Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9239121 www.bgdnes.bg

Герчев торпилира световния шампион

Българинът тръгна с две победи в Прага

Янислав Герчев (60 кг) хвърли бомбата в първия ден от европейското първенство по джудо. 31-годишният българин елиминира световния шампион Лухуми Чхвимияни (Груз) във II кръг.

Тактическата битка беше много оспорвана. Съперниците получиха по две официални предупреждения шидо. В ключов момент от срещата Герчев направи самопожертвователната техника томое наге. Първоначално реферът не даде оценка. След поискано видео и преразглеждане на ситуацията от треньора на националния отбор и баща на Янислав - Атанас Герчев, беше присъдена директна победа - ипон.

Реклама

Това беше трети мач между българина и грузинеца. Балансът вече е 2:1 в полза на Герчев.

През миналата година Чхвимияни беше тотален хегемон в категория до 60 кг. Освен световната титла в Токио той спечели и европейските игри в Минск, с което се превърна във фаворит за олимпийското злато.

Успехът беше втора победа за Герчев на първенството. Той стартира с успех над Биаджио д'Анджело след ипон. Негов съперник на четвъртфинала е Артьом Лесюк (Укр).

Герчев има два сребърни медала от европейски първенства в своята кариера.

Борислав Янаков (60 кг) отпадна още в първия кръг от Давид Старкел (Слв) след продължение и три наказания шидо.

Божидар Темелков (66 кг) отстъпи на старта от Себастиян Зейдъл (Хрт) след ипон.

Ивелина Илиева (57 кг) се справи в първия кръг с Вера Земанова (Чех) за 1:17 мин след задържане 20 секунди на земята и ипон. Нейна съперничка на четвъртфинала е Тереза Щол (Гер).

Утре своето участие започва друг наш топ състезател Ивайло Иванов (81 кг). В I кръг той ще се бори с Никола Шилар (Фр). Марк Христов ще има за съперник Салвадор Касес Рока (Исп).

Реклама
Реклама
Реклама