Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9258169 www.bgdnes.bg

Авер на Върбан Боксьора напира за свобода

Да бъде пуснат предсрочно от панделата поиска член на обирджийската банда "Опасните", предвождана от Върбан Борисов-Боксьора. За свобода напира Христо Мирчев - Ицко Малкия, научи "България Днес". Представителят от бандата спецкрадци получава 11 години затвор. След присъдата той обединява наказанията от дългото си досие. В справката му за съдимост фигурират осъждания за хулиганство, кражба, заплаха към орган на властта. Затова магистратите увеличават наказанието му на 15 г. въпреки воплите, че той е млад баща на три деца.

Понеже не му се чака в килия до края на присъдата, Ицко Малкия пуска молба за условно предсрочно освобождаване. Оказва се, че пандизчията бърка адресата на молбата си. Той я пуска до Софийския градски съд, но съдия Емил Дечев отсича, че компетентен да се произнесе по искането е Софийският военен съд.

Реклама

Причината е, че в групата участва военнослужещ и именно магистратите с пагони гледат процеса. "Опасните" са заловени през май 2012 г. след серия от въоръжени грабежи в страната. Криминалистите изчисляват, че осемте членове на групата са откраднали златни и сребърни накити и пари на обща стойност 249 500 лева. При акцията тарторът Върбан Борисов успява да избяга и е обявен за издирване. Дни по-късно бившият състезател по бокс и ММА боец се предава сам. При разглеждане на мярката му за неотклонение обявява, че страда от онкологично заболяване.

Върбан Борисов и седмината му съучастници получават общо 106 години затвор за двата грабежа. Първият е извършен на 24 февруари 2012 г. в Перник, когато апашите нахлуват в златарско ателие "Алтея" маскирани и въоръжени. Те насочват пистолети към служителите и клиентите и ги заплашват с убийство. Принуждават ги да легнат на земята с ръце над главите. Удрят един от клиентите, а на един от работещите в ателието опират пистолет в слепоочието. След това успяват да плячкосат бижута и пари за повече от 103 хиляди лева.

Втория удар групата извършва на 5 май 2012 г. в София в заложна къща "Класик груп". Извършителите отново са маскирани и въоръжени с автомат "Калашников", пушка-помпа и пистолети. Служителите и клиентите в заложната къща също са заплашени с убийство и принудени да легнат на земята и да не мърдат. Човек от персонала на заложната къща под заплахата от насочен срещу него автомат отваря сейфа, откъдето грабителите взимат бижута и пари за повече от 17 бона.

По време на обира участник в групата - полицейски служител, прослушва полицейските честоти, а друг - ефрейтор от военното поделение в Горна баня, наблюдава за полиция в района на заложната къща. При бягството извършителите са ескортирани от втори автомобил, управляван от полицая. Целта е той да се легитимира със служебна карта, ако бъдат спрени за проверка, разкриват криминалисти.

Темида намира достатъчно доказателства срещу "Опасните" и ги признава за виновни. С окончателно решение на Върховния касационен съд през 2016 г. ръководителят на групата Върбан Борисов е осъден на 18 години затвор. Иван Иванов - тогава ефрейтор от военно формирование 28 610 Горна баня - отнася същото наказание. По 18 г. получават Денислав Митков и Димчо Димчев. Илиян Митов, който по това време е служител на Първо РПУ в София, се отървава с 11 години решетки. На толкова са осъдени и Ангел Русев, Иван Митов и Христо Мирчев.

Реклама
Реклама
Реклама