Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9161888 www.bgdnes.bg

Олиото гони 4 лева

Кошмарно поскъпване 

Причината - добивите на слънчоглед са с 30% по-ниски 

Олиото подгони цената от 4 лева за литър, показа проверка на "България Днес".
През последните седмици един от най-важните и често употребявани продукти на родната трапеза ударно поскъпна. Масово литър от растителното масло се продават между 2,19 и 3,49 лева, като според експерти е въпрос на време да бъде достигната психологическата граница от 4 лева за бутилка. Най-ниските стойности обикновено се откриват, когато някоя от големите хранителни вериги обявява промоции. В кварталните магазини традиционно цената е по-висока.
Причината за рекордните цени е сушата, която изтормози земеделците тази година, и добивите на слънчоглед са с 30% по-ниски. И докато през лятото тон слънчоглед се купува за около 600 лева, то сега почти е невъзможно да се намери под 800 лева. Положението допълнително се усложнява от ниските добиви и в другите страни, които са основен доставчик на суровината за олио - Румъния, Украйна и Русия.
В Добруджа земеделците отчитат среден добив от 186 кг/дка за областта. Стойността е по-ниска от тази за страната, която е около 202 кг/дка. Обичайно от слънчогледовите насаждения в областта се получават над 300 килограма от декар. От някои полета в област Добрич тази година е прибирана реколта от 80-100 кг/дка, коментират производители.


Експертите са категорични, че олиото няма да изчезне от рафтовете в магазините въпреки ниските добиви.
Това не е единственият проблем през последните месеци. Кошмарна година застигна и родните зърнопроизводители. Сушата през пролетта и проливните дъждове в началото на жътвата бяха основните причини добивът на пшеницата да е рекордно нисък. Както "България Днес" писа, първите тревожни сигнали дойдоха от Добруджа още през пролетта, но лошите новини застигнаха цялата страна.
Най-големите страхове на потребителите не се сбъднаха, защото нямаше поскъпване на хляба въпреки лошите резултати от жътвата. Причината за това бе, че въпреки лошата реколта вътрешният пазар не усети липса на зърно. Очакванията бяха проблемите да са основно при износа, където реализираните количества да са много по-малки от обичайните.

Идва у нас след Освобождението

Слънчогледовото олио се извлича от семките на слънчогледите (Helianthus annuus). Те са третата най-разпространена маслодайна култура след соята и рапицата в световен план.
Самото растение слънчоглед идва от степните земи на Северна Америка, а в началото пристига в Европа като декоративно растение. Около 1520 година слънчогледът е пренесен в Ботаническата градина в Мадрид. Експлоатирането му като маслодайна култура започва едва в началото на 19-и век, когато от него започва да се добива олио в Русия. В България процесът на производство на олио навлиза след Освобождението.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама