Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9210252 www.bgdnes.bg

Първата дама: Оставете ме да работя!

Любима учителка в Белия дом

Джил Байдън командорела вкъщи, не дава ухо на слуховете, че мъжът й кръшка

Революция в Белия дом прави Джил Байдън - съпруга на победилия в изборите Джо.
69-годишната интелектуалка, която съвсем скоро ще заеме мястото на първа дама, е и първата президентша, която няма да прекъсва професионалната си кариера. Джил Байдън е уважаван преподавател по английски език, професор и доктор филолог.

Тя е толкова непозната на широката публика, колкото е популярен нейният съпруг. "Чиста обратна пропорционалност", обръща внимание в. "Ню Йорк таймс". Причина за това е отдадеността на бъдещата първа дама към професионалните й задължения, комбинирана с нетърпимостта към публичните изяви. В периода 2009-2017 г. г-жа Байдън носи титлата втора дама, тъй като Джо е вицепрезидент, но почти не се появява на обществени събития.

Реклама


"Мислете за нея като за любимия си учител. Отдаден на задължението си да ви образова, но в същото време грижовен. Към учениците си, към собствените си деца, към близките си" - коментира в тази връзка новоизбраният президент. Позовавайки се на анонимни източници, Джил не е искала да се включи в кампанията на мъжа си, за да си работи спокойно. Притисната до стената, тя се е присъединила към работата на щаба с цел да не създаде прецедент - досега всички съпруги на кандидат-президенти са агитирали рамо до рамо с мъжете си.


"В крайна сметка ще имаме първата работеща президентска съпруга. Това е добре - от десетилетия всички американки имат право на труд, но това не се отнасяше за половинките на мъжете в Белия дом" - изразява мнението си Катрин Джелисън - професор по история в университета в Охайо.


Джил Байдън е определяна като "командорша" и силна фигура в семейните отношения, но не в негативен смисъл. Джо и Джил се запознават през 1975 г., само три години след смъртта на първата съпруга на Байдън - Нейлия. Заедно с нея в автомобилна катастрофа загива и малката им дъщеря. Джо Байдън остава вдовец с двама малки синове на ръце. След като сключва брак с баща им, Джил се превръща в майка за децата.


"Определено за Джо е най-важно мнението на жена му. Включително по въпросите за възпитанието на децата му от първия му брак" - твърдят близки на семейството. Те смятат, че Джил е здраво стъпила на земята и не се поддава на клюките, че мъжът й е опипвал секретарки в Сената и е участвал в оргии.
"Все пак това са слухове, разпространявани от лагера на Тръмп", заключават неназованите източници от демократическия лагер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама