Доц. д-р Иванка Кирова: Болестите се зараждат в душата

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Доц. д-р Иванка Кирова: Болестите се зараждат в душата

Доц. д-р Иванка Кирова / снимка: Георги Нейков

Силен "Аз" не значи егоист, а да умееш да съхраняваш правилно енергията си и да я раздаваш чрез милосърдие

Коя е тя
Доц. д-р Иванка Кирова е родена на 18 януари 1936 година в София. Завършила е медицина през 1961 година, като специализира физиотерапия във Варшава. Години наред работи като хирург в "Бърза помощ", след което в Научен институт по физиотерапия, курортология и рехабилитация към Медицинската академия. През 1974 година защитава докторска дисертация и доцентура по физиотерапия, курортология и рехабилитация в МА. Д-р Кирова е основоположник на акупресурата у нас, внедрила е метода преди 30 години. Има 16 книги и учебници, работила е и като преподавател.

- Д-р Кирова, вие сте лекар, но с години се занимавате с природосъобразни методи на лечение. Защо?
- Моите родители ми вдъхнаха любов към природосъобразния живот и ме възпитаха в християнските ценности. У дома бяха на почит природните методи на лечение, особено на Петър Димков и Луи Куне. Това до голяма степен определи професионалната ми ориентация и научни интереси. Именно на родителите ми Люба и Любомир посветих най-популярните си книги "1001 въпроса и отговора по природосъобразен живот", както и обновеното издание "Природосъобразен живот 1001 въпроса и отговора". Навремето, преди около 20 години, това бе втората по тираж книга у нас. Избрах да се занимавам с нестандартните методи на лечение, които всъщност доразработих. Те си съществуват като раздел от физиотерапията, но не са толкова популярни, колкото наскоро станаха.
- В книгите си пишете за природосъобразното хранене, дишане, гимнастика, какво значи да се храниш правилно?
- Първо съм противник на това, че трябва постоянно да се яде и да се слага нещо в стомашно-чревния тракт, сякаш той е торба. Трябва да има три хранения на ден, да се спазва правилната съвместимост на храните и да не се вечеря късно. Това е. Хубаво е два пъти в годината да се правят сокови гладувания, или т.нар. пости, които българинът е спазвал и затова е бил здрав.
- Защо е важно да се спи по осем часа, след като и за пет се възстановяват силите ни?
- Защото в състояние на сън организмът най-добре се възстановява. През нощта получаваме и сили за регенерация от нашите т.нар. духовните учители - ангели, архангели, които конкретно се занимават с възстановяване на нашите тъкани. Един сън от осем часа дава възможност тъканите ни да се възстановят най-бързо, до петия час това не е възможно и започва да се трупа хроничната умора. Човекът се състои от дух (Азът), душата (астралното тяло), жизненото (етерното) тяло и физическо тяло.
- Кой е най-правилният начин на дишане?
- Коремното дишане, характерно повече за мъжете, отколкото за жените. Това бързо дишане, което обясняват, че трябва да се прави по време на гимнастика, то е само за тогава. Иначе трябва да дишаме бавно и бавно да издишаме. Сутрин протягането е задължително, както и прозявката. Добре е да си направите енергиен самомасаж. Той е следният - със сухи ръце прокарвате от брадичката си към върха на главата и връщате, сякаш си миете лицето, но до темето. Така три-пет пъти. После обтривате и мачкате ушите с ръце пак три-четири пъти в двете посоки, след което се пляскате по врата 20-30 пъти. След това почвате да пляскате ръцете си от рамото до върха на пръстите от едната и от другата страна. Посоката е отвътре, после навън. Правите същото и с двата си крака - от вътрешната страна надолу и от външната - нагоре. После кръгообразно разтривате корема си по часовниковата стрелка пет пъти. Всичко това се прави в легнало положение. Ставате, взимате кърпа и върху дрехите обтривате с нея само гърба, но енергично. След това клякате 20 пъти, за да не се разболеят колената ви от шипове, и дишате на отворен прозорец колкото желаете. Цялата процедура ви отнеме 5-10 минути, но ще започнете деня си енергизирани, в добро настроение и здраве.
- Кога използвате акупунктура - за профилактика или при болест?
- По всяко време може да се използва. Акупресурата е китайски метод и се прилага в същите точки на иглоубождането. При нея по естествен начин се раздвижва болестното състояние, което представлява задържана енергия, т.е. чрез иглата "лошата" енергия се разнася. Ако пък искате да сте стимулирани, това също е добър метод да се откажете от кафе, цигари или други зависимости. Внедрих този метод у нас преди 30 години, защото е безвреден. От тогава съм обучила хиляди специалисти, което много ме радва.
- Закаляването доколко е преференция против простудните заболявания, които са пик сега, и доколко е излишно?
- Това е област, която малко се прилага у нас, а трябва да се започне още в детска възраст, както беше по времето на соца. Едно от важните неща тук е ходенето с боси крака. Знаем, че на стъпалото са представени всичките ни вътрешни органи и по този начин ги стимулираме изключително добре. Полезен е и контрастният душ. Освен това студът е специфичен физиологичен дразнител на надбъбречните жлези. Той ги кара да произвеждат противовъзпалителни хормони.
- Само от преохлаждане ли можем да се разболеем, от грип например, или не?
- Не, разбира се! Болестите се зараждат в душата. Когато имаме проблем, този фактор води до това душата ни да навлиза по-дълбоко в материалното ни тяло и така се предизвикват болестните симптоми. Започват да се появяват всички видове крампи - на мускулите, бъбречните кризи, всичко това, което наричаме спазъм на кръвоносния съд, се дължи именно на прекаленото ни "вглъбяване" в проблема. Оттам душата ни реагира с болката. Иначе как ще разберем, че имаме проблем? "Аз"-ът ни пък е нашият дух, той е най-важният ни господар, той ръководи всичките ни духовни тела - етерното, душата, духа. "Аз"-ът ни дава волевите действия, които трябва да извършим, той ръководи и нашето ежедневие. Затова казваме, че ако "Аз"-ът е силен, и всичко останало ще ни е здраво, защото "Аз"-ът е водещият. Той е обратното на егото. Егоизмът, които идва от егото, цял живот се стреми да бъде укротен от "Аз"-а, за да живее душата ни в хармония. Ако това не се случи, такива хора стават себични и задължително тялото им почва да боледува, защото не е в хармония с природата.
- В този смисъл кои добродетели засилват нашите духовни тела?
- Познанието ни за себе си, любовта към ближния, раздаването. Трябва да знаем, че при хората от Изтока е по-засилена връзката на етерното тяло с физическото, докато ние, европейците, и западният човек сме повече "Аз"-ови хора. Затова и йогата не на всеки от нас действа добре. Трябва да развиваме българските добродетели, с които сме оцелели - ние сме добронамерени, отворени, грижовни към хората.
- Казвате това от гледна точка на антропософията, с която се занимавате?
- Да, така е. Това е мироглед, научно разработен от големия учен Рудолф Щайнер. Преди 32 години се свързах с писателката Вера Гюлгелиева, която ме въведе в тази духовната наука. Антропософията дава цялостен мироглед и отговаря на всичките ми въпроси за духовното устройство на човека и духовната същност на Вселената. Тя дава и упражнения за засилване на духовните ни тела - да засилим концентрацията на мисълта си, има медитативни упражнения за уравновесяване на чувствата, за засилване на волята, за позитивност и много други.
- Съвременният човек не е ли забравил духовното познание?
- Да, така е. Съвременният човек живее в материализъм, който е необходим за всичко това, с което разполагаме като техника днес. Но задълбаването в материята разрушава душевните ни тела и затова човечеството в голямата си част е болно.
- За да сме здрави, трябва да имаме силен "Аз", така ли?
- Да! Да се научим да ръководим своето астрално тяло, да потушаваме лошите си инстинкти, вътрешните изблици на омраза, за да бъдем господари на душата си. Силен "Аз" не значи егоист, а да умееш да съхраняваш правилно енергията си и да я раздаваш чрез милосърдие, съпричастност, човечност. Да можеш да помагаш първо на себе си, а после на другите трябва да ни е мото в живота.

Спасител на животни с признание чак в Тайван

Спасител на животни с признание чак в Тайван

Димитър, който прави инвалидни колички за кучета и котки, с награда за състрадание Световна награда за състрадание получи русенецът Димитър Димитров. Това съобщи най-голямата фейсбук страница за животински истории "Училище за любов". Добротворецът прави инвалидни колички за кучета и котки с увреждания

Рецептите на баба

Рецептите на баба

"И замириса на бабини гозби и спомени" (изд. "Хермес") е книга с рецепти. Обаче не какви да е! Съставител на сборника е Ивинела Самуилова, автор на романа "Бабо, разкажи ми спомен" ("Любима книга на България", 2016 г.). Когато кани читателите си да й изпратят рецепти за любими бабини гозби, придружени със спомен, Ивинела не подозира

Това е първата биоразградима чанта

Това е първата биоразградима чанта

Аксесоари с екологични послания Радостина Борисова прави мода с 3D принтер и рециклирани материали  Виктория Стоянова Биоразградима чанта с екологични послания! Това е реализираната идея на българката Радостина Борисова, която завършва архитектура с профил екология и устойчивост в Шотландия. В началото на извънредната обстановка в света през март

Чудо спаси сина на Деян Донков

Чудо спаси сина на Деян Донков

В книгата на Митко Стайков и издателство "Труд": Медиум съм, сънувам неща, които се сбъдват! - казва актьорът   Чудо спасява живота на първия син на голямата звезда на Народния театър - Деян Донков. Това стана ясно на премиерата в Народния театър на книгата на театралния критик Димитър Стайков - "Пламъци по сцената"

Най-четени

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов:
Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов: Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия плъзна за съдбата на безследно изчезналия дупничанин Янек Миланов, след като бе проведена поредната безрезултатна акция за издирването му в края на миналата седмица. Смразяващата кръвта градска мълва носи, че е много възможно 41-годишният мъж да е убит, а след това тялото му да е изгорено с киселина

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

Многофункционална е Мария Цънцарова. Журналистката от Би Ти Ви сама си кара колата, която е комби и побира повече багаж. Почти не спира да говори по телефона, организирайки по конец както работните, така и домашните ангажименти. Пазарува, носи багаж, изглежда прекрасно с актуалния оранжев нюанс в косите и е верен приятел за най-близките си

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Вън от съдебната система окончателно е скандалната съдийка от Раднево Люба Петрова. Повод за отстраняването й става измислено от нея заседание по дело. След като безобразието лъсна Петрова е дисциплинарно уволнена от Висшия съдебен съвет, а решението потвърдено преди дни от Върховния административен съд

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Не бях гледал "Фермата" преди участието ми в шоуто Кой е той Шеф Илиан Кустев напусна "Фермата" няколко седмици преди финала. Кулинарят замени тигана и черпака с брадвата и триона, за да спечели голямата награда от 100 хиляди лева. Парите са жизненоважни за Кустев, който иска да спаси ресторанта си. Пред "България Днес" Кустев разкри за живота във

Уловиха 40-килограмов звяр

Уловиха 40-килограмов звяр

Валентин Вълев е майстор на едрите риби  Амурът е рекорден улов за 2020 г.  Чудовищен 40-килограмов амур хвана майстор рибар от Нова Загора. Валентин Вълев, който е известен сред приятели и въдичари като повелител на едрите риби, прави зрелищния улов във водите на язовир "Жребчево". Водоемът е близо до града му

Рут Колева призна: Получавах смъртни заплахи заради аборта

Рут Колева призна: Получавах смъртни заплахи заради аборта

Певицата с нова песен, посветена на тормоза над жени Емоционална изповед направи Рут Колева след успеха на последната си песен. All the guys (Всички онези момчета) е най-новият хит на певицата, която споделя, че текстът е вдъхновен от случващото се в живота й. "Не е музикален спомен за "всички онези момчета"

Софка пазарува като за последно

Софка пазарува като за последно

На шопинг тур се юрна Софи Маринова в столичен мол часове преди той да хлопне врати заради новата карантина срещу втората вълна от коронавирус. Затварянето на големите търговски центрове от снощи до 21 декември хвърли стотици хора в шопинг истерия заради страха да не оставят семействата си без коледни подаръци

Валя Войкова пафка като комин

Валя Войкова пафка като комин

Май наистина всяка красива жена си има по един порок. В случая с Валя Войкова то това определено са цигарите. Чаровната журналистка, която години наред бе новинарското лице на БНТ, Би Ти Ви и TV7, е страстен пушач и явно й е трудно да се откаже от този навик. "Въоръжена" с огромни очила, покриващи почти половината й лице

Най-коментирани

Дизайнерката Мегз: Карбовски още не е завел дело срещу мен

Дизайнерката Мегз: Карбовски още не е завел дело срещу мен

Ще го съдя заедно с други хора, заканва се Каканашева Мартин Карбовски още не е завел дело срещу дизайнерката Мегз. Преди няколко седмици Каканашева обвини журналиста, че е искал секс от нея и други плеймейтки в замяна на ефирно време в тв предаването му. Карбовски бе категоричен, че ще съди Каканашева и всеки друг

Актьорът и фитнес инструктор Кристиан Кирилов: Щях да припадна в "Маскираният певец"

Актьорът и фитнес инструктор Кристиан Кирилов: Щях да припадна в "Маскираният певец"

Имам клаустрофобия, едва дишах под прикритието на Златния КОЙ Е ТОЙ Актьорът Кристиан Кирилов изгря в ролята на Митака в сериала "София ден и нощ". С фолкпевицата Джулия са едни от най-симпатичните светски двойки, като двамата сключиха и граждански брак. Преди броени дни Кристиан се оказа зад облеклото на Златния в шоуто "Маскираният певец"

Кобрата под карантина в луксозен хотел

Кобрата под карантина в луксозен хотел

Кубрат Пулев ще бъде изолиран в луксозен хотел цяла седмица преди битката срещу Антъни Джошуа на 12 декември. Сблъсъкът е за световните титли в тежка категория и ще се проведе непосредствено до легендарния стадион "Уембли". Организаторите решиха да преместят мача от 20-хилядната "О2 Арина" заради липсата на публика

Лудия репортер на тест във ВМА (Снимки и видео)

Лудия репортер на тест във ВМА (Снимки и видео)

На тест във ВМА или просто на преглед? Така се питаха столичани при вида на екипирания плътно с маска Даниел Петканов, видяха топпапараците на "България Днес". Лудият репортер говореше по телефона въпреки предпазното средство и бързешком се изкачи по стълбите на военната болница. Надяваме се да е здрав

Лудия репортер на тест във ВМА

Лудия репортер на тест във ВМА

Банки погнаха бос на "Чуковете"

Банки погнаха бос на "Чуковете"

Без пукнат лев е заплашен да остане един от босовете на зловещата наркобанда на "Чуковете" Антон Калчев - Тони Застраховката, показа проверка на "България Днес". Повод за проблемите на Калчев е необслужван кредит към банка. След множество подкани да се разплати трезорът отнася случая към съдия-изпълнител

Треньорът на "Локо" (Пд) Александър Тунчев: "Левски" е опасен със Славиша

Треньорът на "Локо" (Пд) Александър Тунчев: "Левски" е опасен със Славиша

"Левски" е опасен със Славиша!" С тези думи треньорът на "Локомотив" (Пловдив) Александър Тунчев се надява да охлади високо летящите футболисти на своя отбор, които разгромиха градския съперник "Ботев" с 6:0 в събота. Днес "смърфовете" гостуват на "Левски", като наставникът на "сините" Славиша Стоянович прави повторен дебют начело на тима от

Вирусолог: Първият щам на коронавируса вече изчезва

Вирусолог: Първият щам на коронавируса вече изчезва

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова. По думите ѝ това има и добра страна, тъй като се изгражда по-силен имунитет. По-често става въпрос за случаи, при които заболяването протича по-леко втория път. Проф

В софийския зоопарк: Мечките отказват да спят

В софийския зоопарк: Мечките отказват да спят

Още им е топло, най-много леко да задремят Мечките в софийския зоопарк отказват да заспят зимен сън. Причината е, че още им е топло, а и дори да изпаднат в т.нар. състояние на хибернация, те няма да спят дълбоко, а само леко ще дремят. "Това е нещо съвсем нормално за животни в зоопарк. В дивата природа мечките заспиват

Спасител на животни с признание чак в Тайван

Спасител на животни с признание чак в Тайван

Димитър, който прави инвалидни колички за кучета и котки, с награда за състрадание Световна награда за състрадание получи русенецът Димитър Димитров. Това съобщи най-голямата фейсбук страница за животински истории "Училище за любов". Добротворецът прави инвалидни колички за кучета и котки с увреждания

Банки погнаха бос на "Чуковете"

Банки погнаха бос на "Чуковете"

Без пукнат лев е заплашен да остане един от босовете на зловещата наркобанда на "Чуковете" Антон Калчев - Тони Застраховката, показа проверка на "България Днес". Повод за проблемите на Калчев е необслужван кредит към банка. След множество подкани да се разплати трезорът отнася случая към съдия-изпълнител

Вирусолог: Първият щам на коронавируса вече изчезва

Вирусолог: Първият щам на коронавируса вече изчезва

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова. По думите ѝ това има и добра страна, тъй като се изгражда по-силен имунитет. По-често става въпрос за случаи, при които заболяването протича по-леко втория път. Проф

3475 са новозаразени с COVID-19 у нас - 38,4% от тестваните, 2435 излекувани

3475 са новозаразени с COVID-19 у нас - 38,4% от тестваните, 2435 излекувани

3475 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 9056 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 148 775, от които 91 587 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Шампионът във Ф1 Луис Хамилтън с коронавирус

Шампионът във Ф1 Луис Хамилтън с коронавирус

7-кратният световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън пропусна втория старт в Бахрейн тази седмица, след като е дал положителен тест за коронавирус. Не е ясно къде и как се е заразил, след като всички пилоти са в балон край пистата "Сахир". Хамилтън вече си осигури титлата през този сезон. Двамата резервни пилоти на "Мерцедес" са Щофел Вандорн

Светът страда за Марадона

Светът страда за Марадона

Аматьори играят на футболно игрище, което е известно като първото игрище, на което е играл футболната легенда Диего Армандо Марадона, когато живееше в квартала по време на детството си във Вила Фиорито, в покрайнините на Буенос Айрес, Аржентина. Снимка: REUTERS/Ricardo

2814 са новозаразените с коронавирус в страната, 1971 излекувани

2814 са новозаразените с коронавирус в страната, 1971 излекувани

2814, с 2075 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6825 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 145 300, от които 90 700 активни

Ангелкова грейна на рождения си ден във Фейсбук с червена рокля

Ангелкова грейна на рождения си ден във Фейсбук с червена рокля

"Благодаря на всички за прекрасните пожелания за рождения ми ден! Приятели, направихте празника ми незабравим. Желая Ви от сърце здраве, любов и щастие!" Това написа депутатът от ГЕРБ и бивш министър на туризма Николина Ангелкова. И публикува своя снимка с ярко червена рокля, а зад нея също толкова ален фон

Григор се показа с Лолита! Обяви връзката им пред света!

Григор се показа с Лолита! Обяви връзката им пред света!

Голямата звезда на българския тенис Григор Димитров официализира връзката си с Лолита Османова. Димитров показа официално новата си любов пред света с първата им публична обща снимка! Досега двамата споделяха в социалните мрежи снимки с еднакви гледки и красиви пейзажи. Докато са в прочутия алпийски курорт Анси

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Вън от съдебната система окончателно е скандалната съдийка от Раднево Люба Петрова. Повод за отстраняването й става измислено от нея заседание по дело. След като безобразието лъсна Петрова е дисциплинарно уволнена от Висшия съдебен съвет, а решението потвърдено преди дни от Върховния административен съд

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов:
Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов: Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия плъзна за съдбата на безследно изчезналия дупничанин Янек Миланов, след като бе проведена поредната безрезултатна акция за издирването му в края на миналата седмица. Смразяващата кръвта градска мълва носи, че е много възможно 41-годишният мъж да е убит, а след това тялото му да е изгорено с киселина