Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9239056 www.bgdnes.bg

Исландия и Швеция потъват в Лига на нациите

Викингите без точка в една от елитните групи

България не е единствената някогашна футболна сила, която безславно затъва в турнира Лига на нациите. Същото се случва и с един от най-кошмарните ни съперници - отборът на Швеция.

"Тре крунур" точно като нас са на последно място, но в една от най-силните групи. Скандинавците трябваше да се изправят срещу световния шампион Франция, европейският първенец Португалия и Хърватия, която игра финал на мондиал 2018. Швеция не успя да се противопостави успешно и спечели само три точки. Успехът дойде в домакински мач срещу Хърватия с 2:1. "Тре крунур" загуби всички останали срещи, като най-тежкото поражение бе при гостуването на Португалия - 0:3. Франция прие Швеция в последен мач от групата на 17 ноември.

Реклама

"Петлите" добре помнят, че точно на тази дата през 1993 г. бяха екзекутирани от България с два гола на Емил Костадинов и така пропуснаха световното първенство в САЩ '94. Сега Франция бе безмилостна и спечели с 4:2. Това праща шведите в по-долната дивизия "В". Историята помни, че Швеция, също както и България, преживя незабравимо американско лято на световното през 1994 г. Тогава скандинавците спечелиха мача за третото място срещу Пеневата чета с 4:0. Сега и ние, и, шведите ближем рани след слабо представяне в Лига на нациите.

Същото важи и за отбора на Исландия, който учуди света на Евро 2016, достигайки до четвъртфинал. Но сега тимът е много далеч от златните си моменти. Викингите са единственият тим, който не спечели нито една точка в групата си в Лига на нациите. Исландия допусна поражения в общо шест мача, но срещу съперници, далеч по-силни от тези на България. Загубите дойдоха от Белгия, Англия и Дания. Най-тежки бяха неуспехите срещу фаворитите Белгия и Англия. Исландия загуби с 1:5 при гостуването си на "червените дяволи" и с 0:4 от британците на селекционера Гарет Саутгейт. На първо място в тази група завърши Белгия с 15 точки, а на второ Англия с 10. Слабото представяне на Исландия доведе до оставката на селекционера Ерик Хамрен. Той обяви намерението си да напусне още преди последния мач срещу Дания, загубен впоследствие с 1:2.

"Не успяхме да се класираме за европейското първенство - призна очевидното Хамрен. - Исландия започва квалификациите за световно първенство през март, така че е най-добре някой друг да поеме контрол и да класира тима."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама