Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9174877 www.bgdnes.bg

Доц. д-р Иванка Кирова: Болестите се зараждат в душата

Силен "Аз" не значи егоист, а да умееш да съхраняваш правилно енергията си и да я раздаваш чрез милосърдие

Коя е тя
Доц. д-р Иванка Кирова е родена на 18 януари 1936 година в София. Завършила е медицина през 1961 година, като специализира физиотерапия във Варшава. Години наред работи като хирург в "Бърза помощ", след което в Научен институт по физиотерапия, курортология и рехабилитация към Медицинската академия. През 1974 година защитава докторска дисертация и доцентура по физиотерапия, курортология и рехабилитация в МА. Д-р Кирова е основоположник на акупресурата у нас, внедрила е метода преди 30 години. Има 16 книги и учебници, работила е и като преподавател.

- Д-р Кирова, вие сте лекар, но с години се занимавате с природосъобразни методи на лечение. Защо?
- Моите родители ми вдъхнаха любов към природосъобразния живот и ме възпитаха в християнските ценности. У дома бяха на почит природните методи на лечение, особено на Петър Димков и Луи Куне. Това до голяма степен определи професионалната ми ориентация и научни интереси. Именно на родителите ми Люба и Любомир посветих най-популярните си книги "1001 въпроса и отговора по природосъобразен живот", както и обновеното издание "Природосъобразен живот 1001 въпроса и отговора". Навремето, преди около 20 години, това бе втората по тираж книга у нас. Избрах да се занимавам с нестандартните методи на лечение, които всъщност доразработих. Те си съществуват като раздел от физиотерапията, но не са толкова популярни, колкото наскоро станаха.
- В книгите си пишете за природосъобразното хранене, дишане, гимнастика, какво значи да се храниш правилно?
- Първо съм противник на това, че трябва постоянно да се яде и да се слага нещо в стомашно-чревния тракт, сякаш той е торба. Трябва да има три хранения на ден, да се спазва правилната съвместимост на храните и да не се вечеря късно. Това е. Хубаво е два пъти в годината да се правят сокови гладувания, или т.нар. пости, които българинът е спазвал и затова е бил здрав.
- Защо е важно да се спи по осем часа, след като и за пет се възстановяват силите ни?
- Защото в състояние на сън организмът най-добре се възстановява. През нощта получаваме и сили за регенерация от нашите т.нар. духовните учители - ангели, архангели, които конкретно се занимават с възстановяване на нашите тъкани. Един сън от осем часа дава възможност тъканите ни да се възстановят най-бързо, до петия час това не е възможно и започва да се трупа хроничната умора. Човекът се състои от дух (Азът), душата (астралното тяло), жизненото (етерното) тяло и физическо тяло.
- Кой е най-правилният начин на дишане?
- Коремното дишане, характерно повече за мъжете, отколкото за жените. Това бързо дишане, което обясняват, че трябва да се прави по време на гимнастика, то е само за тогава. Иначе трябва да дишаме бавно и бавно да издишаме. Сутрин протягането е задължително, както и прозявката. Добре е да си направите енергиен самомасаж. Той е следният - със сухи ръце прокарвате от брадичката си към върха на главата и връщате, сякаш си миете лицето, но до темето. Така три-пет пъти. После обтривате и мачкате ушите с ръце пак три-четири пъти в двете посоки, след което се пляскате по врата 20-30 пъти. След това почвате да пляскате ръцете си от рамото до върха на пръстите от едната и от другата страна. Посоката е отвътре, после навън. Правите същото и с двата си крака - от вътрешната страна надолу и от външната - нагоре. После кръгообразно разтривате корема си по часовниковата стрелка пет пъти. Всичко това се прави в легнало положение. Ставате, взимате кърпа и върху дрехите обтривате с нея само гърба, но енергично. След това клякате 20 пъти, за да не се разболеят колената ви от шипове, и дишате на отворен прозорец колкото желаете. Цялата процедура ви отнеме 5-10 минути, но ще започнете деня си енергизирани, в добро настроение и здраве.
- Кога използвате акупунктура - за профилактика или при болест?
- По всяко време може да се използва. Акупресурата е китайски метод и се прилага в същите точки на иглоубождането. При нея по естествен начин се раздвижва болестното състояние, което представлява задържана енергия, т.е. чрез иглата "лошата" енергия се разнася. Ако пък искате да сте стимулирани, това също е добър метод да се откажете от кафе, цигари или други зависимости. Внедрих този метод у нас преди 30 години, защото е безвреден. От тогава съм обучила хиляди специалисти, което много ме радва.
- Закаляването доколко е преференция против простудните заболявания, които са пик сега, и доколко е излишно?
- Това е област, която малко се прилага у нас, а трябва да се започне още в детска възраст, както беше по времето на соца. Едно от важните неща тук е ходенето с боси крака. Знаем, че на стъпалото са представени всичките ни вътрешни органи и по този начин ги стимулираме изключително добре. Полезен е и контрастният душ. Освен това студът е специфичен физиологичен дразнител на надбъбречните жлези. Той ги кара да произвеждат противовъзпалителни хормони.
- Само от преохлаждане ли можем да се разболеем, от грип например, или не?
- Не, разбира се! Болестите се зараждат в душата. Когато имаме проблем, този фактор води до това душата ни да навлиза по-дълбоко в материалното ни тяло и така се предизвикват болестните симптоми. Започват да се появяват всички видове крампи - на мускулите, бъбречните кризи, всичко това, което наричаме спазъм на кръвоносния съд, се дължи именно на прекаленото ни "вглъбяване" в проблема. Оттам душата ни реагира с болката. Иначе как ще разберем, че имаме проблем? "Аз"-ът ни пък е нашият дух, той е най-важният ни господар, той ръководи всичките ни духовни тела - етерното, душата, духа. "Аз"-ът ни дава волевите действия, които трябва да извършим, той ръководи и нашето ежедневие. Затова казваме, че ако "Аз"-ът е силен, и всичко останало ще ни е здраво, защото "Аз"-ът е водещият. Той е обратното на егото. Егоизмът, които идва от егото, цял живот се стреми да бъде укротен от "Аз"-а, за да живее душата ни в хармония. Ако това не се случи, такива хора стават себични и задължително тялото им почва да боледува, защото не е в хармония с природата.
- В този смисъл кои добродетели засилват нашите духовни тела?
- Познанието ни за себе си, любовта към ближния, раздаването. Трябва да знаем, че при хората от Изтока е по-засилена връзката на етерното тяло с физическото, докато ние, европейците, и западният човек сме повече "Аз"-ови хора. Затова и йогата не на всеки от нас действа добре. Трябва да развиваме българските добродетели, с които сме оцелели - ние сме добронамерени, отворени, грижовни към хората.
- Казвате това от гледна точка на антропософията, с която се занимавате?
- Да, така е. Това е мироглед, научно разработен от големия учен Рудолф Щайнер. Преди 32 години се свързах с писателката Вера Гюлгелиева, която ме въведе в тази духовната наука. Антропософията дава цялостен мироглед и отговаря на всичките ми въпроси за духовното устройство на човека и духовната същност на Вселената. Тя дава и упражнения за засилване на духовните ни тела - да засилим концентрацията на мисълта си, има медитативни упражнения за уравновесяване на чувствата, за засилване на волята, за позитивност и много други.
- Съвременният човек не е ли забравил духовното познание?
- Да, така е. Съвременният човек живее в материализъм, който е необходим за всичко това, с което разполагаме като техника днес. Но задълбаването в материята разрушава душевните ни тела и затова човечеството в голямата си част е болно.
- За да сме здрави, трябва да имаме силен "Аз", така ли?
- Да! Да се научим да ръководим своето астрално тяло, да потушаваме лошите си инстинкти, вътрешните изблици на омраза, за да бъдем господари на душата си. Силен "Аз" не значи егоист, а да умееш да съхраняваш правилно енергията си и да я раздаваш чрез милосърдие, съпричастност, човечност. Да можеш да помагаш първо на себе си, а после на другите трябва да ни е мото в живота.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама