Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9225635 www.bgdnes.bg

Жоро Милионера на крачка от милионите

На крачка от свободата и задигнатите близо 1,5 млн. лв. е емблематичният обирджия Георги Енев, който, след като отмъкна пачките в Пловдив, се сдоби с прозвището Жоро Милионера.
Осем години след грабежа парите така и не са открити. Къде са те, знае само Жоро Милионера, който получи присъда от 12 години заради грабежа.
Енев вече има право на предсрочно условно освобождаване от затвора. Той отговаря на изискванията за такава процедура - изтърпял е половината от наказанието си, работи зад решетките, награждаван е неколкократно. Освен всичко това при него е отчетен нисък риск от рецидив. Към днешна дата Жоро Милионера е изтърпял 8 години и 4 месеца от 12-годишната си присъда. Той постъпва в затвора в края на юни 2013 г., но работи от март 2015 г. в цех на затвора. Според закона два работни дни зад решетките се смятат за три дни лишаване от свобода.
Зад решетките Жоро Милионера бил тих и кротък, гласът не му се чувал. Работел изключително съвестно и отговорно. Не влизал в абсолютно никакви пререкания с останалите затворници. Според инспектори от затвора Енев не бил конфликтен, избягвал скандали и разправии с останалите осъдени. Тази характеристика на осъдения щяла да бъде в негов плюс при искане за предсрочно освобождаване, което към момента той не бил депозирал, въпреки че вече има пълно право.
По време на разследването и съдебното следствие отмъкнатите пари така и не бяха открити. Жоро Милионера мълчал като риба при разпитите, не обели дума за това къде са парите и по време на делото в съда. Тези факти родиха много слухове за мястото, на което обирджията е скрил парите. Заради плъзнали приказки, че чувалите с милиона са заровени в Родопите, всяко лято около различни села там обикалят търсачи на парите на Жоро Милионера. Къде са пачките, знае само Енев, който към момента не бързал да излиза от затвора. Засега той не бил подал молба за предсрочно освобождаване.
Дръзкия обир Георги Енев извърши на 22 юни 2012 година. Парите са задигнати от инкасов автомобил. По-късно станаха ясни подробности около обира. Енев се подготвил, като си извадил деблокиращ ключ за служебната кола. Предварително паркирал опела на баща си на улица "Петрова нива" в пловдивския район "Южен" и зачакал удобен момент да направи удара на живота си. На 22 юни Енев работил с колегата си Манчо. Когато се озовали в района на опела, Жоро дал 20 лева на другия охранител да отиде да купи дюнери. След като Манчо се скрил зад ъгъла, Енев потеглил към ул. "Петрова нива". Там отворил инкасовия автомобил, прехвърлил чувалите с пачките в опела и отпрашил към Родопите.
Георги Енев веднага бил обявен за общодържавно издирване, но без резултат. Той се предал сам на 5 юли 2012 г. Никой не знае какво е правил Енев през това време. Последва продължителна съдебна сага, като Енев получи 8 години затвор на първа инстанция, но присъдата беше увеличена на 12 години от Апелативния съд в Пловдив.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама