Проф. Чирков се страхуваше от злобата, не от COVID-19

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Проф. Чирков се страхуваше от злобата, не от COVID-19

В кабинета си пред снимка на сърце

Баба му лекува Лев Толстой, той прави първата трансплантация на сърце у нас

Знаменитият хирург си отиде на света Екатерина, както се казваше болницата, която създаде

"Започвам да консултирам МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. Разбрахме се с директора там - д-р Петров, от октомври всяка седмица да съм там и да създам нови класни доктори. Това ми е мечтата, да оставя нещо след себе си. Малко ли направих иначе..." Това сподели през август пред "България Днес" големият кардиохирург проф. Александър Чирков, който издъхна вчера рано сутринта във Варна, намерен от свой колега.

"Не ме е страх от вируса, от него едва ли ще си отида. Страх ме е от злобата. Тя най-бързо може да ме застигне. Хората от лошотията и завистта трябва да се страхуваме, те ни свалят надолу, не вирусите. А и този коронавирус той не е толкова опасен, макар и да е агресивен, ако спазваме всички условия да не го хванем", допълни тогава проф. Александър Чирков.

Най-успешният български кардиохирург издъхна вчера на 82 години. Той си отиде в деня на света великомъченица Екатерина. Приживе медицинското ни светило създаде първата кардиологична болница с името "Света Екатерина" и бе много горд с нея.

Д-р Чирков не е починал от коронавирусна инфекция. Най-вероятно е получил инфаркт, тъй като напоследък често се затварял и дълго плачел за жена си - Мариане, споделиха пред вестника близки на професора.

"Беше затворен, не успя да преодолее загубата на съпругата си. Тя беше голямата му любов, а когато се разболя, той не можа да й помогне. От тогава постоянно вдигаше кръвното, но не искаше да си го мери редовно. Пиеше хапчета и смяташе, че това е достатъчно", сподели колега на проф. Чирков.

Половин година преди да си отиде, проф. Чирков се появи и на тренировъчен боксов мач в залата на клуб "Академик" в София. Той сподели пред "България Днес", че дошъл да гледа свой пациент.

"Боксът винаги ме е вълнувал. Идвам от време на време тук да гледам как го правят. Аз от много млад тренирам бокс. Един от любимите ми съперници навремето беше небезизвестният боксьор и треньор Стоян Пиличев. Иска ми се пак да сложа ръкавиците и да ми се получат ударите, макар вече да съм доста възрастен", сподели с усмивка Чирков. Освен че прекарва часове в залата, хирургът правеше и по 30 лицеви опори и ходи поне по 8 км на ден.

"Особено след операция, адреналинът още ме държи в кондиция и така си почивам", казваше докторът.

Единственият най-близък човек до проф. Чирков до последно бе брат му - Делян.

"Уважавам го много. Вярно е, че сме имали и конфликти, но кой е нямал. Ходя си в Лом, въпреки че бащината ми къща бе разрушена през 1944 година. В блока, където съм отраснал, сега живее брат ми. Той е по-възрастен от мен, но аз се грижа за него. Всеки месец получава една пенсия от мен. Никога не бих изоставил семейството си", сподели Чирков.

Според близките им двамата постоянно ту се сдобряват, ту се карат. Първият им конфликт е преди години, когато проф. Чирков е гост в Лом и има среща с тогавашния министър Йордан Соколов и кмета на града от СДС Йордан Кирилов. Става дума за построяване на модерна болница в града, като професорът се ангажира да помогне.

"В един момент пристигна брат му Делян с други техни братовчеди и за ужас на професора започна да се вайка и оплаква пред министъра и кмета, че им били откраднали някакви чували с овес", разказват хора от кметството на Лом. Тогава докторът се хваща за главата от срам и вдигна скандал на брат си, че го излага пред именитите първенци във властта.

Впоследствие братята се карат още няколко пъти, но всеки път се сдобряват.

По времето на социализма в България роми, недоволни от отношението на комунистическата власт към тях, начертават план за преселване на цялото малцинство от Лом в Индия. Акцията, за която знае и проф. Чирков, е замислена от брат му като протест срещу започналото преименуване на етноси.

"Тогава бях на 26 години и изпратих нелегално писмо до индийския министър-председател Джавахарлал Неру, в което разказах за неволите на циганите в България. Помолих го да ги приеме в държавата си", разказа ни бай Делян. Тайното послание е заловено от Държавна сигурност, а авторът му е разкрит и заставен да се отрече от писанието. Направил го. Братът на Чирков тогава работи като технически ръководител в общинската болница в Лом.

"Много хора казват, че аз и Чирков сме цигани. Не, не сме. Фамилията ни не е циганска. Ние сме преселници от Русия, но живеехме до циганската махала и имахме много приятели и братовчеди там", разказа Чирков-старши.

Проф. д-р Александър Чирков е кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г. Той печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите. Първият българин с присадено сърце е малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа въвежда и т.нар. "изкуствени сърца". С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до две години донор. Майсторът на скалпела е оперирал от сърце лично 30 000 души, а на други стотици хиляди е помогнал чрез консултации в своята дългогодишна лекарска практика.

За професор Чирков могат да се чуят много легенди. Като за всеки успял българин, коментарите за него са от "Осанна" до "Разпни го". Но познаващите го не биха оборили факта, че кардиохирургът е човек, който винаги казва какво мисли и никога не спестява на политиците мнението си за тях.

От повече от пет години лекарят пътува всеки месец от германския град Фрайбург, където живее, до Варна. В морската ни столица той консултира и оперира пациенти, дошли от цяла България. Макар и създател и дългогодишен ръководител на болницата "Света Екатерина", проф. Чирков трябваше да я напусне на 18 юни 2005-а, когато бе скандално уволнен от тогавашния министър на здравеопазването проф. Гайдарски. Не криеше, че пази болката в сърцето вече 12-а година.

"Става дума за принципи! Не мисля, че е нормално да изградиш нещо от нулата и да ти го вземат. Все едно да ти отнемат детето", споделял е неведнъж Чирков. В началото мисли, че несправедливото му уволнение ще бъде коригирано, но накрая се отказва да се бори. Продава апартамента си в София и прави окончателния избор - Варна.

От няколко години работи по изграждането на модерна болница в морския град. Но нещата около изграждането й засега са трудни.

Александър Чирков е роден в малкото крайдунавско градче Лом през 1938 година. Семейството му е заможно, а дядо му изпраща децата си да учат в Германия. Бъдещият кардиохирург има чичовци, които се образоват там като инженери, а единият е лекар с клиника в Берлин. Колкото и невероятно да звучи, се оказва, че първата му родственица, която започва да лекува хората, е прабаба му Лилия. Тя е гъркиня, живее в Москва, има клиника и е личен лекар на семейството на големия руски писател Лев Толстой.

Преди да замине през 1966-а за Федерална република Германия, д-р Чирков вече е завеждащ отделение по обща хирургия в Белоградчик. В Западен Берлин той завършва при прочутия професор Бюхлер. Първо работи в университета Вестенд, а след това във Франкфурт на Майн и във Фрайбург. И така Германия става негова втора родина.

Чирков бързо придобива немския манталитет и светоусещане. Шест години по-късно, на 34 години, вече е доцент във Франкфурт. Следва специализация на сърдечна хирургия за бебета и малки деца в Алабама в САЩ. Веднага го канят да създаде клиника за тези операции и в Германия, а през 1984 г. става професор в Университета във Фрайбург. Още по-голямото признание обаче идва от страна на България.

Поканата идва лично от Людмила Живкова, която го издирва през 1978-а. Неин вуйчо е академик Атанас Малеев - шеф на Медицинска академия тогава и зам. здравен министър, който му предлага да помогне за изграждането на кардиохирургията у нас. Окончателно се завръща в родината през 1984 година, след като подписва с българското правителство договор за разкриване на болница по американски модел за сърдечна хирургия. Затова е награден с орден "Стара планина" I степен лично от Тодор Живков.

Тогава български екипи често посещават Иран, Сирия, Либия и Алжир и оперират сърдечноболни деца. А изграждането на болница "Света Екатерина" не струва нито лев на българския данъкоплатец. Тя е построена със средства, дарени от спонсори в Германия, Холандия, Австрия и САЩ.

Лекарят никога не е крил уважението си към бившия Първи. За него Живков е "истински държавник" - така му казвали и неговите високопоставени немски приятели. Разказвал е как заради него Тато уволнил двама офицери от ДС, които се опитвали да пречат на идеята за модернизация на здравеопазването. Тогава Чирков се запознава и с Георги Йорданов, с когото остават приятели за цял живот.

След промените през 1989 г. проф. Чирков се включва активно в политическия живот у нас. Той става заместник на д-р Петър Дертлиев във възобновената БСДП. Но истински разгневява приятелите си от СДС, когато предлага Георги Йорданов за министър на културата. Ядосва се, че дългоочакваната промяна не се е случила и заради вината на "нас от СДС".

Няколко пъти проф. Чирков отказва да стане здравен министър. Но заявява, че ако го потърсят за съвет, с радост ще го даде. И ще помага на онези, които мислят като него. Сега българинът е щастлив човек - гордее се с работата си и със семейството си. И до последно продължаваше да мечтае и да вярва, че Господ е с можещите.

Проф. Чирков ще бъде кремиран и погребан при съпругата си Мариане в Германия.

Редакцията изказва съболезнования на семейството. Поклон пред паметта на проф. Чирков!

Мишето катери планини с гаджето

Мишето катери планини с гаджето

Певицата Михаела Маринова реши да се наслади на зимната обстановка и се качи в планината заедно с гаджето си, футболиста Александър Дюлгеров. Двамата се снимаха на прекрасна снежна поляна, целувайки се. След фотосесията Мишето решава да попее, а любимият й я заснема.

Тихомир Михайлов, барман №1 на България: Ракия и розова вода са хит в коктейлите

Тихомир Михайлов, барман №1 на България: Ракия и розова вода са хит в коктейлите

Събрах с миксиране 3,5 млн. евро за 12 часа          КОЙ Е ТОЙ Тихомир Михайлов е барман №1 на България. Роден е в Добрич, на 34 години е. Стартира работа зад бара през 2005 година в курорта Албена, след което става 8 пъти барман шампион на България и 2 пъти на Малта. Печели титли в още много други състезания в Румъния, Кипър, Италия

Семейството на Уил Смит – най-мразеното в Холивуд

Семейството на Уил Смит – най-мразеното в Холивуд

Да бъдеш в центъра на вниманието означава постоянно да бъдеш критикуван. Едно е, когато самостоятелно сте обект на критки, а съвсем друго, когато сте двойка. Така че Уил Смит и Джеда Пинкет, които са женени повече от 20 години, са непрекъснато критикувани. И ако все още можете да свикнете с враждебността на жълтата преса

96-годишен наш скиор влиза в "Гинес"

96-годишен наш скиор влиза в "Гинес"

Карам всеки ден по пет часа в Пампорово, казва славният ветеран На 96 години Иван Раев от Чепеларе всеки ден кара ски по пет часа на пистите в Пампорово и дава безплатни уроци на начинаещите любители. Не е за вярване, но славният ветеран няма никакво намерение да се отказва от любимия си спорт. Нито от старото си обещание никога да не взима пари

Най-четени

Участници във "Фермата" газят мерките

Участници във "Фермата" газят мерките

Даяна Ханджиева се върна при бившия си Правят си купонче, където се събират повече от позволеното След Милко Калайджиев, манекенките, заведенията в Пловдив и София и участниците в предаването "Фермата" погазиха мерките. Те се събраха на парти, като от качените кадри в мрежата се вижда, че присъстващите са доста повече от максималния брой от

Мария Илиева пусна детето при бившия

Мария Илиева пусна детето при бившия

Малчуганът в компанията на доведената си сестра, поп звездата се готви за "Капките" Бившият любим на Мария Илиева отново успя да прекара време със сина им Александър, видя "България Днес". Чаровният малчуган посрещна изминалите празници в компанията на татко си Георги и семейството му. Младокът събра двете си отрочета - първородния му син от поп

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Този човек е манипулатор, иска да стане популярен с хейт към нас, казва половинката на плеймейтката - Илиян Съдебен иск срещу Сами Хоснни готви Джулиана Гани. Младата майка е бясна на участника във "Фермата". Преди дни Сами, който се прочу като инструктора на Криско, си позволи да обиди Гани. Хоснни обвини Джулиана в измама с чайове за

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

На 29 г. ми поставиха грешна диагноза рак, объркаха документи "Сам съм, посрещнах новата година без муза, така да се каже. Разделих се с партньорката си. Но така се случва в живота". Това сподели пред "България Днес" актьорът Веселин Ранков, който през последните години се прочу като екранен шофьор на Марта Вачкова в лекарската сага "Откраднат

Саня Борисова отмята задачи

Саня Борисова отмята задачи

Шопинг, тренировки, шофиране - всекидневието на Саня Борисова е много натоварено, видя "България Днес". Чаровната актриса си върши всичките задачи напълно сама и се справя повече от отлично. Дори успява да си намери място за паркиране, което в София е сериозно предизвикателство. Снимки: "България

Популярен журналист почва работа при Халваджиян

Популярен журналист почва работа при Халваджиян

Популярният журналист Антон Стефанов се уреди на работа при Маги Халваджиян. Светският лъв ще бачка като редактор в новото предаване на продуцента. Шоуто ще е от хумористичен характер, а за водещ е спряган Димитър Рачков. Поради тази причина бившият на Мария Игнатова е аут от поредния сезон на "Капките". Стефанов от години е без работа

Вики от "Мастило" броди сред колите

Вики от "Мастило" броди сред колите

Опашките от коли по столичните улици могат и да изнервят шофьорите, но за пешеходците са добре дошли. Особено когато можеш напряко да пресечеш между тях и да скъсиш дистанцията. Така набързо между автомобилите се провря и Вики от "Мастило", след като побъбри на тротоара със своя близка. Снимки: България

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Звучи като виц, но не е! Евгения Джаферович от няколко дни отделя дрехи, за да ги препродаде през модна платформа. Идеята е да не се изхвърлят старите неща, които не се носят, а да се пуснат за продажба, като накрая идва процент от сделката. Но да се върнем на Жени - рови в гардеробите, събира, отделя, прибира по куфари

Топастроложката Алена специално за читателите на "bgdnes.bg":

Датата на вота 4 април е пагубна за малките партии

Топастроложката Алена специално за читателите на "bgdnes.bg": Датата на вота 4 април е пагубна за малките партии

Топастроложката Светлана Тилкова-Алена с прогноза какво вещае датата на вота избрана окончателно от президента Румен Радев - 4 април 2021 година. Специално за читателите на bgdnes.bg, Алена показва какви слабости или пък плюсове има за партиите и за държавата ни избраната дата, както и какво щеше да се случи

Цитиридис търси работа

Цитиридис търси работа

Шеговитото настроение на Николаос Цитиридис се засилва преди края на отпуската му. Водещият е сгащен насред "Витошка" от Поли Генова. Певицата щраква Цитиридис, който виси на пешеходната улица в центъра на София с табелка "Търся си

Най-коментирани

Моделка с второ парче

Моделка с второ парче

Второ музикално парче е решила да запише моделката Глория Петкова, която от известно време се изявява като певица. Красавицата пожъна неочакван успех с първата си песен и вече е готова за нова. Ексцентричната хубавица, известна с бунтарския си характер, използва псевдонима Glow, за да избяга от свои адашки от лекия жанр

Мишето катери планини с гаджето

Мишето катери планини с гаджето

Певицата Михаела Маринова реши да се наслади на зимната обстановка и се качи в планината заедно с гаджето си, футболиста Александър Дюлгеров. Двамата се снимаха на прекрасна снежна поляна, целувайки се. След фотосесията Мишето решава да попее, а любимият й я заснема.

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Не приемат поправката в закона, защото не носи финансов интерес на никого, казва почерненият татко "Мина една година, откакто на 20 януари 2020 г. бяха внесени поправките за тежки наказания на непълнолетните убийци, но за това време депутатите не намериха време да ги гласуват. Аз няма да се откажа от борбата си текстът да стане факт и ще

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Актрисата забърква странна отвара, за да се усмърди Нетипични техники е принудена да предприеме Мария Бакалова, за да стане част от екипа на "Борат 2". Екстремните ситуации около филма започват още с кастингите. Освен че до последно Мария мисли, че участва в трафик на хора, на нея й се налага да забърка интересна отвара за третата част от кастинга

Радост и протести белязаха началото на президентството на Байдън

Радост и протести белязаха началото на президентството на Байдън

Американски граждани в различни краища наСАЩ отбелязват инаугурацията на Джо Байдън и Камала Харис отдалеч, с телевизионни прожекции и улични протести. Овалният офис на президента Джо Байдън е основно преаранжиран. В кабнета на новия стопанин на Белия дом преобладават лицата на лидери в областта на гражданските права и труда

Глезят Мегз с "Дом Периньон" и Бея на солта

Глезят Мегз с "Дом Периньон" и Бея на солта

Като арабска принцеса Каканашева гостува на сексбомбата Драгана Миглена Каканашева-Мегз бе обгрижвана като арабска принцеса по време на ваканцията си в Дубай. Дизайнерката прекара няколко дни в емирството на гости на родната сексбомба Драгана Спасовска. Домакинята й засипа Мегз с внимание и глезотии от най-високо ниво

Тихомир Михайлов, барман №1 на България: Ракия и розова вода са хит в коктейлите

Тихомир Михайлов, барман №1 на България: Ракия и розова вода са хит в коктейлите

Събрах с миксиране 3,5 млн. евро за 12 часа          КОЙ Е ТОЙ Тихомир Михайлов е барман №1 на България. Роден е в Добрич, на 34 години е. Стартира работа зад бара през 2005 година в курорта Албена, след което става 8 пъти барман шампион на България и 2 пъти на Малта. Печели титли в още много други състезания в Румъния, Кипър, Италия

Домашен любимец  с маска в градския транспорт

Домашен любимец с маска в градския транспорт

Семейството на Уил Смит – най-мразеното в Холивуд

Семейството на Уил Смит – най-мразеното в Холивуд

Да бъдеш в центъра на вниманието означава постоянно да бъдеш критикуван. Едно е, когато самостоятелно сте обект на критки, а съвсем друго, когато сте двойка. Така че Уил Смит и Джеда Пинкет, които са женени повече от 20 години, са непрекъснато критикувани. И ако все още можете да свикнете с враждебността на жълтата преса

96-годишен наш скиор влиза в "Гинес"

96-годишен наш скиор влиза в "Гинес"

Карам всеки ден по пет часа в Пампорово, казва славният ветеран На 96 години Иван Раев от Чепеларе всеки ден кара ски по пет часа на пистите в Пампорово и дава безплатни уроци на начинаещите любители. Не е за вярване, но славният ветеран няма никакво намерение да се отказва от любимия си спорт. Нито от старото си обещание никога да не взима пари

Радост и протести белязаха началото на президентството на Байдън

Радост и протести белязаха началото на президентството на Байдън

Американски граждани в различни краища наСАЩ отбелязват инаугурацията на Джо Байдън и Камала Харис отдалеч, с телевизионни прожекции и улични протести. Овалният офис на президента Джо Байдън е основно преаранжиран. В кабнета на новия стопанин на Белия дом преобладават лицата на лидери в областта на гражданските права и труда

Домашен любимец  с маска в градския транспорт

Домашен любимец с маска в градския транспорт

Семейството на Уил Смит – най-мразеното в Холивуд

Семейството на Уил Смит – най-мразеното в Холивуд

Да бъдеш в центъра на вниманието означава постоянно да бъдеш критикуван. Едно е, когато самостоятелно сте обект на критки, а съвсем друго, когато сте двойка. Така че Уил Смит и Джеда Пинкет, които са женени повече от 20 години, са непрекъснато критикувани. И ако все още можете да свикнете с враждебността на жълтата преса

Синоптичка като зимна птичка

Синоптичка като зимна птичка

Студът не се нрави особено на Станислава Цалова, видя "България Днес". Синоптичката на Би Ти Ви паркира колата си пред сградата на телевизията и излизайки от нея, побърза да сложи както маската, така и качулката. Цалова предвидливо шофира комби, в чийто багажник може да побере много багаж, а на задното стъкло личи стикер "Бебе в колата"

455 новозаразени с коронавирус - 5.9% от тестваните, 2256 са излекувани

455 новозаразени с коронавирус - 5.9% от тестваните, 2256 са излекувани

455 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 7674 теста, от които 3567 са PCR, а 4107 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,9% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи става 213 864

Цитиридис търси работа

Цитиридис търси работа

Шеговитото настроение на Николаос Цитиридис се засилва преди края на отпуската му. Водещият е сгащен насред "Витошка" от Поли Генова. Певицата щраква Цитиридис, който виси на пешеходната улица в центъра на София с табелка "Търся си

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Звучи като виц, но не е! Евгения Джаферович от няколко дни отделя дрехи, за да ги препродаде през модна платформа. Идеята е да не се изхвърлят старите неща, които не се носят, а да се пуснат за продажба, като накрая идва процент от сделката. Но да се върнем на Жени - рови в гардеробите, събира, отделя, прибира по куфари

Лекари рецитират срещу COVID-19 (ЕМОЦИОНАЛНО ВИДЕО)

Лекари рецитират срещу COVID-19 (ЕМОЦИОНАЛНО ВИДЕО)

Любовна поезия рецитират лекари в битката срещу коронавируса. Медици от инфекциозното отделение на болницата в Пазарджик направиха видео с романтични стихове, за да изкажат благодарност за подкрепата на българския народ. "2020 година беше тежка за целия свят. Година, в която бяха подложени на изпитание нашето търпение

Пожар в най-големия производител на ваксини в света

Пожар в най-големия производител на ваксини в света

Пожар избухна в Серумния институт на Индия, който е най-големият световен производител на ваксини. Местни медии уточниха, че производството на ваксини срещу COVID-19 не е засегнато, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирана от БТА.  Институтът, който се намира в западния град Пуна, произвежда милиони дози от ваксината срещу новия коронавирус на

Златка Райкова: Не съм бременна!

Златка Райкова: Не съм бременна!

Никога няма да простя изневяра, казва плеймейтката "Не съм бременна. Не знам откъде ви е хрумнало, че ще ставам майка отново." С тези думи Златка Райкова отрече информациите, че в корема й расте рожба. Няколко клюкарски сайта побързаха да напишат "новината", че русата Златка отново ще име дете от половинката си Благой Георгиев