Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9160309 www.bgdnes.bg

Ицо Папата щял да бяга в ЮАР


Версия се носи из ромската общност

Баронът от Костинброд замислил емиграция, за да се спаси от пандиза


Да изчезне от страната и трайно да се установи в чужбина замислял циганският барон Христо Върбанов - Ицо Папата. Тази версия се носела от известно време сред ромската общност, разкриват запознати.
По думите им две били възможните крайни дестинации за подсъдимия бизнесмен Христо Върбанов. Като първа възможност плъзналата версия посочва Южноафриканската република, а резервният вариант бил Обединените арабски емирства. Хипотезата гласи, че Ицо Папата се канел да изчезне от страната, за да не бъде заключен в затвора.
Новината, че баронът от Костинборд се стягал да прекара старините си на някое топло и екзотично място, била широко коментирана в общността. Според версиите на ромите техният почти 70-годишен водач бил много раздвоен къде точно да се установи трайно. Първоначалните му предпочитания клонели към ЮАР, откъдето осъдени българи трудно се връщат у нас заради липсата на правни договорености.
В последно време баронът от Костинброд насочил интереса си към Обединените арабски емирства. Причините за това били две. От една страна, тази арабска страна също има усложнена процедура по връщане в родината им на българи, които имат проблеми със закона. Втората много по-важна причина за тази дестинация била слабата степен на заразеност с коронавирус инфекция на населението там. Страната държи едни от най-ниските нива на положителни с KOVID-19, който е бич за възрастните хора с хронични заболявания.
Точно в тази категория попада и Ицо Папата - той е на почти 70 години, а освен това вече е претърпял седем операции заради карцином на пикочния мехур, призна той самият пред "България Днес" преди време. Заради тежките здравословни проблеми подсъдимият Върбанов е отслабнал до неузнаваемост, като е свалил над 30 кг от теглото си и върви трудно.
Това е и причината представители на ромската общност да отхвърлят категорично версията, че баронът от Костинброд имал намерение да изчезне от страната. По думите им "Папата душа под наем носи, къде ще се вее по света". Скептиците не са на сто процента убедени в отхвърлянето на тази възможност. Те подчертават, че за човек с финансовото състояние на видния ром няма да е никак трудно да си подсигури качествено лечение и поддържаща терапия където и да било по света.
Докато част ромите се чудят да вярват или не на версиите за евентуална емиграция на тартора, други представители на общността се готвели за протест пред апелативния спецсъд с искане за по-тежка присъда на Папата. Струпването на недоволни от цялата страна се подготвяло отдавна, но е отлагано няколко пъти досега заради мерките около пандемията.
В момента делото срещу Върбанов се гледа от апелативния спецсъд, пред който той обжалва деветте години затвор. За по-строга санкция срещу Върбанов е и спецпрокуратурата, която протестирала наложеното му наказание от първата инстанция. То включва още 8000 лв. глоба и конфискация на 1/3 от имуществото му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама