Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9189238 www.bgdnes.bg

Нищят за злоупотреби екскмета на Сопот

Злоупотреби в община Сопот нищи специализираната прокуратура! Разследването е по сигнал на настоящия кмет Деян Дойнов и е насочено срещу предшественика му на поста Веселин Личев. Това става ясно от определение на съда, научи "България Днес".
Двамата управници си вадят кирливите ризи и се цакат със сигнали до разследващите. Действащият градоначалник също попада на мушката на прокуратурата, след като гръмва "Дойновгейт". Името на аферата е дадено от депутата от управляващата партия Антон Тодоров. Той изказва съмнения за нарушения при управлението на публични финанси и натрупване на 10 милиона лева дългове. Затова ГЕРБ дава на прокурор Дойнов, който е избран от БСП.
При влизането си в общината Деян Дойнов обявява, че е заварил милиони дългове и блокирани сметки. Сопот е пред фалит заради неизплатени 4 милиона на фирмата, построила пречиствателната станция, и 2 милиона за изграждане на водопровода и саниране на детски градини, жалва се новият кмет. За проблемите той обвинява предшественика си Веселин Личев. От своя страна Личев отхвърля всички изнесени данни за фалита на общината и обвинява Дойнов в некомпетентност.
Въпреки че е даден от ГЕРБ на прокурор, по-късно самият Дойнов благодари на Бойко Борисов. Градоначалникът отчита, че Сопот се е стабилизирал с отпуснат безлихвен заем. "Искам да изразя своята благодарност към премиера Бойко Борисов и към цялото правителство. Нека да се спрат тези манипулации и спекулации в публичното пространство, че едва ли не не се помага на общините. Напротив, тъй като съм пряко засегнат от това нещо, затова съм дошъл тук, за да изразя своята подкрепа. Напротив - помага се на общините. Тези безчинства, които ги е вършел моя предшественик, са вършени изцяло с помощта на стари правителства на БСП", посочва Дойнов след брифинг в Министерски съвет.


След като финансовата криза е овладяна, той сезира Окръжната прокуратура в Пловдив за злоупотреби на Личев. Пред разследващите изтъква, че през 2014 г. Личев е сключил споразумение с частна фирма за отдаване под наем паркинга пред лифта в града, без да е проведен търг, за какъвто е взел решение Общинският съвет.
Сигналът на Дойнов послужва за законов повод и през март 2017 г. Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за длъжностно престъпление. По неясни причини то е образувано срещу неизвестен извършител, макар да има достатъчно данни кой е бил начело на Сопот към посочения период.
Заради законови промени е повдигнат спор за компетентност и Върховната касационна прокуратура решава, че вече спецпрокуратурата се занимава с престъпления на кметове и длъжностни лица. През юни т.г. спецпрокурор постановява прекратяване на разследването поради липса на престъпление. Спецсъдът отменя това постановление, а втората инстанция потвърждава, че случаят трябва да се разследва.
Магистратите изпадат в недоумение защо според разследващите няма престъпление. Прокуратурата не е изяснила в хода на производството дали неизпълнението на решението на Общинския съвет за отдаване под наем на паркинга в местността Арменица е нарушение или неизпълнение на служебните задължения на Личев в качеството му на кмет на Община Сопот, или е превишаване на властта или правата. В постановлението липсват ясни мотиви защо деянието на кмета е не съставомерно и липсва престъпление, коментират съдия Галя Георгиева и колегите й.
Според тях не е изяснен въпросът дали и за кого се цели набавянето на облагата и дали тя е с материален интерес. Не става ясно и на кого е причинена вредата. "По делото няма привлечено обвиняемо лице. Делото е образувано против неизвестен извършител, въпреки че доказателствата са насочени към кмета на общината през инкриминирания период", вайкат се съдиите.
Те изтъкват, че ако спецпрокуратурата беше събрала необходимите доказателства, то щеше да се достигне и до очертаване на кръга от участници в процеса. Освен това направената съдебносчетоводна експертиза не е обективна и компетентна. Следва да бъдат събрани годни доказателства за пазарната цена на наема на обекта. Правилно определената пазарна цена ще даде отговор на въпроса за вредните последици и да се прецени доколко е налична специална цел в действията на бившия кмет, който не изпълнил решението на Общинския съвет да проведе тръжна процедура, посочват магистратите.
Те подсказват на разследващите, че трябва да изяснят защо не е изпълнено решението на Общинския съвет и каква е връзката на бившия кмет с управителя на фирмата "Чичовци 1002" ЕООД, с която е сключил споразумение, вместо да проведе търг. При разследването на досъдебно производство е нарушен принципът за разкриване на обективната истина, категорична е Темида.


Санкция и антидепресанти

Санкция от 500 лева причинява сериозен стрес на бившия сопотски градоначалник Веселин Личев. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) го санкционира за обществена поръчка, в която открива дискриминационни условия. Кметът обжалвал и наказателното постановление било отменено. След това той завежда дело срещу агенцията за 50 хиляди лева обезщетение, тъй като преживял стрес и имиджът му бил накърнен. Заради проблемите лекар му изписал антидепресанти и психолептици. Искът набъбва до над 74 бона с лихвите и адвокатския хонорар.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама