Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9159970 www.bgdnes.bg

Темида лови финт на Малък Йоско

Наследникът на Костинбродския тайно осъден на 1 г. условно

Наказанието на Иван Йосифов не фигурира в справката за съдимост, но магистратите знаят за него

Тайно получена присъда остави зад решетките сина на гангстера Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, научи "България Днес"! През лятото наследникът се сдобил с първото си окончателно наказание от 1 г. затвор условно. Той опита да измоли да го пуснат от килията, където е тикнат като главатар на банда за наркотици и мокри поръчки срещу магистрати.
Защитата посочва, че Малък Йоско не е бил осъждан към момента на престъпленията, но съдия Веселина Вълева и колегите й от апелативния спецсъд хващат финта. Те изтъкват, че им е служебно известно, че Иван Йосифов вече има влязла в сила присъда, а пред първата инстанция е представено неактуално свидетелство за съдимост.
Наследникът е погнат за грабеж на мерцедес и принуда към застраховател. След като минава през инстанциите, на финала върховните магистрати преквалифицират обвинението на Иван от грабеж в принуда и му намалява наказанието на 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок.

Реклама


Предвид новото обстоятелство съдът приема, че има риск на свобода Малък Йоско да извърши престъпление. В тази връзка са и показанията на четирима явни и двама анонимни свидетели с номера 348 и 349. Те признали, че ги е страх да говорят и се чувстват застрашени. Пред разследващите споделили за случаи, в които подсъдимият Иван Йосифов и други подсъдими в тяхно присъствие са изразявали готовност за "отстраняване" на свидетели. Разказали още, че именно Иван е ръководил т.нар. наказателна бригада на групата. Заради тези признания на свидетелите е осигурена защита.
Наследникът на Костинбродския е закопчан от юни 2018 г. Повдигнати са му обвинения, че дирижирал престъпна група, която подготвяла покушения срещу двама прокурори и двама полицаи, а също така и за наркоразпространение, трафик на хора и нанасяне на телесни повреди. Делото е внесено в съда, а част от подсъдимите сключват споразумения за леки присъди. Иван остава да се пържи пред Темида, тъй като виси с условно наказание и ако си признае, ще трябва да влезе в затвора.
Той се оплаква от продължителния срок на задържането, който е 2 години и 3 месеца. Твърди, че няма да се укрие, защото има постоянен адрес на територията на страната и е семейно ангажиран. Смята, че продължаващото задържане нарушава правото на личен и семеен живот, както неговото, така и на семейството му. Магистратите го порязват, като казват, че за децата може да се грижи майка им.
Преди да бъде заключен, Иван направи известния си баща дядо за втори път. И двата пъти младият крими герой от село Безден е арестуван, преди да види децата си. След последния си арест Малък Йоско вдигна сватба в килията и се ожени за майката на децата си - хубавата Мария, за да може тя да го защитава пред съда като законна съпруга и да му ходи често на свиждане.
Съдът се съгласява, че Иван няма да се скатае подобно на татко си. Въпреки това Малък Йоско е оставен на топло, понеже има достатъчно доказателства срещу него. Проблемите на Иван с правосъдието се случват, докато Костинбродския от години е в неизвестност и се издирва. Фамилията му смята, че арестите на сина му са за назидание или за примамка на бащата да излезе от нелегалност.
Йосиф Йосифов изчезна през февруари 2014 г. след игра на котка и мишка между прокуратурата и съда. Той беше задържан няколко пъти по различни обвинения, но съдът го пускаше на свобода. При поредното освобождаване героят от криминалните хроники духна. Негови приближени издадоха, че изчезването му не е за да се скатае от правосъдието, а е заради заплахи за живота му от недоброжелатели.
След повече от 6 години в изгнание през лятото стана ясно, че Костинбродския е задържан в Гърция. За него спецпрокуратурата издаде европейска заповед за арест, а властите в южната ни съседка одобриха екстрадицията. Тя ще се осъществи, след като Йоско излежи 40 месеца в кауша за незаконно притежание на оръжие.
Когато се завърне в България, разследващите по всяка вероятност ще посрещнат гангстера с нови обвинения по повод разкритията, че наемал килъри, които да се разправят с враговете му и с неудобните свидетели. Според представители на подземния свят Йоско е успял да си завоюва свободата, като преди да изчезне, е пропял срещу конкурента си в престъпния занаят Вальо Бореца.
С Костинбродския криминалисти свързват разстрелите на свидетелите срещу него Красимир Гочев-Шмид и Хрисим Хрисимов. Бандитът от Безден е подозиран и за изчезването на сина на шефа на "Славия" Венци Стефанов - Димитър, но разследващите не откриха категорични доказателства.


Дълго досие

Дълго досие в полицията е записал с проявите си Йоско Костинбродския. Той е осъден от спецсъда на 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим за изнудване с нанасяне на лека телесна повреда. Осъдителната му присъда бе потвърдена от Върховния касационен съд и е влязла в сила. На Йоско ще му се наложи да излежи и още едно наказание от 3 г. лишаване от свобода по предишна условна присъда на Софийския районен съд за противозаконно отнемане на автомобил, в чийто изпитателен срок той извършва горното престъпление.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама