Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9162110 www.bgdnes.bg

Чука, Куката и Слънцето оправдани


Прокуратурата протестира, предстои люта битка на втора инстанция

Важни свидетели се отричат от показанията си срещу бандата за наркоразпространение на "Чуковете"

Свидетели оневиняват главните герои от "Чуковете" - ММА боеца Любомир Симеонов - Любо Чука, плевенския крими герой Камен Балбузанов-Куката и бизнесмена Радостин Бързанов - Радо Слънцето, които бяха оправдани от спецсъда! Това разкриват пред "България Днес" запознати с мегапроцеса, завършил след години проточване на първа инстанция. Останалите десет подсъдими като група за наркоразпространение, грабежи и побои са признати за виновни с решението на съдия Мариета Неделчева.
Сочените за важни козове на прокуратурата се отричат от показанията си, дадени пред криминалистите. Това става по време на видеоконферентни разговори, уреждани дълго чрез тромави процедури с Румъния и Великобритания и издадени европейски заповеди за разследване. Свидетелят от Румъния посочва пред магистратите, че с разпита го притесняват излишно, и нервно обяснява, че няма какво да каже за "Чуковете".

Реклама


От Лондон проговаря Дечо Мазнев - крими герой от Карлово, известен като братовчед на Христо Ширев-Боксьора, който е сочен за един от доверените хора на Таки. Мазнев се отрича от думите си пред разследващите и казва, че го натискали да говори. Така обвинителната теза за Чука, Куката и Слънцето издиша и те са оправдани.
Тримата са оневинени, защото няма доказателства срещу тях. Любо Чука беше спряган за шофьор и бодигард на Таки, но неговите обвинения са свалени, така че и Чука няма за какво да го осъдят, коментират защитници по делото. Те изтъкват, че голяма част от явните свидетели по делото са се отказали от показанията си, и предполагат, че това е наклонило везните на Темида към оневиняване на тримата босове.
От прокуратурата се заканват да протестират пред апелативния спецсъд оправдателните присъди. Пред втората инстанция се очертава люта битка, защото се очакват и 10 жалби срещу решението от признатите за участници в свирепата група за дрога и побои. С присъдата Калоян Преждаров-Макса е осъден на 4 г. затвор при общ режим, Михаил Димитров ще лежи 5 г. при общ режим, а Панайот Мартинов - също толкова, но при строги мерки. Павел Ермалаев получи 4 г. решетки, а бившият шеф на фен клуба на "Левски" Антон Калчев - Тони Застраховката - 3 г.


Веселин Христов - Весо Паяка ще търка нара 3 г. при строг режим, защото е осъждан. Общо 6 г. в килия ще трябва да лежи боксьорът Александър Пацов, който е осъден за участието си в групата и за грабеж. Кирил Муртов получава 5 г. лишаване от свобода при строг режим, а заради наказанието му се привежда в изпълнение и негова 3-годишна условна присъда на Софийския градски съд, в чийто изпитателен срок се е включил в престъпната дейност. Даниел Душков и Георги Лазаров се отървават с 3-годишни условни присъди с 5-годишен изпитателен срок.
Повечето от силоваците са от столичния жк "Люлин" и гравитират около формированието на сините футболни фенове "София Запад". Разследващите твърдят, че "Чуковете" организирали наказателни акции, съпроводени с рязане на уши, трошене на кости и т.н.
Като тартори са сочени Христо Вартерян - Ицо Исуса и Христифорос Аманатидис-Таки. Обвиненията на Таки падат след законовата промяна срещу фигурата на вечния подсъдим. Исуса изчезва през 2008 г. и според мълвата в ъндърграунда е убит. Разстрел покоси и подсъдимия по делото Борис Борисов - Боби Белята. Останалите, погнати като членове на "Чуковете", се измъкнаха със споразумения за по-леки наказания.
Процесът се влачи шест години в спецсъда. Първоначално се оказва, че Михаил Димитров е задържан в Турция заради наркотици. Докато го чакат, той бяга от турския зандан и се предава на границата. Заседание се отлага, защото 42-годишният Макса е отишъл на матура. Не липсват трагикомични случки като тази със свидетеля Галин Гея, който докуца с патерици от Мездра и му се налага да изчака хода на делото на Централна гара в София.
После изчезват Веселин Ермалаев-Телото и Весо Паяка. Те са подгонени от разследващите като част в мегабандата на Радмил Ранов - Радо Ланеца, но изчезват, преди да им сложат белезници. След месеци издирване тримата се появяват изненадващо, за да заковат с показания арестуваните за подкупи и връзки с подземния свят шефове на "Наркотиците" в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков.


Провалена кариера в Холивуд

Малко преди допира с правосъдието Любо Чука се готви за шеметни постижения в Холивуд. В светските среди се говори, че той дори си наел личен агент и е пред подписване на договор за касова продукция. По това време Чука е личен треньор на звездата от "Непобедимите 3" Келън Лъц. Заради разследването плановете му се сгромолясват и кариерата му като професионален боец в ММА федерацията по смесени бойни изкуства остава на заден план. Едрогабаритният крими герой дори отказва да се занимава с драмите около любимия си отбор и казва, че вече не се подвизава в агитката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама