Анастасия Чокоева, специалист по дерматология: Корекцията на носа е опасна за здравето

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Анастасия Чокоева, специалист по дерматология:  Корекцията на носа е опасна за здравето

Може да се запуши кръвоносен съд и да настъпи некроза 

- Кожата ни страда през зимата

- Уголемяването на устните е най-търсената процедура

- Мъже си правят липосукция на двойна брадичка

КОЯ Е ТЯ

Д-р Анастасия Чокоева е специалист дерматолог. Завършва медицинското си образование през 2011 г. в Медицинския университет - Пловдив. Интересите й са насочени в областта на педиатричната дерматология, дерматоонкологията и естетичната хирургия и дерматология.
През януари 2018 г. защитава дисертацията си, с което придобива и образователна степен PhD (докторска степен). Член е на Българското дерматологично дружество, Българския лекарски съюз и International Dermoscopy Society (Международното дружество по дерматоскопия).

- Д-р Чокоева, напоследък станаха много популярни процедурите с корекции на дължината и формата на носа. Какви рискове крият тези интервенции?
- Това са така наречените неоперативни ринопластики - корекция на носа с филър с хиалуронова киселина. По принцип процедурата е лесна за извършване и почти безболезнена. Но крие много рискове, които пациентите трябва да знаят, за да преценят дали си заслужава да ги поемат. Тоест съотношението "полза - риск" е доста неблагоприятно.
- Какви усложнения могат да настъпят?
- Зоната на носа е тази, която най-често дава усложнения след приложение на дермални филъри. Анатомичната особеност на зоната благоприятства развитието на усложнения, защото съдовете на носа са разположени доста повърхностно. Почти всички завършват сляпо, нямат колатерали (естествени байпаси) и са доста фини. Усложнение може да настъпи, ако инжектираме филър директно в съд и го запушим. Както и ако филърът е с висока плътност и притисне кръвоносния съд отвън. По този начин спира кръвоподаването към съответната област и се развива исхемия - нарушаване на кръвоснабдяването на тъканите. Впоследствие може да настъпи дори некроза -локална смърт на група от клетки, тъкани или органи в организма. Друг много популярен метод на корекция на нос през последните месеци е инжектирането на кортикостероидни продукти. Това е изключително опасно, защото може да доведе до атрофия и разрушаване на хрущяла на обонятелния ни органи. Затова в никакъв случай не го препоръчвам. Хубаво е, когато пациентите се обръщат с молба за неоперативна корекция, да попитат за всички възможни усложнения, защото те наистина са доста често в тази област. Да попитат и за използваната техника. Приложението на филър канюла е доста по-безопасно, отколкото, ако се поставя с игла. Но въпреки това остава рискът от външно притискане на съд. Канюлата е игла със заоблен връх, която няма възможност да пробие кръвоносен съд или възможността е минимална.
- Има ли други зони от тялото, за които трябва да сме внимателни?
- Също толкова опасна е зоната на глабелата, т.нар. гневна бръчка. Кръвоносните съдове често минават точно под самата бръчка, така че инжектирането на филър в тази зона е изключително опасно.
- Промяната на носа се извършва по неоперативен път. Трябва ли процедурата да се повтаря, за да не се върне в старата си нежелана форма?
- Да, трябва да се повтаря през определен период на време. Филърите имат различна продължителност на ефекта си - обикновено между 9 и 12 месеца. Понеже носът е нединамична и неподвижна зона, филърите стоят от 10 месеца до година, но така или иначе, с разграждането на самия продукт формата се връща в изходното положение и процедурата трябва да се повтори.
- Кой метод повече се предпочита - операцията или поставянето на филъри, които временно оправят положението?
- Неоперативният метод нашумя през последните години, но е доста по-неинвазивен от самата ринопластика. Напоследък популярни стават и ултразвуковите ринопластики, при които възстановителният период буквално е съкратен до минимум. И пациентката много бързо може да се върне към нормалния си начин на живот. Корекцията с филър отнема половин час с нанасянето на обезболяващия крем и упойката. Доста е бързо и лесно, но пак повтарям - доста рисковано.
- По ваши професионални наблюдения намалява ли възрастта, при която момичета прибягват до подобни корекции?
- Да, спада възрастта. Естетиката винаги е била най-разпространена сред младите момичета. Но ми прави впечатление, че поне напоследък изчакват да навършат 18 години. Аз например не правя процедури на непълнолетни момичета. Може единствено ако трябва да се коригира вроден или придобит ефект, и то в присъствието на поне единия родител.
- Има ли родители, които искат непълнолетните им деца да се подложат на естетични интервенции?
- Да, питат. Обикновено е свързано с някакво събитие, най-често абитуриентските балове. Тогава се повишава търсенето на естетични процедури. И също по коледните и новогодишните празници.
- Какви други процедури са най-желани сред младите момичета?
- Особено популярни са процедурите за контуриране на лице. Тоест контуриране на долната челюст, линията и ъгъла на челюстта и брадичката. Отново се случва чрез филъри с хиалуронова киселина. След нанасянето профилът изглежда много по-хармоничен. Филър се поставя и в брадичката, за да се придаде лек обем.
- Уголемяването на устните продължава ли да е сред най-правените интервенции?
- Това е естетична процедура, при която няма динамика, и търсенето при нея не се променя през годините. Въпреки че става по-популярна, търсенето не се е променило. Безспорно това е най-желаната процедура. Хубавото е, че жените все повече желаят естествени корекции. Тоест леко подчертаване на контурите с нормален обем, т.е. корекциите да бъдат незабележими или ненатрапчиви. Когато една пациенти е прекалила с уголемяването, може се инжектира ензим, който буквално стапя, разтваря и разгражда хиалуроновата киселина. И устните се връщат в първоначалния си вид. Това е подходящо не само при огромни устни, но и при недобре направени или с лошо продукт. Има случаи, в които има топчета и буци и устните изглеждат неравни и подпухнали. Или има миграция на хиалурон в горната устна - т.нар. хиалуронов мустак. Тогава устните трябва да бъдат изцяло разградени, след което се изчаква две седмици и може да се направи нова корекция. Резултатът обикновено е в пъти по-добър.
- Какво е положението при мъжете? Имат ли интерес към корекциите?
- Млади момчета рядко се срещат. Зрели мъже имат желание за корекция на бръчките на челото. Това е, което най-често ги дразни. Там бръчките са мимически вследствие на съкращението на мускула, те нямат връзка със загуба на обем или хидратация, а с активността на мускула. Ботулиновият токсин буквално парализира мускула и не му позволява съкращението му и формирането на бръчки. Друг интерес на зрелите мъже е към неоперативната липосукция на двойна брадичка. Тя се извършва с един апарат и локална упойка, а възстановителният период е кратък - около 3-4 дни, с леко оток и синини от самата процедура, която може да се прави максимум два пъти.
- Вече сме в студените месеци на годината. Какво да правят хората, за да може кожата им да се чувства добре?
- Лятото и зимата са неблагоприятни за кожата ни, защото тя страда от атмосферните условия толкова, колкото и от начина на живот - вредни навици и продукти, които прилагаме. Важно е през зимата да налагаме защитни кремове на откритите части на тялото, за да предпазим кожата от сухотата. Да не забравяме да ползваме и фотозащита, особено ако сме на открито - снегът има голяма отразителна способност и лесно можем да изгорим.

Доброволецът в спешно отделение Тервел Пулев: Мислех, че психиката ми е по-подготвена

Доброволецът в спешно отделение Тервел Пулев: Мислех, че психиката ми е по-подготвена

Докторите много ми се издигнаха в очите Кой е той Тервел Пулев е сред най-успешните български спортисти в историята. 37-годишният софиянец спечели три медала от европейски първенства и бронзово отличие от олимпийските игри в Лондон, преди да премине при професионалистите. Братът на Кубрат Пулев е с 15 победи (12 с нокаут) от 15 мача

500 бона за мезонет брои Ивет Лалова

500 бона за мезонет брои Ивет Лалова

Най-бързата бяла жена в света с жилище в полите на Витоша Ивет Лалова се радва на нов шикозен дом в София от няколко месеца, научи "България Днес". Лекоатлетката е горд собственик на мезонет в полите на Витоша. За луксозното жилище най-бързата бяла жена в света се е бръкнала доста сериозно. Ивет е броила над 500 000 лева от изкараните по пистите

Фолклорната певица Нелина: Липсва ми, но не смея да пея на живо

Фолклорната певица Нелина: Липсва ми, но не смея да пея на живо

Доброволно хората не спазват дистанция и дисциплина  КОЯ Е ТЯ Нелина е родена на 10 март в Русе. Израства при своите баби, откъдето обиква българската народна музика. Пораства като буйно и любознателно дете, което обича да пее, да рисува, да спортува и иска да опита от всичко. Завършва Английската гимназия "Гео Милев" в Русе

62-годишната Шарън Стоун публикува снимка по боди

62-годишната Шарън Стоун публикува снимка по боди

Холивудската актриса Шарън Стоун изуми феновете с неподвластните на времето си форми, публикувайки своя снимка в непринуден тоалет, пише в. "Сън". Фотографията, качена от Стоун в Инстаграм, показва 62-годишната звезда от "Първичен инстинкт" в седнала поза с разкопчана копринена риза, под която се вижда черно боди

Най-четени

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

Многофункционална е Мария Цънцарова. Журналистката от Би Ти Ви сама си кара колата, която е комби и побира повече багаж. Почти не спира да говори по телефона, организирайки по конец както работните, така и домашните ангажименти. Пазарува, носи багаж, изглежда прекрасно с актуалния оранжев нюанс в косите и е верен приятел за най-близките си

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

Уловиха 40-килограмов звяр

Уловиха 40-килограмов звяр

Валентин Вълев е майстор на едрите риби  Амурът е рекорден улов за 2020 г.  Чудовищен 40-килограмов амур хвана майстор рибар от Нова Загора. Валентин Вълев, който е известен сред приятели и въдичари като повелител на едрите риби, прави зрелищния улов във водите на язовир "Жребчево". Водоемът е близо до града му

Рут Колева призна: Получавах смъртни заплахи заради аборта

Рут Колева призна: Получавах смъртни заплахи заради аборта

Певицата с нова песен, посветена на тормоза над жени Емоционална изповед направи Рут Колева след успеха на последната си песен. All the guys (Всички онези момчета) е най-новият хит на певицата, която споделя, че текстът е вдъхновен от случващото се в живота й. "Не е музикален спомен за "всички онези момчета"

Динко с колекция от купи и медали

Динко с колекция от купи и медали

Колекцията си от купи и медали показа за първи път публично бизнесменът Динко Вълев, който се прочу като Ловеца на мигранти от Ямбол заради граждански арести на бежанци преди няколко години. Сбирката от спортни трофеи на Динко до момента са виждали само негови близки хора, които са гостували в дома му

Родители убийци

Родители убийци

Ден на траур бе обявен днес в Сандански след жестокото убийство на две малки деца на 3 и 5 г. Със заповед на кмета са забранени всички публични празненства, а националните флагове свалени на половина. Не че някой от живеещите в общината имаше каквото и да е намерение да се весели след новината за жестоката трагедия

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

Многофункционална е Мария Цънцарова. Журналистката от Би Ти Ви сама си кара колата, която е комби и побира повече багаж. Почти не спира да говори по телефона, организирайки по конец както работните, така и домашните ангажименти. Пазарува, носи багаж, изглежда прекрасно с актуалния оранжев нюанс в косите и е верен приятел за най-близките си

Българска тенисистка изхвърлена до живот

Българска тенисистка изхвърлена до живот

Правата на българската тенисистка Александрина Найденова официално са спрени доживот. 28-годишната състезателка е глобена с 150 000 щатски долара, заради черно тото в 13 двубои. Освен извършеното престъпление, тя е обвинена и в унищожаване на доказателства при някои от провиненията, съобщи Break Point

Валя Войкова пафка като комин

Валя Войкова пафка като комин

Май наистина всяка красива жена си има по един порок. В случая с Валя Войкова то това определено са цигарите. Чаровната журналистка, която години наред бе новинарското лице на БНТ, Би Ти Ви и TV7, е страстен пушач и явно й е трудно да се откаже от този навик. "Въоръжена" с огромни очила, покриващи почти половината й лице

Най-коментирани

15-годишна взе евротитла

15-годишна взе евротитла

15-годишната Стиляна Николова завоюва златно отличие на лента при девойките на европейското първенство по художествена гимнастика в Киев. Българката изигра страхотно съчетание и получи оценка 21,550 точки. Тя стана и втора на финала на топка с 22,700 точки. Другата наша представителка за тази възраст, Ева Брезалиева

500 бона за мезонет брои Ивет Лалова

500 бона за мезонет брои Ивет Лалова

Най-бързата бяла жена в света с жилище в полите на Витоша Ивет Лалова се радва на нов шикозен дом в София от няколко месеца, научи "България Днес". Лекоатлетката е горд собственик на мезонет в полите на Витоша. За луксозното жилище най-бързата бяла жена в света се е бръкнала доста сериозно. Ивет е броила над 500 000 лева от изкараните по пистите

Тайсън удря като веган

Тайсън удря като веган

"Равен" на ринга записва Динозавъра с Рой Джоунс Майк Тайсън е веган и удря като веган, подиграват се някои издания за бокс след демонстративния мач между Динозавъра и Рой Джоунс-младши. Въпреки карантинните мерки двамата ветерани кръстосаха ръкавици в "Степълс Сентър" в Лос Анджелис в осемрундов двубой от по две минути

Фолклорната певица Нелина: Липсва ми, но не смея да пея на живо

Фолклорната певица Нелина: Липсва ми, но не смея да пея на живо

Доброволно хората не спазват дистанция и дисциплина  КОЯ Е ТЯ Нелина е родена на 10 март в Русе. Израства при своите баби, откъдето обиква българската народна музика. Пораства като буйно и любознателно дете, което обича да пее, да рисува, да спортува и иска да опита от всичко. Завършва Английската гимназия "Гео Милев" в Русе

62-годишната Шарън Стоун публикува снимка по боди

62-годишната Шарън Стоун публикува снимка по боди

Холивудската актриса Шарън Стоун изуми феновете с неподвластните на времето си форми, публикувайки своя снимка в непринуден тоалет, пише в. "Сън". Фотографията, качена от Стоун в Инстаграм, показва 62-годишната звезда от "Първичен инстинкт" в седнала поза с разкопчана копринена риза, под която се вижда черно боди

Най-якият подарък - годишен абонамент за любим вестник или списание

Най-якият подарък - годишен абонамент за любим вестник или списание

Най-оригиналният подарък за тази Коледа е абонамент за любим вестник или списание. Зарадвайте вашите близки, като ги абонирате и така гарантирате, че ще получават вестника си без никакъв риск за здравето им. Всеки ден те ще се сещат за вас, че сте им доставили малко радост в тези трудни времена. Възползвайте се от абонаментния уикенд тази седмица

Синът на проф. Кантарджиев - Весел: Баща ми се изморява, но не се оплаква

Синът на проф. Кантарджиев - Весел: Баща ми се изморява, но не се оплаква

С него не говорим само за футбол, политика и жени В разгара на пандемията проф. Тодор Кантарджиев, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести, се сдоби с мъжко внуче, родено в столичната клиника "Свети Лазар". "Бебето е здраво, роди се 3 и половина кг, само мускули е. Всичко е наред със съпругата ми"

Хореографът, разнасял храна и лекарства на болни от COVID-19: На Коледа и трохи няма да ям!

Хореографът, разнасял храна и лекарства на болни от COVID-19: На Коледа и трохи няма да ям!

Фолклорните школи затварят врати, областната управа вдига рамене Надя Панкова Ядем трохи в момента. Трохите, които са ни останали след оцеляването без работа през март, април и май. Но на Коледа ще останем без храна! Това обяви пред "България Днес" Николай Корчев, директор на фолклорен колектив "Плетеница" във Велико Търново

Майк Тайсън с равенство при завръщането на ринга и $ 10 млн. в джоба

Майк Тайсън с равенство при завръщането на ринга и $ 10 млн. в джоба

Майк Тайсън завърши наравно с Рой Джоунс при завръщането си на ринга на 54 години. Мачът се състоя в "Стейпълс Сентър" в Лос Анджелис. Така Тайсън заработи 10 милиона долара, а съперникът му - минимум 3. Двамата ще получат и пари от платената телевизия. Двубоят бе единствено демонстративен и заради това няма да влезе в статистиката на двамата

14-годишен създаде БГ изкуствен интелект

14-годишен създаде БГ изкуствен интелект

Радостин отдавна е признат от Гугъл Програмата разбира езика ни, преразказва статии и слага запетаи  Изкуствен интелект, който разбира български език, създаде 14-годишният Радостин от родопското село Барутин. Ученикът, който преди време получи световно признание от Гугъл, създаде набор от компютърни програми, които се правят за пръв път у нас

Майк Тайсън с равенство при завръщането на ринга и $ 10 млн. в джоба

Майк Тайсън с равенство при завръщането на ринга и $ 10 млн. в джоба

Майк Тайсън завърши наравно с Рой Джоунс при завръщането си на ринга на 54 години. Мачът се състоя в "Стейпълс Сентър" в Лос Анджелис. Така Тайсън заработи 10 милиона долара, а съперникът му - минимум 3. Двамата ще получат и пари от платената телевизия. Двубоят бе единствено демонстративен и заради това няма да влезе в статистиката на двамата

Почина Дейв Праус, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"

Почина Дейв Праус, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"

Британският актьор Дейвид "Дейв" Праус, известен най-вече с ролята на Дарт Вейдър в оригиналната трилогия "Междузвездни войни", почина на 85-годишна възраст, съобщи неговият агент, цитиран от британския "Гардиън".  Праус е и бивш културист с поредица от роли като чудовища и злодеи, преди да бъде поканен от Джордж Лукас на кастинг за ролите на

Трима загинаха при наводнения в Сардиния (Видео)

Трима загинаха при наводнения в Сардиния (Видео)

Най-малко трима души загинаха днес в Сардиния заради наводнения, предизвикани от поройни дъждове, съобщиха италиански медии, цитирани от Франс прес. Регистрирани са и двама безследно изчезнали в град Бити, провинция Нуоро, сочат публикациите. Според в. "Република" жертвите са възрастна двойка и селскостопански производител

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

1792 са новозаразените с COVID-19, 1039 са оздравелите

1792 са новозаразените с COVID-19, 1039 са оздравелите

1792, с 1535 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 4928 PCR теста през изминалите 24 часа, Това означава, че 36.4% от тестваните са дали положителен резултат. Така общият брой на потвърдените случаи става 141 747, от които активни са 90 219

Проф. Балтов: Мерките са начинът да се спасим

Проф. Балтов: Мерките са начинът да се спасим

От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит да овладеем броя на заразените у нас и да намалим натиска над болничната система. Именно това коментира пред NOVA директорът на най-голямата болница за спешна медицина у нас - „Пирогов“. С професор Асен Балтов разговаря Диана Найденова. „Не бих казал, че сме закъснели с мерките

Софка пазарува като за последно

Софка пазарува като за последно

На шопинг тур се юрна Софи Маринова в столичен мол часове преди той да хлопне врати заради новата карантина срещу втората вълна от коронавирус. Затварянето на големите търговски центрове от снощи до 21 декември хвърли стотици хора в шопинг истерия заради страха да не оставят семействата си без коледни подаръци

Валя Войкова пафка като комин

Валя Войкова пафка като комин

Май наистина всяка красива жена си има по един порок. В случая с Валя Войкова то това определено са цигарите. Чаровната журналистка, която години наред бе новинарското лице на БНТ, Би Ти Ви и TV7, е страстен пушач и явно й е трудно да се откаже от този навик. "Въоръжена" с огромни очила, покриващи почти половината й лице

Хиляди аржентинци се сбогуват с Диего Марадона

Хиляди аржентинци се сбогуват с Диего Марадона

Хиляди аржентинци се струпаха на площада пред президентския дворец Каса Росада в Буенос Айрес, за да си вземат последно сбогом с футболната легенда Диего Армандо Марадона, който внезапно почина вчера от инфаркт на 60-годишна възраст. Ковчегът с тялото на Дон Диего бе положен в Каса Росада, обгърнат от флага на Аржентина и емблематичната фланелка с