Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9248150 www.bgdnes.bg

COVID не плаши коледната ни премяна

43 километра гирлянди във Варна 

Рождественско дръвче ветеран в Русе, Пловдив "изсели" пеликани, за да го сложи във фонтан 

Коронакризата няма да засегне традиционното палене на светлините на елхи в страната ни, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Докато в Европа и по света отменят коледните украси и базари, у нас вече ударно тече поставянето на светлини в градовете, за да бъдат готови за началото на декември.

Елхата в Пловдив ще се издига във фонтана с пеликаните в центъра на града. Заради коледното дръвче водата от съоръжението беше източена, а фигурите на птиците - демонтирани и транспортирани в склад, където ще бъдат съхраняване до края на празниците. В близост ще е и ледената пързалка, с която Пловдив се гордее, че е най-голямата на Балканския полуостров. Коледното украсяване на главната улица на Града под тепетата започна още по-рано. За пръв път в най-новата история на града това се случи в началото на този месец, както е в големите европейски столици. Запалването на светлините на коледната елха по традиция ще бъде на 1 декември.

В Русе ще имат нова коледна украса от 72 елемента, като част от тях ще бъдат поставени на новоизградената крайбрежна ивица. Но елхата ще бъда същата, както последните години - 13-метрово изкуствено дръвче, което е заградено с кът с 10 фигури - на Дядо Коледа, Снежанка, снежен човек, еленчета и други.

Общо над 600 тематични елемента - свещи, елхички, снежинки, звездички, камбанки и 43 000 метра светещи гирлянди, ще грейнат във Варна в навечерието на коледните празници. По традиция на площад "Независимост" отново ще бъде поставена фигурата на Дядо Коледа, както и влакчето с подаръци.

Стара Загора беше един от първите големи градове, които монтираха елхата си. Тя е разположена пред катедралния храм "Свети Николай". Заралии ще се радват и на коледен базар, който традиционно ще има и в Русе и София. Все още няма яснота за елхата в столицата, като вече се чуха предложения дръвчето да бъде изместено от сегашното си местоположение до НДК и запалването на светлините му да се прави на площад "Славейков".

Най-голямата ледена

пързалка на Балканите 

Ледената пързалка в Пловдив ще се разпростира върху 20 000 квадратни метра и ще работи всеки ден от седмицата от 10 до 22 часа. Организаторите са взели и предпазни мерки във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19, като след всяка сесия кънките ще се дезинфекцират, а капацитетът на пързалката ще бъде използван 50 на сто.

Най-високата няма да грейне

Най-високата коледна елха в света няма да бъде вдигната в германския град Дортмунд. Това решиха местните власти заради пандемията от коронавирус, въпреки че изграждането й вече беше започнато. За да направят 45-метровата елха, организаторите купуват 1600 европейски елхи от планинския район Зауерланд в Северен Рейн-Вестфалия. За украсата са използват множество гирлянди и 48 000 лампички. Цялата конструкция тежи около 40 тона, а стойността й е около 300 000 евро.

Реклама
Реклама
Реклама