Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9210048 www.bgdnes.bg

15 млн. евро глоба грозят българи с хашиш

Глоба от 15 милиона евро иска испанската прокуратура за двама българи, заловени да пренасят хашиш. Те са заловени на 20-метрова платноходна яхта в Средиземно море. Освен тлъстата глоба държавното обвинение пледира за ефективна присъда лишаване от свобода за срок от по 6 години и 9 месеца за всеки от българите.

Според разследващите нашенците са получили 20-метровата ветрходна яхта в Алжир. Предоставена им е от мащабна криминална структура, за да пренесат 4 тона хашиш, с които в крайна сметка българите са заловени.

Реклама

Проследяването на лодката започва на 24 март тази година, когато тя отплава под холандски флаг към Африка. На връщане към Европа, два дни по-късно, те са атакувани от кораб на испанските власти на 80 мили южно от Балеарските острови. Преди това малката, но луксозна яхта влиза в полезрението на агентите на националната полиция на Испания, на митническия надзор и бреговата охрана, защото извършва доста странен курс. Лодката е закотвена край Майорка, но внезапно отплава към открито море и след това се насочва към Северна Африка. Бреговата охрана започва да обръща внимание на траекторията й чрез сателитно наблюдение, след като забелязва, че платноходката извършва курс, несъответстващ нито на посоката на вятъра, нито на обичайните маршрути в този район. Започват да подозират, че тя вероятно ще товари нелегални емигранти или дрога.

Яхтата се отбива в няколко пристанища, за които властите са наясно, че служат за бази за зареждане на наркотици, които впоследствие се вкарват в Европа. В следенето се включват и агенти от останалите институции. През това време яхтата отново сменя курса и се насочва на север към Европа.

Граничарите изчакват лодката да измине повече от половината разстояние между Алжир и Балеарските острови, да навлезе в испански териториални води и стартират операцията, когато тя е на около 80 мили от Ибиса. Катер с висока скорост се приближава към яхтата и подава сигнал за спиране. Вместо това униформените виждат през биноклите, че от платноходката се вдигат пушек, впоследствие зърват и пламъци. Забелязват, че на палубата двама мъже слагат спасителни жилетки и се готвят да скачат във водата. Граничарите ускоряват и за минути достигат горящото корабче. Бързо успяват да се качат на борда и с пожарогасители и подръчни средства да ограничат пламъците. Огънят успява да унищожи част от вътрешността на яхтата, но почти не засяга товара, запълнил трюма и каютата - десетки пакети в кафява хартия, които при проверката се оказват с хашиш.

При последвалите обиски на яхтата са открити четири мобилни телефона, два компютъра, таблет и прекъсвач на честоти. Всичката тази супер модерна техника е ползвана, за да бъде избегнато проследяване. В крайна сметка без успех.

През септември бе обявено, че плавателният съд е един от многото задържани при мащабна операция, стартирала още миналата есен. Общо в нейните рамки са задържани 35 тона хашиш, което е безпрецедентно за Испания. Деветима българи са задържани, като според разследващите именно те са ръководители на престъпната мрежа. Преди няколко дни при пускането й на вода бе задържана чисто нова лодка, която се счита, че е щяла да потегли на курсове по наркотрасето между Африка и Европа. Сред задържаните за случая отново има българин.

Реклама
Реклама
Реклама