Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9249434 www.bgdnes.bg

315 са свидетелите по делото срещу Арабаджиеви

Може да им се повлияе, понеже са служители

Съдът признава, че Ветко отдавна е в килия, но го задържа, защото има офшорки

315 са свидетелите по делото срещу Арабаджиеви! Внушителният брой на козовете на прокуратурата е изтъкнат от апелативния спецсъд като един от мотивите да остави Ветко Арабаджиев зад решетките. Това става ясно от определение, научи "България Днес".
Магистратите отбелязват, че показанията на свидетелите пред разследващите са едно от доказателствата да се предположи авторство на престъпленията, в които хотелиерът е обвинен. Понеже делото се затлачи и от месеци буксува на старта, свидетелите още не са разпитани пред Темида. Затова съдът се опасява, че може да им се оказва въздействие, ако милионерът е на свобода. Това е така, тъй като голяма част от тях са работели в търговски дружества, собственост и управлявани от подсъдимия, посочват съдия Галя Георгиева и колегите й.
Освен показанията на свидетелите в подкрепа на обвинителната теза са и протоколите за претърсване и изземване от помещения, офиси, жилища на подсъдимите и иззетите като веществени доказателства пари и документи. По делото са изготвени съдебно-технически експертизи на мобилни телефони, съдебно-счетоводни експертизи, приложени са и снетите на хартия разговори от прилаганите СРС. Делото се води от фактическа и правна сложност поради многото доказателства и свидетели и 13 вещи лица. На подсъдимата скамейка са 8 души - Ветко и Маринела, синът им Вълчо Арабаджиев, Петьо Стойков, Елена Маркова, Ромелия Кирилова, Станислав Серафимов и Фиданка Стойчева. Те са обвинени като престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.


На първа инстанция съдия Христина Колева, която гледа процеса, решава да пусне Ветко под домашен арест с електронна гривна, по подобие на съпругата му Маринела. Съдийката се смилява над известния подсъдим заради влошеното му здраве и продължителния срок на задържане - година и седем месеца.
За пореден път апелативният спецсъд отменя решението й и отсича, че бизнесменът трябва да търка нара. Магистратите от горната инстанция съзират опасност той да извърши престъпление, като въздейства на свидетелите. Макар да няма данни за такива опити, служителите на Темида извеждат този риск от това, че свидетелите са подчинени на Арабаджиев.
Освен това смятат, че съществува и риск Ветко да се укрие. Причината е, че той разполага със значителен финансов ресурс. "Същият е собственик на офшорни дружества, регистрирани извън пределите на ЕС, и в този смисъл разполага със средства, които могат да му послужат за укриване от съдебните органи извън територията на Република България. Наред с това по делото са налице факти, че подсъдимият е доведен принудително след задържането му от испанските власти в резултат на издадена европейска заповед за арест от българските такива", коментират съдиите. Те смятат, че Ветко е знаел за провежданото спрямо него разследване у нас, тъй като синът му Вълчо е бил задържан по делото.
Съдът признава, че милионерът е задържан от дълго време, но отчитат, че рисковете не са намалели до степен да се облекчи мярката му. Относно оплакванията му от здравословни проблеми магистратите се позовават на епикриза, че подсъдимият страда от хронично възпаление на простатата с давност над година и спрямо него се провежда лечение за овладяване на възпалението.
Поредния удар от Темида Маринела коментира в социалните мрежи с цитат от автора на "Кръстникът" Марио Пузо: "Силата на едно семейство, както и силата на една армия се крие в лоялността на отделните членове един към друг".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама