Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9251329 www.bgdnes.bg

Фолклорната певица Нелина: Липсва ми, но не смея да пея на живо

Доброволно хората не спазват дистанция и дисциплина 

КОЯ Е ТЯ

Нелина е родена на 10 март в Русе. Израства при своите баби, откъдето обиква българската народна музика. Пораства като буйно и любознателно дете, което обича да пее, да рисува, да спортува и иска да опита от всичко. Завършва Английската гимназия "Гео Милев" в Русе. Езиците са й слабост - владее немски, английски, руски, сръбски и гръцки.

Започва музикалната си кариера като певица във фолклорен ансамбъл „Найден Киров". През 1993 г. става солистка във формация „Фаворит“ - гр.Свищов с Еми Стамболова, с които издават два албума. От 1996 г. Нелина развива самостоятелна кариера и издава първия си албум "Не разваляй магията“ (1996) с "Милена рекърдс".

Реклама

От 1998 г. Нелина подписва договор с музикална компания "Пайнер", с които издават попфолк албумите "Душата ми", "Пожар в сърцето", "Най-щастлива", "Пазя любовта", "Изненада". Във всеки от тях Нелина включва и фолклорни песни. През 2019 г. Нелина се раздели с "Пайнер" и започна кариера на самопродуциращ се изпълнител.

През годините радва почитателите с обичани народни и авторски песни, събрани в албумите "На сърце ми лежи", "Чорбаджи Иван", "Мило ми е, драго ми е", "Фолклорен извор", "Празник е", "За верни приятели" .

Нелина се радва на любовта на публиката, която я нарича "жената глас". Певицата притежава редица награди от фестивали и конкурси. Първата от тях е за дебют на фестивала "Пирин Фолк" през 1998 г., следват призове за певица на годината, песен на годината, а през 2005-та отново на „Пирин Фолк“ журито я удостоява с І-ва награда за изпълнение на "Едно мало дете".

- Как ви се отрази пандемията?

- Отмениха ми се много участия и турне в САЩ. Тъкмо бях получила виза за Щатите, и ни затвориха. Но няма как - трябва да се спазват мерките. Аз съм изпълнителен и точен човек. Имам вкъщи и възрастен човек - майка ми. Три месеца да не изляза от вкъщи беше доста стресиращо. Но пък се преквалифицирах и започнах да готвя всеки ден.

- На какво се научихте?

- Започнах да правя различни модификации на домашна баница - сладка, солена, с праз, със сирене. Обичам да готвя български храни на фурна. Не съм по пържените и сложни манджи. Качих 3 кг по време на пандемията, но после смъкнах 4-5. Започнах да си кроя и шия разни дрехи. Какво ли не се захванах да правя, тъй като бездействието ме побърква.

Реклама

- С какви храни се имунизирате срещу вируси и зарази?

- С клеева тинктура, гореща вода, спорт и добро настроение! Гледам да ям повече сурови храни за по-добър имунитет. Чесън, ракийка, лук - всичко, каквото се сетиш. Витамини много, разбира се. Привърженик съм на бабините и простички рецепти.

- Правили ли сте си PCR тест досега?

- През януари, когато бях на екскурзия в чужбина. В самолета имаше много болни и кихащи китайци. Върнахме се всички болни и един месец не можех да се оправя. Смених два антибиотика. Много се бях притеснила накрая и си направих тест, който се оказа отрицателен. Явно са били други вируси. Но скоро не съм. Нямам нужните симптоми. Имам си и вкус, и апетит.

- Кога усетихте светлина в тунела?

- По време на великденските празници. Тогава от една телевизия организираха онлайн мост на живо. Около 10-15 колеги поздравявахме нашите почитатели с песни на живо и хубаво си побъбрихме. Оказа се, че някои от тях вече пишат песни. А при мен се роди пандемично песента "Горди българи", с която участвахме на "Пирин фолк" с Васко Лазаров и взехме първа награда. Беше много неочаквано за мен, тъй като за първи път участвах на конкурса през 1998 г., когато грабнах първата награда в живота ми - за дебют. И сега - 22 години по-късно, първа награда на фестивала е огромно и дори двойно щастие след всичко, което бяхме преживели вкъщи. Тогава видях, че животът ще продължи, защото така се бях капсулирала вкъщи, че едва ли не нищо не предвиждах занапред.

Още две песни подготвих по време на пандемията. Едната е трио с Бойка Дангова и Антония Рангелова - "Трите снаи". И още една песен с Илиян Михов- -Баровеца - "Сините очи". Много обичам да пея в дует с колеги. В случая освен колеги певци те се оказаха и автори на съответните песни. Едни от най-хубавите мигове на сцената са тези с дуетите, а когато бях в "Пайнер", нямах тази възможност да правя дуети когато и с когото поискам. Сега си давам сметка за свободата, която имам, и се наслаждавам на максимум.

- Значи се чувствате по-свободна след ерата "Пайнер"?

- О, определено! Ето, сега например имах дупка в календара наскоро и си казах, че е време да си направя нова фотосесия, за която се каня от доста време. Направихме и два вида нови календари с мен, хората толкова много ги харесват и масово ги поръчват. Сега всички рекламни материали минават през ръцете ми, аз съм ги одобрила и това е 100% истинската Нелина. Мисля, че тази стъпка беше за добро. Човек трябва да рискува, да променя нещата, когато вече му омръзне и усети, че тъпче на едно място.

- Кое ви задушаваше преди? Сега от позицията на времето какви изводи си направихте?

- Когато работите при някого, знаете, че нямате пълната свобода да правите каквото и когато решите. На моменти ми е куцало, когато са ми връщали песни, които съм искала да правя. Доста песни са ми връщали, а никога не са ми предлагали песни, както съм чувала за много други колежки, и после те са се превръщали в хитове. Ето това ме е боляло най-много. За рекламните материали също никой не се е консултирал с мен и да попита - харесва ли ти, как искаш да бъде. В голяма компания нещата малко се размиват. А пък хората, когато си взимат албум и го слушат, смятат, че продуктът е направен единствено от самия изпълнител.

- Какво мислите за затворените заведения и новите рестрикции?

- На целия ни бранш предстоят шест месеца глад! Ноември преживяхме вкъщи с надеждата да поработим през декемврии да изкараме месеците след това, но сега... Това е гилотина за целия бранш!

Неприятно е, че се ограничават участията ни, но няма как и да сложиш във всеки ресторант човек да следи всеки да спазва дистанция. На доброволни начала няма как да се случи според мен. Трябва да го минем и да си изградим антитела. Хората от любов идват при нас, целуват ни, прегръщат ни. Как да му кажеш да пази себе си и нас? Като отидеш на участие, няма как това да не ти се случи. Ако се спазват мерките, хората са на нужното отстояние и има дезинфекция, ще е по-хубаво. Но си мисля, че всички трябва да си минем по реда. Заради което е необходимо да подсилим имунната система.

- Как гледате на варианта онлайн концерти?

- За мен е много тягостно, защото не обичам да пея на себе си. Като не виждам хората пред мен, не се получава. Най-силен е обменът на енергия. Когато отида на участие, искам да видя очите на хората, тяхната реакция, да ги усетя след първата и втората песен. Когато те са доволни и щастливи, и аз съм окей. Това не може да се сравни с онлайн концертите. Срещите на живо са не глътка въздух, а море от любов. Липсват ми, но не смеем, защото не знаем кой е заразен и кой не.

Реклама
Реклама
Реклама