Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9239955 www.bgdnes.bg

Наш гросмайстор играе за "Реал" (Мадрид)

Шахматистът Иван Чепаринов зад кауза на "белия балет"

Българският гросмайстор Иван Чепаринов, световният №1 в шаха и доскорошни футболни звезди на "Реал" (Мадрид) се включват в уникален фестивал по шахмат.

Чепаринов участва в турнир, организиран от фондацията на кралския клуб. Шоуто е онлайн и протича 12 часа, през които фенове могат да местят срещу различни звезди. Каузата е благотворителна и таксите за участие от по 300 евро отиват за проекти за социално включване на уязвими групи в спорта.

Реклама

Освен Чепаринов и друг участник има българска връзка. Испанецът Иван Салгадо, станал шампион на страната си на 22 години, е възпитаник на НСА. Звездата обаче е актуалният световен шампион Магнус Карлсен, който преди дни бе обявен за втория най-велик шахматист на всички времена - след Гари Каспаров и преди Боби Фишер. Карлсен е фен на "белия балет" и участва в представянето на шоуто, което бе в последния ден на октомври на стадион "Сантяго Бернабеу". На самия фестивал фигури местят и бивши футболисти на "Реал" като Алваро Арбелоа, Естебан Гранеро, доскорошният треньор на тима Сантяго Солари.

Фестивалът е истинско шоу, като Карлсен се изправя срещу всички участници, Чепаринов срещу медицинския директор на кралския клуб, а 1000 жени срещу звездите от турнира.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама