Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9175017 www.bgdnes.bg

Азбуката е хит костюм за Хелоуин

 Петгодишната Божидара празнува чуждия и нашия празник заедно

Българската азбука стана костюм за Хелоуин.

Петгодишната Божидара от София успя да съчетае езическия празник с родния Ден на народните будители. Интересният и нестандартен костюм е дело на майката на Божидара – Мария, и обра овациите в социалните мрежи.
Няколко часа отнема на столичанката да изреже и пришие българските букви върху роклята на щерка си. Замисълът на Мария е Божидара да може да празнува Хелоуин, като в същото време маскарадният й тоалет е в унисон с Деня на народните будители, който празнуваме на 1 ноември. По този начин детето трябва да се научи да уважава празника на родните просветители, без да бъде лишавано от всеобщото забавление сред малчуганите, което носи Хелоуин. Майката на Божидара споделя, че в семейството й досега няма традиция да се чества Хелоуин, но с готовност приема идеята на учителките на дъщеря й от детската градина децата да се маскират.
"Божидара беше много ентусиазирана и с голямо желание започна да си представя костюма. Вечната вражда между Деня на народните будители и Хелоуин не ни подмина и тази година, но не виждам нищо лошо в това децата да се забавляват. Посланието на роклята е, че дори да празнуваме Хелоуин, не е нужно да е за сметка на нашите празници. Напротив, нека ценим корените и традициите си и да не ги загърбваме заради комерсиалното и модерното" - споделя пред "България Днес" Мария.
Всяка година има ожесточени спорове между защитниците на езическия празник и неговите противници. Дали да се чества Хелоуин, или не, е въпрос на личен избор, но е факт, че сред най-малките чуждият празник носи радост и приятни емоции, от които децата със сигурност имат нужда в трудни и несигурни дни като днешните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама