още една трагедия - пожар изпепелява част от постройката и тя става напълно непригодна за обитаване.
"Историята с Галилей ще има щастлив край, след като бяха уговорени три фирма да направят постройката отново годна за живеене. Утре (днес - б.а.) започва ремонтът на покрива, който ще продължи ден-два, тъй като не е с голяма площ. След това ще бъде сложена дограма, като прозорците вече са изработени и само трябва да се поставят. И накрая идват техниците, за да окабелят и да се прокара електричество. Така Галилей ще може да живее в нормални условия през зимните месеци", разказа пред "България Днес" Филип Филипов, кметски наместник на Гаврил Геново.
По негови думи художникът понякога спял и в работно помещение, където рисувал, но там печката пушела и имало опасност от нов пожар. Въпреки трудностите 91-годишният мъж не спират да твори.
"Той е такъв - обича да живее скромно, не търси някакви удобства. Не му пречи, ако е студено, но трябваше да се постегне домът му през зимата. Виждам го - не губи дух, колкото и да му е трудно на моменти. Това е впечатляващо за човек на неговите години", казва още Филипов.
Галилей Симеонов е ученик на Илия Бешков и един от последните живи класици на родното изобразително изкуство. Бил е съученик на Йордан Радичков, а въпреки че вече беше в напреднала възраст, реши да се прекръсти на Никола Цветин, за да има българско име. Считаният за най-успешен портрет на Апостола е негово дело и се пази в Националната художествена галерия в столицата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама