Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9239197 www.bgdnes.bg

Култовите мустаци във футбола

Тодор Батков е най-популярният, Петков го имитира

С култов мустак се появи в студиото на БНТ бившият футболист Станислав Ангелов, който анализира мача на националите срещу Ирландия. Директорът на школата "Левски-Раковски" отнесе куп подигравки в социалните мрежи.

Неговият вид всъщност е част от благородна инициатива, която се прави по цял свят. Месецът на мустака е предизвикателство, което произлиза от Австралия и се прави през ноември. Мъжът не трябва да бръсне своя мустак. Целта е да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно рака на простатата. Статистиката сочи, че един на всеки 9 мъже страда от тази болест.

Реклама

Най-емблематичният мустак в българския футбол е притежание на бившия собственик на "Левски" Тодор Батков. За адвоката това беше негов символ. Днес вече е доста побелял. През 2013 година вратарят Георги Петков се подигра жестоко, като имитира с пръст под носа мустака на Батков пред агитката на "Левски". С този си жест той искал да покаже, че неправилно е изгонен от "Герена".

"Съжалявам за това, което направих след мача с този жест към Батков. Естествено, че останах обиден от раздялата с "Левски". 10 години играх там, не беше коректна тази раздяла. Времето лекува и вече съм го превъзмогнал", признава Петков.

Друг емблематичен мустак от близкото минало е този на Христо Порточанов. Бившият собственик на "Нефтохимик" се кани да се кандидатира за овакантения президентски пост в БФС. Навремето той респектираше с вида си по стадионите в "А" група.

С мустаци на терена играеха футболни легенди като Ради Здравков, Лъчо Танев, Цецо Йончев, Петър Петров.

Божигол шашка в Китай

Реклама

През 2017 година българският нападател Валери Божинов шашна Китай с новаторски мустак. Той показа новата си визия, докато играеше за местния "Мейчжоу Хака".

Тогава Божигол бързо се превърна в център на внимание в съблекалнята и дори си намери нов приятел, който българинът беше кръстил Кинески Праско.

Мустакатата афера на Валери приключи бързо и той явно не се хареса в този вид. В момента играчът на "сините" ходи с окосмение на лицето тип катинарче.

Гунди също си пуска

В последните си години приживе легендата на българския футбол Георги Аспарухов-Гунди също решава да пусне мустак. Това се вижда на една от малкото му снимки в този вид. Той е заимствал визията от някои популярни за времето си филмови звезди.

Гунди има голям афинитет към театъра и киното. Футболната легенда дори отива на пробни снимки за един от култовите от времето на соца български филми - "Черните ангели".

"Стефан Данаилов отрича това, но режисьорът Въло Радев беше предпочел Гунди пред него на кастинга", спомня си съпругата на легендата Величка Маркова. Реализацията на Гунди като актьор е предварително обречена, тъй като той няма никакво свободно време за кинокариера покрай футбола.

Модерни са сред треньорите

Куп български треньори по футбол изграждат имидж пред подопечените си, като пускат рунтав мустак. Със своята строгост се слави Георги Василев-Гочето. Той е ставал шампион у нас с три различни отбора - "Етър", "Левски" и ЦСКА. Но винаги е бил с неизменния си мустак на лицето. Дори когато изведе непретенциозния тогава "Унион" (Берлин) до финал за купата на Германия, изуми немците със строгата си визия.

Популярен мустакатко е и треньорът Ферарио Спасов, който за последно водеше "Ботев" (Пд) през този сезон. За разлика от престоя му в "Литекс" и ЦСКА сега косменото му оформление е доста избеляло и оредяло.

През пролетта на 1999 година Ангел Станков постига начело на "Левски" 14 победи и 1 равен мач. Неговият емблематичен мустак не му носи късмет и отборът така и не успява да стане шампион за сметка на "Литекс".

Реклама
Реклама
Реклама