Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9236093 www.bgdnes.bg

Всички от групата на Божков пуснати

На свобода вече са всички обвинени като участници в престъпната група за принуда, данъчни престъпления, изнасилвания и убийства на Васил Божков, става ясно от решение на спецсъда.

Честта да се прибере у дома, макар и последен, се пада на Веселин Балтов, шеф на личната охрана на духналия в Дубай хазартен бос. След решението на спецмагистратите Балтов сменя килията с домашен арест заради отпаднала опасност да се укрие или извърши друго престъпление.
За бившата барета Балтов се твърди, че като дясна ръка на Божков е забъркан в немалко сенчести афери. Част от тях станаха ясни по време на предишните му мерки за неотклонение. Тогава прокуратурата цитира показания на таен свидетел, който разказва пред разследващите, че на него лично Божков му казал, че Балтов стрелял по Манол Велев при покушението на 11 юли 2007 г. Божков казал още, че бившата барета "бил много подготвен". Други свидетели го свързаха и с поръчано покушение срещу Алексей Петров.
Адвокатите на Балтов от своя страна контрираха, че по времето, когато Велев е гръмнат в центъра на София, той е бил на почивка в чужбина.
За дейността на охранителя се разбра и от думите на бившия съдружник на Васил Божков - Цветомир Найденов.
"Негово изключително подставено лице в редица фирми, но най-важното - като охранител и постоянна сянка на Черепа, може би е виждал какво прави Тоалетното чудовище по женските тоалетни в нощните заведения", описа дейността на Балтов във фейсбук Цветомир Найденов преди няколко месеца.


Част от задачите на Васил според Найденов Балтов изпълнявал и с помощта на адвокат Славчо Марков, който играел ролята на "човек за свръзка с различни институции като ДАНС, МВР и НАП".
Балтов и Марков бяха задържани при спецакция през юли. Повод за нея бе скандалът със следенето на спецпрокурора Ангел Кънев, чиито снимки Божков публикува във фейсбук с твърдение, че е ходил да натиска данъчни служители. Това предизвика остра реакция от главния прокурор Иван Гешев и прокурорската колегия на ВСС, които определиха снимките като заплаха и престъпление, защото явно водещият разследването срещу Божков е следен.
При обиските освен снимките според прокурори са намерени и изготвяни досиета на различни магистрати. В тях се съдържали домашни адреси, телефонни номера, имена на роднини, намерено е и указание един от магистратите да бъде следен, обявиха от прокуратурата.
Малко след това Славчо Марков бе пуснат на свобода от съда с мотив, че възрастта и здравословното му състояние не позволяват да стои в килия.
По същото време на свобода излезе и съпругата на Божков - Елена Динева. Повод за нейното пускане стана фактът, че е изтекъл законовият 8-месечен срок за задържане на човек, срещу когото няма внесен обвинителен акт. По домовете са и останалите, за които се твърди, че са част от групата на Васил Божков - личната му секретарка Йоана Чолакова и синът му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама