Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9254802 www.bgdnes.bg

Пардю търси първи трофей с ЦСКА

Мениджър №1 на английската Висша лига за сезон 2011/2012 Алън Пардю започна работа в ЦСКА-София като технически директор. Назначението му в българския клуб бе изненадващо за мнозина.

Специалистът е популярно име и не се нуждае от представяне. За 20-годишния си опит като мениджър обаче той не е спечелил нито един престижен трофей с водените от него отбори. Вдига единствено непретенциозната купа в турнира "Папа Джон", организиран от футболната лига на Англия. Прави го през 2010 година с тима на "Саутхямптън". Въпреки това има сериозни успехи със скромни отбори. Пардю достига до два финала за Купата на Англия на "Уембли" начело на "Уест Хем" и "Кристъл Палас", които губи драматично от грандовете "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед".

Реклама

На "Българска армия" британецът за първи път в кариерата си сменя амплоато и влиза в ролята на директор.

Най-успешният период на Пардю като треньор е в "Нюкасъл". През 2012 година той извежда "свраките" до петото място във Висшата лига. Поради тази причина е единодушно избран за най-добър сред колегите си. Собственикът на клуба Майк Ашли дори го награждава с внушителен осемгодишен договор. Контрактът така и не е изпълнен и Пардю е освободен 2 години по-късно. 

Един от най-скандалните моменти в кариерата на англичанина е свързан именно с престоя му на стадион "Сейнт Джеймсис Парк", който вече носи името "Спортс Дайрект Арена". През 2014 година мистър Пардю си изпросва наказание от Футболната асоциация на Англия, след като телевизионните камери го уловят да псува колегата си Мануел Пелегрини, тогава мениджър на "Манчестър Сити". "Небесносините" побеждават с 2:0, но "свраките" са бесни заради спорно отменен техен гол.

Пардю търси сметка от реферите, а в същия момент се намесва и Пелегрини. Тогава нервите на Алън не издържат и той крещи към лицето на чилиеца: "шибана дърта *утка". По-късно англичанинът се покая за действията си.

"Двете ми деца са малко объркани за поведението ми. Бяха много, много шокирани. Ще кажа само, че дъщерите ми ми дадоха ясно да разбера, че това не беше никак подходящо от моя страна", признава Пардю.

През 2014 г. той отново демонстрира избухливия си нрав, след като удря с глава футболиста на "Хъл Сити" Дейвид Мейлър. Вследствие е глобен със 100 000 паунда, а поведението е обявено за "недопустимо" дори от собствения му клуб.

Реклама

Специалистът е водил още отбори като "Чарлтън", "Рединг", "Уест Хем", "Кристъл Палас" и "Уест Бромич". За последно бе за кратко начело на нидерландския "Адо ден Хааг", където печели само един от осемте си мача и е освободен, след като първенството бе прекратено заради пандемията през март.

Мечтае да води Англия

Алън Пардю никога досега не е бил национален селекционер. Неведнъж обаче е намеквал, че мечтае да води националния отбор на Англия. За последно имаше амбиции за това преди 4 години, докато бе начело на "Кристъл Палас". Тогава Гарет Саутгейт все още бе временен селекционер на "трите лъва", но впоследствие запази поста си и до днес.

"Може би е добре Гарет да остане начело на националния отбор. Познавам го отлично и знам на какво е способен. Никога не съм имал предложение да бъда мениджър на Англия. Ако получа оферта, не бих могъл да откажа, защото съм англичанин. Смятам, че имам необходимия опит за работата", обяви тогава Пардю. 

На Острова шокирани

Назначението на Алън Пардю за технически директор на ЦСКА шокира повечето медии в Англия. Вестници и телевизии отделиха сериозно внимание на новината.

"Алън Пардю направи шокиращ ход и стана технически директор на най-успешния клуб в България - ЦСКА", пише "Дейли Мейл". Вестник "Гардиън" излиза със заглавие: "Добре дошъл на "Армията", господин Пардю."

"ЦСКА са спечелили рекордните 31 титли в България, но нито една от 2008 насам, след като през миналия сезон завършиха на второ място. Бившият нападател на "Барселона" Христо Стоичков е акционер в ЦСКА, след като прекарва шест години в клуба, преди да замине за Испания", допълва изданието.

Реклама
Реклама
Реклама