Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9242628 www.bgdnes.bg

Вратарят рекордьор Майкъл Матев: Мечтая за "Левски" и "Реал"

Вратарят на четвъртодивизионния "Левски-Раковски" Майкъл Матев стана известен през последните дни. Той записа рекорд по поредно спасени дузпи в света, когато става дума за двубой от първенство. 20-годишният Матев отрази 4 поредни наказателни удара. Единствено митичният страж на "Стяуа" Хелмут Дукадам е успявал да отрази 4 последователни дузпи, но в един двубой. Вратарят на "Интер" Самир Ханданович направи 6 поредни спасявания на наказателни удари през 2014 г., но във всички турнири.

- Майкъл, как разбрахте, че постижението ви е своеобразен рекорд?

- С мен се свърза човек от БНТ. Той ми каза, че съм направил рекорд. Попита ме дали искам да направи материал и аз се съгласих. Преди това не знаех, че четирите ми спасени поредни дузпи е световно постижение. Играя мач за мач и не съм мислил за рекорди.

Реклама

- Какво означава това за вас?

- Играя всеки мач на 100%. Въобще не мисля дали искам да поставям рекорди. Ако пак има дузпа, ще гледам отново да я спася.

- Имате ли някаква тактика при дузпите?

- Имам си, но няма да я издам. Всеки вратар използва определена тактика. Някои си избират предварително ъгъл, а други чакат до последно. При всеки е строго индивидуално.

- Много вратари имат ритуали преди дузпи. Вие правите ли нещо специално?

- Не, нямам никакъв ритуал, преди да ми бият дузпа. Когато бях по-малък имах преди мач. Но не е до ритуалите. Всичко е до нагласа за двубоя.

- Усещате ли вече известен страх в изпълнителите, когато застанат срещу вас?

- Преди да се появи информацията за постижението ми в интернет, не бяха много запознати с факта, че съм дузпаджия. Но преди последния ни мач точно това ми говореха играчите от другия отбор. Казваха ми: "Сега, ако има дузпа, ще я спасиш ли? Пета поред". Сигурно вече ще обръщат повече внимание, когато застават срещу мен. Това не ме притеснява.

- Вашите съотборници как реагираха?

Реклама

- Те са страшно доволни, радват ми се. Поздравиха ме всички момчета, когато разбраха.

- Кой вратар е вашият кумир?

- Икер Касияс. За жалост след успешната кариера в "Реал" (Мадрид) и "Порто" се наложи да се откаже заради здравословните му проблеми. Той е моят кумир. Покрай него се запалих да бъда вратар още на европейското първенство 2008 година. Тогава с екипа на Испания направи страхотни спасявания дори и на дузпи. Касияс за мен е един от най-великите.

- Има ли някой, от когото сте се учили?

- Много треньори съм имал в различните клубове, в които съм бил. От всеки съм гледал да взема възможно най-доброто. Занаят се краде. В ЦСКА 1948 през 2018-а бях трети вратар и треньор там ми беше Йордан Йорданов-Жан. Последно в "Левски-Раковски" работих с Михаил Иванов. Той и в момента е активен футболист в "Царско село".

- Винаги ли сте бил вратар?

- Като цяло - да. Случвало се е да играя в мачове напред, но инцидентно. В една предсезонна контрола, докато бях в "Надежда" (Доброславци) от "В" група, срещу "Локо" (Сф) ме пуснаха ляво крило за 20 минути. Но иначе с изключение на началото винаги съм бил вратар. Започнах да тренирам на 6 години в "Левски-Раковски". Първите една-две години играех навсякъде, но на мачовете главно пазех. След втората година окончателно ме поставиха като вратар.

- Кой ви постави на този пост?

- Още Валери Греков, който ми беше треньор на "Раковски", като много малък ме слагаше. След това Божидар Костадинов окончателно ме постави на вратата. С изключение на първите две години, когато децата се въртят на всички постове, за да добият основни футболни познания, винаги съм бил вратар.

- Какво е нивото на футбола в трета и четвърта дивизия? Какви са амбициите на "Левски-Раковски"?

- Ние с "Раковски" в момента сме в четвърта и се борим за изкачване в по-горната. В трета нивото не е много по-ниско от това във втора. Разликата е в професионализма на футболистите и заплащането. Като качество не се различава много. Между четвърта и трета е малко повече. Отборите, които са по-напред в класирането при нас, във "В" група биха държали средата на таблицата и надолу. Не мисля, че ще бъдат сред фаворитите. В нашия футбол основната разлика е между Първа и Втора лига. Там се усеща отчетливо във всеки един аспект. Що се касае до нас, Станислав Ангелов е един от най-амбициозните хора, които познавам. Във всеки мач се борим за трите точки. Надявам се да успеем да влезем във "В" група.

- При вас как се отразяват коронавируса и мерките, които се взимат?

- Пречи много на тренировъчния процес. Ако отново кажат, че се затварят стадиони и площадки, той ще прекъсне. През пролетта всеки гледаше да се готви индивидуално, както може. В момента всичко е добре откъм тренировки. Лошото е, че не се знае кога може да ти отменят мач, дали в другия отбор няма заразени.

- Как се озовахте в "Левски-Раковски"?

- Това е третият ми престой в тима. Започнах да тренирам на "Раковски" на шест години. До осем и половина бях тук. След това се смениха шефовете на школите на "Герена" и "Раковски". Нашият шеф взе треньори оттук, а те някои деца, сред които и аз, на "Герена". Бях там пет години. След това тренирах в "Славия" две. После през 2016-а се върнах в "Левски-Раковски" до 2018. Тогава за първи път играх мъжки футбол. На 17 пазих пак в четвърта лига. Бяхме на крачка от влизане в трета, но нямахме късмет. Мача преди баража го загубихме в последните десет минути. Сега след ЦСКА 1948 и "Надежда" (Доброславци) реших да се върна.

- През минали години в отбора се пускаха някои изявени ветерани. Сега има ли някой от тях?

- Станислав Ангелов играе в почти всеки мач. Миналата година е участвал и Милан Коприваров, Мартин Димов също. Централен нападател сега ни е Ермес Кандела. В момента е с 19 гола от 10 мача. Играл е с "Локо" (Сф) в "А" група. Беше спрял с футбола за известно време, но сега е при нас.

- Има ли отбор, в който мечтаете да играете?

- В България от малък моя мечта е да играя в мъжкия отбор на "Левски". В чужбина - за "Реал" (Мадрид).

Реклама
Реклама
Реклама