Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9173237 www.bgdnes.bg

Забравят обвинение срещу ченге от 7-о РПУ

Темида открива пропуска на прокуратурата

Александър Станев и Еджевит Осман искат да им отменят забраната за напускане на страната

Забравено обвинение връща делото за дрога и подкупи срещу полицаите от столичното 7-о РПУ Александър Станев и Еджевит Осман! Това става ясно от определение на спецсъдия Николай Димитров, научи "България Днес".
След няколко проведени заседания по процеса магистратът открива сериозен пропуск в обвинителния акт. Той засяга престъпленията, за които Станев е подведен под отговорност. С постановлението за привличане на обвиняем той е погнат за 6 престъпни деяния - престъпен сговор, две за наркотици и 3 за подкуп. С внесения обвинителен акт Станев е предаден на съд само за 5 престъпления, като липсва едното обвинение за подкуп.
Затова съдия Димитров отменя определението си за даване ход на делото и в разпоредително заседание решава, че е допуснато нарушение, което засяга правата на подсъдимия полицай.
"В случая се касае за отделно престъпление и не може да се приеме, че при последващите повдигания и предявявания е налично изменение на обвинението. Към настоящия момент е налично обвинение за престъпление, за което не е ясно дали е предмет на настоящия обвинителен акт и съответно на настоящото производство", посочва магистратът.
Предвид, че няма ясно становище от прокуратурата, съдията приема казуса за нарушение и връща обвинителния акт на поправителен. Решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред втората инстанция.

Реклама


Станев и Осман се възползват от неочаквания развой на процеса и искат да им бъде свалена забраната да напускат страната. Защитата на Еджевит Осман отбелязва като мотив това, че съпругата му е претърпяла операция и й се налага да ходи на контролни прегледи в Турция. Съдът отказва да отмени наложените мерки, но изтъква, че неколкократно е свалял забраната на подсъдимите при необходимост.
Проблемите с правосъдието за Станев и Осман започват през октомври 2017 г., когато са арестувани за опъван чадър над наркодилъри, прибиране на "такса спокойствие" от проститутки и събиране на дългове. Тогава криминалисти обявяват, че едното от ченгетата е спипано с 2 бона подкуп, а в другото са открити наркотици.
След арестите става ясно, че единият служител на реда кара луксозен джип и плаща наем за жилище, по-висок от заплатата му. Към този период Станев е с 4-годишен стаж в МВР, а Осман - със 17-годишен. В съдебната зала се показват документи, че двамата са награждавани 16 пъти за добрата си работа в МВР.
Според защитата им двамата са станали жертва на отмъщение. Още по време на досъдебното производство двамата служители на реда изтъкват, че са натопени от анонимни свидетели, които са разработвали по линия на наркотиците. Съдът също признава в първоначалната фаза, че липсват достатъчно доказателства, а обвинението се гради основно върху свидетелски показания само на един анонимен свидетел. Това е тайнственият коз на прокуратурата, скрит зад номер 285.
Смята се, че анонимният свидетел е издал престъпната схема и разказал как взима дрога от полицаите, която трябвало да пласира. В показанията му се споменават суми от по 1000 лева, които Станев и Осман прибирали като "такса спокойствие" от контингента. Защитата контрира, че парите, които се твърди, че е взел Осман, се намирали на различно от посоченото от свидетел място. Освен това контролната проба от маркиращото вещество по банкнотите била отрицателна.
При специална процедура съдът разпитва и таен свидетел под номер 305. По всяка вероятност той е наркотърговец, който е притискан от двете ченгета да продава дрога за тях, издават запознати. Пред магистратите анонимникът разказва за бизнеса с наркотици, който развиват Станев и Осман, докато работят на страната на закона.
Адвокатите му задават контролни въпроси, за да проверят дали въобще познава пазара на дрога. "Марихуаната вървеше по 15 лева. Те ми я даваха на 9-10 лева. От 1 грам се правят около 2 цигари", обяснява номер 305. Той споделя, че е отнесъл тупаници от ченгетата от 7-о РПУ в опит да бъде вербуван да продава отрови за тях. На въпрос на адвокатите - подавал ли е жалба за тормоза, той отговаря: "Не съм подавал жалба срещу тях. Да не съм луд - да ме спукат от бой пак ли?!".
След погването от Темида на двамата полицаи им се наложи да сменят попрището. Станев започва да се изявява като боец в ММА турнири, а Осман се подвизава в строителството.


Шефът им се гръмна

Седмици след акцията срещу Станев и Осман шефът им се прострелва в главата. В края на октомври 2017 г. 47-годишният Валери Трифонов е открит с куршум в главата от съпругата си в столичния жк "Младост". "Точно по времето, когато арестуваха Александър Станев и Еджевит Осман, Валери им се водеше шеф, тъй като заместваше излезлия в отпуска началник", разкриха колеги на опиталия се да се самоубие униформен.
"Той върши работата си изключително съвестно. Напоследък напрежението му идваше повече, оплакваше се, че е претоварен. Имаше поставени много задачи и големи изисквания, а разполагаше с шепа хора. Денонощните операции го съсипваха", коментират колегите на Трифонов след инцидента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама