Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9255316 www.bgdnes.bg

Преболедувалият COVID-19 д-р Милен Чолаков: Плазмен център ще спасява стотици животи

Трябват 100 000 лв., бизнесът в Шумен ще ги събере за седмица

Плазмен център в Шумен може да спаси стотици човешки животи в настъпващата двойно по-смъртоносна вълна от COVID-19 и грип в следващите 15-20 дни. За целта са нужни около 100 000 лв. и решение за започване на дарителска кампания, която само Областният кризисен щаб може да вземе в близките дни. Ако местните експерти дадат зелена светлина, уверението на бизнеса в североизточния град и околността е, че парите ще бъдат събрани до седмица и така ще се изпревари очакваното настъпление на заразата.

Това разкри пред "България Днес" общопрактикуващият лекар от Шумен д-р Милен Чолаков. Медикът пребори коварното заболяване, но битката със заразата изгуби неговата майка. Преди броени дни лекарят се завърна на работа, а в събота вечерта изпрати доклад заедно с две свои колежки до кризисния щаб в Шумен, в който медиците заявяват своята спасителна идея.

Реклама

Доктор Чолаков е категоричен, че ако в най-скоро време започне дарителската кампания, още следващата седмица средствата ще бъдат събрани и пунктът за даряване на кръв за производство на анти-COVID-19 хиперимунна донорска плазма ще започне да функционира.

"Изследванията и наблюденията сочат, че идва двойно по-смъртоносна вълна от коронавирус и грип след 15-20 дни. Дотогава спокойно можем да бъдем готови с депо за съхраняване на резервен материал, с който по преценка на лекуващия медик да се лекува пациентът. Ще се обхващат много повече донори, като те ще могат да даряват отново само след две-три седмици. Нещо повече. Добиваната хиперимунна плазма ще бъде с много по-добри качества. Тя ще може да се използва за лечение и на анемично тежко болни хора", сподели още пред вестника д-р Чолаков.

Изграждането на такъв пункт за даряване на кръв към многопрофилната болница в Шумен ще има не само регионално значение. Чрез него ще се ускори процесът по даряване, производство на жизненоважната плазма и съответно лечението на нуждаещите се. Вече няма да има опашки и листа на чакащи. Нито даряващите ще пътуват до Варна или София, за да дари кръв за свой родственик в беда например.

"Добиваната хиперимунна плазма ликвидира вируса. И забележете - намалява нивото на инвалидизация вследствие на преболедуването на коронавирусната инфекция. Имаме голяма надежда, че можем и трябва да спасим много животи чрез нея. Така ще се предотвратят голям брой трагедии. Министерство на здравеопазването следи отблизо развитието и е възможно да предложи подобни инициативи за такива центрове в цялата страна", добавя медикът от Шумен.

Лекарят се чувства добре след прекарания коронавирус и вече е възстановен. Предстои му да се изследва на скенер, за да се видят евентуалните поражения от вируса. Категоричен е, че влятата му хиперимунна плазма е спасила живота му.

"Затова призовавам всички, преболедували като мен COVID-19, да станат дарители и да се трупа колкото може повече плазма за лечението на много други пациенти. Нека сме единни и задружни в битката срещу коронавируса", отправи апел чрез "България Днес" д-р Милен Чолаков и благодари на всички лекари, медицински сестри и санитари, които останаха на първа линия в борбата със заразата и не изоставиха народа си в една от най-тежките ситуации досега в историята.

Реклама
Реклама
Реклама