Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9213806 www.bgdnes.bg

Урок по правопис на дело срещу наркоченгета

Темида изнася урок по български език по дело срещу престъпна група за наркотици с участници ченгета! Заради погрешно използвана буква в обвинителния акт спецпрокуратурата е изкарала един от подсъдимите служител на реда! Затова магистратите от втората инстанция обясняват грешката със завидни филологически познания, за да не се объркват ролите в процеса, научи "България Днес".

Произнасянето на апелативния спецсъд е по делото срещу група, зареждала с дрога северните квартали на София. По случая зад решетките попадат инспекторите в група "Охранителна полиция" в столичното 2-ро РПУ Калин Илиев и Мартин Велев. Те са играли много важна роля в състава на групата, като разчиствали терена, посочва след арестите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Реклама

Белезници щракват около китките на Георги Донев, Боян Панев, Владимир Петров, Владимир Бонжов, Деян Козарев, Димитър Дончев, Иван Игнатов и Теодор Борисов. Панев е сочен за главатар на организацията. Според разследващите той е правил срещите си със служителите на реда в автосервиз в Требич, стопанисван от друг член на групата. Полицаите са опъвали чадър над наркотърговците и са пренасяли големи количества амфетамин и марихуана в патрулните автомобили на МВР, обявяват криминалистите след акцията. Пласирали са основно синтетична дрога - амфетамин и хапчета екстази, както и марихуана. На един от проверените адреси открихме цял чувал с амфетамини, разказва антимафиот.

Търговците на отрова взимали по няколко хилядарки на курс, а припечеленото влагали в коли, предпочитали "Мерцедес" и БМВ, разкриват криминалистите.

Спецоперацията по разбиването на бандата е в края на ноември м.г. в Нови Искър, Мировяне, Доброславци и квартал Требич. Коли на жандармерията блокират населените места, проверяват се всички автомобили. Въпреки това един от "Фирмата" успява да премине през ситото и е обявен за издирване. При тарашите е открит амфетамин за над 10 бона, скрит в чувал с кучешка храна. Дрога е намерена в креватчето на детето на един от задържаните. Акцията успява да уплаши дилърите, които временно се покриват под угрозата от решетки. Заради подгонването на наркоразпространителите клиентите им дори се оплакват, че няма откъде да си набавят цигара марихуана.

Първоначално 14 са задържаните, а 10 от тях се сдобиват с обвинения и са изправени пред спецсъда. Обвинителният акт е внесен на 27 юли - 4 дни преди да изтече 8-месечният срок, след който арестуваните без дело трябва да бъдат пуснати. През септември се провежда разпоредително заседание, на което магистратите решават да върнат делото на прокуратурата заради нарушения. Това се случва на 5 октомври, а два дни по-късно обвинителният акт е входиран отново. Така сумарно подсъдимите са били под стража 7 месеца и 28 дни, което не нарушава законовия срок, преценяват от втората инстанция.

От всички на подсъдимата скамейка само Деян Козарев е пуснат под домашен арест заради здравословни проблеми. Останалите се напъват за свобода под различни предлози като починала баба и гледане на малко дете, но са посечени. Магистратите преценяват от втория път, че пропуски няма и делото може да се гледа по същество.

Служителите на Темида не се съгласяват със защитата, че е допуснато грубо нарушение, като Теодор Борисов е обявен за полицай. "При описание на проведените срещи между подсъдимия Боян Панев и подсъдимите Велев, Илиев и Борисов, прокурорът е посочил: "полицейски служители на 2-ро РУ СДВР", с изброяване със запетая, след препинателен знак тире, на имената на двамата полицаи Велев и Илиев. Името на подсъдимия Борисов, за когото не са налице данни да притежава това длъжностно качество, не е смислово разчленено в рамките на сложното изречение предвид неправилната употреба на простия съединителен съюз "и", който свързва, а не разделя и не противопоставя еднородните части в изречението", коментират със завидни филологически познания съдия Галя Георгиева и колегите й.

Реклама

Те признават, че обсъжданата синтактична и пунктуационна непрецизност поражда и смислова неяснота, както се оплаква адвокатът. Въпреки несъвършенството на писмената реч подсъдимите могат да разберат волята на прокурора, смятат магистратите.

Колеги на прицел

"Наркофирмата" е поредният случай на забъркали се по необичаен начин с кримиконтингента служители на "Охранителна полиция" към столичното Второ районно. По-рано на Централна гара са заловени двама полицаи. Според разследващите те хващали наркомани и ги изнудвали за пари, за да не бъдат задържани. Имали достъп до дрога, която в някои случаи подхвърляли в джобовете на "заподозрените", за да ги изнудват.

След това други ченгета от управлението, станали известни с екзотичните прякори Боби Мерцедеса и Светльо Камилата, бяха прибрани при акция в "Орландовци". Те са част от банда, която гравитира около циганския бос Коце Белия и роднините му от клана на Гольовците. Разследванията са за разпространение на наркотици, грабежи, кражби и производство на алкохол менте. Ролята на ченгетата била да пазят групата от други униформени, издават колегите им.

Реклама
Реклама
Реклама