Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9164737 www.bgdnes.bg

15 г. пандиз за петричкия Ескобар

Петнайсет години затвор постанови Окръжният съд в Благоевград за доайена сред наркотрафикантите Огнян Атанасов. Роденият в село Тополница мафиот е известен на международните ченгета, определян като балканския или петричкия Ескобар.
Атанасов бе екстрадиран у нас от Гърция, където имаше доживотна присъда и още две по десетина години за международна контрабанда на дрога. След връщането му в родината съдът кумулира присъдите му от чужбина, т.е. приравни ги към нашето законодателство, в което за наркотрафик максималното предвидено наказание е 20 г. лишаване от свобода.
След анализ на доказателствата благоевградските магистрати постановяват 15 г. затвор за известния наркобос. От тях ще бъде приспаднато времето, което Ескобара е бил с наложени мерки "задържане под стража" и "домашен арест". Той е бил по различни арести във връзка с множество дела, които през последните две десетилетия са се водили у нас и в Гърция. Освен заради разследванията Ескобара е бил задържан и във връзка с европейски заповеди за арест. Грубата сметка показва, че наркобосът е прекарал по тези параграфи около 5 години зад решетките през последните петнайсетина, без да е имал влязла в сила присъда. Това време ще му се зачете за излежано и ще бъде извадено от кумулираното му общо наказание от 15. Така на практика пред наркобоса се очертава да прекара следващите десет години в пандиза.
Той трябва да изтърпи присъдата си при строг режим, постанови още Окръжният съд в Благоевград. Решението на магистратите не е окончателно, то може да бъде обжалвано от Атанасов или протестирано от прокуратурата пред апелативната инстанция в София, съобщиха от Окръжния съд в Благоевград.
Съдебните казуси на петричкия Ескобар всъщност са толкова дълги и заплетени, че трудно може да им се хване краят. Неговите сблъсъци с правосъдието започват в началото на демокрацията, когато се захванал с трафик на хора. Създал и международни канали за контрабанда на наркотици през България. Твърди се, че по същото време станал лидер в мръсния бизнес за Югозападна България. В средата на 90-те години на миналия век е задържан и осъден за контрабанда на наркотици в Гърция. Дават му 18 години затвор. Като по филмите, мафиотът успява да избяга от затвора. По негови лични твърдения успял да се измъкне от килията, като платил на когото трябва за свободата си.
Две седмици се крил из маслиновите гори, нападали го побеснели кучета, ял корени. Накрая се добрал до планината Беласица, целунал земята като четник на Христо Ботев, твърди той, и влязъл нелегално през границата над Петрич в България. След стъпването на родна земя самият Атанасов се клел, че е приключил с наркотиците и щял да става почтен бизнесмен. Захванал се с отглеждане на тополи, но ченгета отново засекли негово участие в контрола над наркотрасетата. Последвали нови арести и нови обвинения. Докато някои от делата се влачели в съдилищата, петричкият Ескобар се поболял сериозно зад решетките и е пуснат на свобода. Междувременно гръцките ченгета установили, че мафиотът е движел международен наркотрафик, докато лежал в затвора "Касандра", преди да духне.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама