Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9210040 www.bgdnes.bg

Търновски лихвари хем осъдени, хем оправдани

Едновременно осъдени и оправдани се оказаха членовете на търновска група, обвинена за лихварство! Темида така се оплела с присъдата, че апелативният спецсъд връща делото за ново разглеждане на първа инстанция, тъй като не става ясна волята на магистратите, което е абсолютно нарушение. Това става ясно от решение на съда, научи "България Днес".

Казусът се точи от 2011 г., когато местните хора пропищяват срещу т.нар. търновски Братя Галеви - Георги Илиев-Диска, Георги Ганчев-Американеца и др. Потърпевшите се жалват, че са им отпускани заеми срещу лихва, която нараства неимоверно. Така губят коли, жилища и цели бизнеси. Длъжниците се оплакват пред разследващите, че са били заплашвани с побой и отнемане на имущество.

Реклама

По това време репортажи показват, че Американеца и Диска живеят в палати край града, оборудвани с барбекю, СПА, фитнес и басейн, а от Комисията за незаконно имущество обявяват, че искат запор на бизнесмените близо 8 милиона лева. Тогава става ясно, че малко преди това авоарите им са прехвърлени в офшорки.

Твърденията на потърпевшите за оказван тормоз стигат до ушите на разследващите. През 2011 г. антимафиоти предприемат акция, по време на която са тарашени чейнджбюра и офиси на фирми, иззето е голямо количество документация, компютърна техника, както и пари и ценности, които според държавното обвинение е възможно да са придобити по престъпен начин. Окръжната прокуратура във Велико Търново обвинява Диска и Американеца за незаконната схема. Заедно с тях са погнати Георги Аврамов-Гюро и Аксел Емин, а Геомил Николчев и Здравко Йоновски са сочени като участници. Разследващи издават, че освен лихварство нищят още укриване на данъци и за пране на пари.

Три години по-късно обвинителен акт няма. Затова повечето от обвиняемите завеждат дела за бавно правосъдие и ги печелят. Заканват се да съдят България и в Страсбург. Междувременно разследването срещу тях е прехвърлено в специализирания съд, след като следователите преценяват, че се касае за организирана престъпна група. Процесът тръгва през 2014 г. и се точи до края на 2018 г., когато съдия Елена Попова произнася съдебния акт.

С него тя оправдава Георги Илиев-Диска, Георги Аврамов-Гюро, Аксел Емин и Геомил Николчев като престъпна група, действала между 2005 и 2011 г. Четиримата получават по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок за раздаване на заеми чрез "Г и Г - Груп" и "ДКРЕДИТ ЕКСПРЕС", но са оправдани да са давали кредити на конкретни длъжници. С присъдата са осъдени да платят нанесените щети от над 700 бона и са им наложени глоби.

Подсъдимите обжалват решението. Пред втората инстанция защитата посочва, че дори да са предоставяни системно парични заеми на различни лица, то не са налице доказателства, че подсъдимите са допускали, че нарушават закона.

Реклама

Аврамов и Емин разказват, че нямали представа, че извършват забранена от закона банкова дейност, доколкото "Г. Ганчев-Американеца донесъл лицензи, които са ги закачили на стената и те си висели. Тези лицензи и разрешителни са им давали право и те са вярвали, че имат законното основание да изпълняват разпорежданията на Американеца и да раздават неговите пари". Цитират се документи, че Николчев е бил назначен на трудов договор в "Г и Г груп" именно на длъжността "лихвар" и с тази длъжност е бил обявен в НАП.

Магистратите обсъждат приложено по делото становище на бившия управител на БНБ Иван Искров и на подуправителя, от което се установява, че подсъдимите като физически лица, както и двете търговски дружества не са подавали документи и не са вписани като финансови институции в регистъра на БНБ по Закона за кредитните институции. В този смисъл според обвинението подсъдимите са осъществили финансово кредитиране на различни лица, което е съставлявало незаконно упражнявана банкова дейност, извършвана по занятие.

Без да продължават нататък, съдия Емилия Петкова и колегите й съобщават, че са открили непреодолимо вътрешно противоречие в присъдата на спецсъда, което като краен резултат води до невъзможност да се разберат действителната воля на съда по отношение на съществени обстоятелства. "Съдът е постановил вътрешно противоречив съдебен акт, с който едновременно е осъдил и оправдал подсъдимите по отношение едни и същи лица кредитополучатели и за едни и същи предоставени кредити", отбелязват магистратите.

Като грешка те намират, че първата инстанция е пропуснала да се произнесе по два отпуснати заема, залегнали в обвинителния акт. Освен това не се е произнесла по обвинението срещу Диска за извършено в съучастие деяние, а го е оправдала да е извършил престъпление със самия себе си. Затова връщат делото да се гледа отново на старта почти 10 г. след акцията.

Къртица антимафиот

За връзки и предоставяне на информация на бизнесмените Георги Илиев-Диска и Георги Ганчев-Американеца е разследван тогавашният началник на териториалното звено на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Той е задържан на 11 март 2011 г. във Велико Търново, а от "Вътрешна сигурност" посочват, че антимафиотът е снасял на бизнесмените информация за готвено разследване срещу тях.

Реклама
Реклама
Реклама