Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9232260 www.bgdnes.bg

Наркокасиер пропява срещу шефовете в ГДБОП

Соченият като посредник член на престъпна група пропява срещу началници на "Наркотиците" в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков! Магистратите се позовават на обясненията на Десислав Такев, който е спряган като човека, движил парите между престъпни босове и висшите антимафиоти, за да оставят Ванков на топло. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".
Такев е пропял на няколко пъти, като последният е в края на септември. Той е обвинен като член на бандата, за която са погнати Панков, Ванков и служителката от Национална полиция Василена Фикирлийска. Според спецпрокуратурата четиримата са действали като престъпна организация от началото на 2017 г. до края на юни 2020 г. и са опъвали чадър над наркобосове. Такев е взимал 10% от сумите, за да разнася парите, става ясно по време на разследването. След като сътрудничи, той е пуснат на свобода срещу парична гаранция, а полицайката - без мярка за неотклонение.
Срещу началниците в ГДБОП проговарят и някои от най-изявените крими герои. За да дадат показания, изненадващо се появяват търсените от месеци Радмил Ранов - Радо Ланеца, Веселин Христов-Паяка, Златомир Запрянов, както и Росен Кръстев-Стъкларя. Ланеца и Паяка са обвинени като тартори на най-голямата банда за наркоразпространение. Отделно Паяка наскоро получи 3 г. затвор по делото на "Чуковете", като магистратите отчитат негови предишни осъждания.


По незнайни канали изгнаниците разбират за разработката и ден преди арестите се появяват, за да дадат показания пред съдия. Ланеца разкрива, че антимафиотите са вземали пари от мъж с прякор Турчина, за да покровителстват организацията му. Запрянов признава, че е записвал даваните суми в тефтерче. Криминалистите претърсват дома му и откриват син тефтер и тетрадка със записки и отбелязвания. Погнатият като наркоиграч се изявява като счетоводител и в мегабандата, тъй като записва продаваната дрога и получената за нея сума.
Стъкларя разказва пред ченгетата, че е дал белязани 5 бона на Панков. Преди това пуска сигнал до "Вътрешна сигурност" и посочва, че антимафиотите са вземали пари за чадър от 2017 г. насам и дори са го предупреждавали за предстоящи акции. Той дава на къртиците записи на комуникацията си с шефа на отдел "Наркотици". Споделя, че по време на разговорите с Панков включвал телефона на високоговорител, а жена му записвала с диктофон. Освен това признава, че е давал пари на БОП-аджиите, за да ударят конкурентите му на наркопазара от групата на Габриел Боцев-Жабата.

Реклама


При акцията колегите на Панков и Ванков претарашват кабинетите им в сградата на ГДБОП на бул. "Цариградско шосе". За да оставят Ванков в кауша, съдиите се позовават на протоколи от претърсванията в дома и службата му, без да става ясно какви са находките. Магистратите цитират още флаш-памети и телефон, предадени доброволно от Паяка, Ланеца и Запрянов, справки от мобилните оператори с разпечатки за проведени разговори на обвиняемите, компютърнотехническа експертиза и експлоатирани по делото специални разузнавателни средства (СРС).
Спецсъдът намира тези доказателства за недостатъчни и определя по-лека мярка за Ванков. Според съдия Иво Хинов от първата инстанция в обясненията на Такев и показанията на свидетелите липсва конкретика. Любопитното е, че именно Хинов гледа процеса срещу меганаркобандата на Ланеца. Като порок съдията изтъква и това, че се нищи само престъпна група, без да са повдигнати обвинения за вторични престъпления. Апелативните спецмагистрати цитират, че в съдебната практика участието в престъпна група е самостоятелно престъпление и няма нужда от повдигане на още обвинения.
Служителите на Темида са категорични, че Ванков няма да се укрие, но на свобода може да извърши престъпление. "Рискът се извежда от спецификата на деянието по повдигнатото му обвинение, което се характеризира с повишена степен на обществена опасност, тъй като засяга обществените отношения, свързани с реда на управлението, доколкото са обвинени длъжностни лица от състава на МВР, чиито служебни задължения се изразяват в опазване на установения в страната правов ред и законност, и които вероятно са нарушили тези свои задължения, осигурявайки покровителство на лидери в наркоразпространението", коментира съдът.


Отмъщение от бандити

Като отмъщение си обясняват антимафиотите това, че са заковани от наркоиграчи, които са разследвали. И пред съда защитниците им отбелязват, че обвинението срещу Панков и Ванков се гради на показания на криминално проявени лица, спрямо които антимафиотите са извършвали полицейски разработки, проверки и реализации. Съдът отвръща, че тези показания не могат да бъдат игнорирани, още повече че няма забрана в Наказателно-процесуалния кодекс крими герои да бъдат свидетели.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама